Hirdetés

2019.12.06. 12:16

Irodabérlés vagy co-working illik a cégedhez?

Az elmúlt néhány évben gombamódra szaporodtak nagyvárosainkban a co-working space bérlésére lehetőséget nyújtó közösségi irodabérleti megoldások, de kinek lehet jó elsősorban ez a megoldás?

Érdemes mérlegelni a saját iroda bérlését, ha cégünk presztízsét szeretnénk építeni.

Mi is pontosan a co-working?

A közösségi irodabérletek sem mind egyformák. Sem a bérleti konstrukció, sem pedig a nyújtott szolgáltatások nem azonosak, az árakról nem is beszélve.

Érdemes mérlegelni a saját iroda bérlését, ha cégünk presztízsét szeretnénk építeni.

A co-working irodabérlet esetén általában egy munkaállomást kapunk egy nyitott, közösségi térben felállított nagyobb irodában. A bérlet részét képezi a korlátlan internet használat, az infokommunikációs eszközök (például fax, nyomtató, fénymásoló) használata is. Emellett opcionálisan külön tárgyalótermek vagy akár rendezvényterem bérletére is lehetőség van a legtöbb helyen.

Ha csak magányos egyéni vállalkozók vagyunk és szükségünk van egy kulturált helyre, ahol megoldott a nyomtatás és fénymásolás problémája, garantált a folyamatos internet hozzáférés és időnként egy kávé mellett jó néhány szót váltani valakivel, a co-working remek megoldás lehet.

Ugyanakkor, ha egy munkaállomás mellett gyakrabban van szükségünk saját tárgyalóteremre, és több munkatársunk számára biztosítanánk irodahelységet, már érdemes átgondolni iroda keresését kiadó irodák és irodaházak területén.

Milyen esetben nyújthat jobb megoldást az irodabérlés?

Ha már két-három fős csapat számára keresünk alkalmas munkakörnyezetet, érdemes körülnézni a kiadó irodák között. Budapesten és vidéken is bőséges kínálat van elérhető irodaházakból, ahol a hagyományos irodák mellett találunk olyan szolgáltatott irodákat is, amiknek a felszereltsége minden igényt kielégít.

A legtöbb iroda azonnal költözhető, minden infokommunikációs felszereléssel és internetkapcsolattal ellátott, de arra is van lehetőség, hogy a saját igényeink szerint átalakítsuk, illetve kibővítsük a szolgáltatásokat.

Ez elsősorban a telekommunikációs vagy biztonsági szolgáltatások erősítését szokta tartalmazni, de sok esetben a hosszú távú bérleti szerződéseknél arra is van lehetőség, hogy a falak áthelyezésével átszabjuk az iroda felosztását.

A co-working space bérlete alkalmas lehet magányos vállalkozóknak, mert segít a kapcsolatépítésben.

Co-working kontra saját iroda

Alapvetően más jellegű bérletről van szó, és egészen más jellegű cégeknek és tevékenységekre jó a kétféle konstrukció.

Egy magányos vállalkozó számára lehet jó megoldás a co-working, hiszen a technikai szolgáltatások mellett a networkingre is remek lehetőség nyílik. Ugyanakkor egy cég presztízsét mindenképpen emeli, ha saját, dedikált irodával rendelkezik, akkor is, ha csak egy ember dolgozik benne. Bizonyos méret felett azonban már nem opció a co-working és nem elegendő az alkalomszerűen bérelt tárgyalóterem.

Elérhető irodapiac Magyarországon

Az irodapiac rekord mértékben fejlődött az elmúlt néhány években történt ingatlanpiaci robbanásnak köszönhetően. Az irodaházak kihasználtsága Budapesten történelmi csúcson van, ám a piac továbbra is dinamikusan bővül új irodaházakkal, ezért érdemes keresgélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában