Hirdetés

2019.12.06. 11:45

Így használjuk a PB-gázpalackot, hogy elkerüljük a baleseteket!

Ma is sokan használnak PB-gázpalackot otthonukban, de évente több gázrobbanásos baleset is történik sajnos. Fontos betartani a PB-gázpalackokra vonatkozó szabályokat, hogy elkerüljük a bajt.

Ne őrizgessük otthon a kiürült gázpalackokat

Sokan laknak panellakásban és társasházakban, ahol nem szerencsés, sőt, tiltják a PB-gázpalackok használatát és tárolását. Ugyanakkor a kertes, családi házaknál a nyári konyhában a legtöbbször PB-gázpalack áll, de könnyen lehet, hogy egész évben ezt használják az emberek a főzéshez egy megfelelő nyomáscsökkentő segítségével.

Ne őrizgessük otthon a kiürült gázpalackokat

Vízmelegítés

A PB-gázpalackot vízmelegítésre is használhatjuk. Mosogatáshoz, fürdéshez és akár mosáshoz is mindenképp jól jön a meleg víz ott, ahol máshogy nem megoldott a melegvíz-szolgáltatás és nem árammal melegíti fel a bojler a vizet.

Ez esetben is körültekintőnek kell lennünk, hogy milyen nyomásszabályozót kell a palackra csatlakoztatni, hogy alkalmas legyen a PB-üzemre.

PB-reduktor és a karbantartás

A PB-gázpalack azért is nagyon népszerű, mert a fűtőértéke jóval magasabb, 2,5-szerese a földgázénak. Amellett, hogy egyenletesebben adja le a hőt, másik nagy előnye, hogy hordozható. Biztosan sokan láttuk már, hogy különböző szabadtéri eseményeken a mindenféle finomságot árulók gázpalackról üzemeltetik berendezéseiket.

Ugyanakkor fontos, hogy csakis megfelelő nyomásszabályozóval, nyomáscsökkentővel – azaz PB-reduktorral – működtessük a gázpalackot. A nyomáscsökkentő kiválasztása mellett figyeljünk annak folyamatos karbantartására is. Így lehet valóban hosszú élettartamú a rendeltetésszerűen használt, jó minőségű gázszerelvényünk.

Használjuk nyomásszabályzót és nyomáscsökkentőt a PB-gázpalackon

Ezt kell tudni a nyomásszabályzókról, nyomáscsökkentőkről

A PB-gázpalack nyomásszabályzók, nyomáscsökkentők és szettek a háztartási palackba töltött propán-bután gáz nyomását csökkentik le a készülék működéséhez megfelelő kimeneti nyomásértékre.

Több hosszúságban, 80, 100, valamint 200 centiméteres csőhosszal választhatunk PB-gázpalack nyomásszabályzókat és szetteket. Kaphatóak gyorscsatlakozóval ellátott nyomásszabályzók is.

Nyomáscsökkentőt választhatunk minden, a háztartásokban gyakran használt palacktípusokhoz, így a 11,5 kg-os PB-gázpalackhoz is. A nyomáscsökkentő lehet fix kimeneti értékű vagy állítható. A pébégáz tömlővel kiegészített készletekkel olcsón létrehozható a gázkészülékek működtetéséhez szükséges nyomás.

Miből lesz a baleset?

PB-gázpalackot használni praktikus és olcsóbb megoldás. A legfontosabb, hogy soha, semmilyen körülmények között ne vásároljunk illegálisan PB gázpalackot, és ugyanígy, ne töltessük fel újra illegálisan. A legtöbb gázpalackrobbanással járó baleset, a halálos kimenetelűek is, a szakszerűtlen, illegális töltésnek és tárolásnak köszönhetők. Az illegális töltés ráadásul törvénysértésnek is minősül.

A töltés mellett a palack nem szabályszerű cseréje, átfejtése okoz még balesetet, valamint a tömítések elhasználódása is.

Mindig olyan helyen tároljuk a PB-gázpalackot, ahol cserélődik a levegő, hőforrás mellett sose tároljuk! A használt palackokra is ugyanez igaz, levegőtlen, nem szellőző helyiségbe vagy a terepszintnél lejjebb lévő helyiségbe tilos rakni. Az üres palackokat a cseretelepekre lehet visszavinni, ne őrizgessük őket otthon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában