hirdetés

2021.03.31. 07:00

Idén is segítik a falugazdászok az egységes kérelmek beadását

Az agráriumban a március egyet jelent a kikelettel. Elkezdődnek a tavaszi munkák, látványosan zöldül a természet, egyre elfoglaltabbak a gazdák. Lassan elérkezik az április eleje, és ahogy megszoktuk, ez az egységes kérelmek beadásának időszaka is. Erről, valamint a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Magyarok Kenyere Program aktualitásairól kérdeztük Sabján Krisztiánt, a Nemzeti Agrár- gazdasági Kamara megyei elnökét.

Sabján Krisztián: A magyar agrárium bizonyította ütésállóságát

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

– Jellemzően április elején indul az egységes kérelmek beadásának időszaka. Hogyan készül idén a kamara a gazdálkodók fogadására?

– A legnagyobb leterheléssel járó időszakhoz érkezik a falugazdász hálózatunk. Április 7-én indul a kérelmek beadása, erre nagyjából hat hete van a gazdálkodóknak. Tekintettel a vírushelyzetre – a tavalyi évhez hasonlóan – falugazdászaink főleg telefonon állnak a gazdálkodók rendelkezésére, de indokolt esetben, előzetes időpont-egyeztetés után személyesen is felkereshetők az irodák. Falugazdászaink előzetes oktatásban részesülnek, hogy minél felkészültebben várják a gazdálkodókat.

– Hogyan segíthetik elő a gazdálkodók a minél gördülékenyebb ügyintézést?

– Ahogy tavaly, úgy idén is mindennél fontosabb az együttműködés a kamara és a gazdálkodók között. Kiemelten hangsúlyozzuk, hogy időben, előzetesen egyeztessenek időpontot falugazdászukkal! A kérelmek zökkenőmentes és gyors beadását gazdálkodóink segíthetik azzal, ha előzetesen felkészülnek, akár szintén a falugazdászok segítségével. A blokkazonosítók változása miatt fontos, hogy előzetesen nézzék át a blokkjaikat. Jó, ha előre felírják, milyen növény van a táblákon, anyatehén-támogatás igénylésekor pedig tervezzék meg, melyik állatot szeretnék szerepeltetni a kérelemben. Nagyon fontos a zöldítés megtervezése, ehhez akár előzetesen is segítséget nyújtanak a szakemberek. Fontos az előző évi összes termés ismerete is. Gondolják át, hogy kérnek-e biztosítási díjtámogatást.

Sabján Krisztián: A magyar agrárium bizonyította ütésállóságát
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Milyen dokumentumokkal készülhetnek a gazdálkodók?

– Termeléshez kötött támogatás esetén a számlákat célszerű összekészíteni. A földhasználat igazolásához jegyzői igazolásra lehet szükség, míg ha változásvezetést tervez a gazdálkodó, földhasználati lapot kérünk, melyet a kincstár minden esetben ellenőriz. A Natura erdőtámogatáshoz erdőtervet kérnek a kollégáink. Új Natura gyep igénylésnél pedig szintén a földhasználatot szükséges ellenőrizni.

– Már tizenegy éve zajlik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, amely a határon inneni és túli magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Mi a program lényege?

– A program során Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a magyar gyerekeket, családokat segítő szervezeteknek, határon innen és túl.

– Milyen eredményekkel zárult a tavalyi év?

– A nehézségek ellenére rekorderedmények születtek. A magyar agrárium bizonyította ütésállóságát, megerősödve került ki ebből az időszakból, a magyar gazdatársadalom pedig jelesre vizsgázott szolidaritásból, hiszen 8500 gazda ajánlott fel mintegy 1100 tonna terményadományt, és a pénzadományok is a többszörösére emelkedtek.

– Hogyan folytatódik a program ebben az évben?

– A járvány ellenére teljes erőbedobással szervezzük az idei programot is. A Magyarok Kenyere Alapítvány idén közhasznú státuszt szerzett, így már a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásait is várja. Vetőmagadományokkal segítjük a kárpátaljai gazdákat, azaz – ahogy szokták mondani – nem csak halat, hálót is adunk. Folynak az egyeztetések a tavalyi gyűjtőpontokkal, a malommal és a rendezvényhelyszínekkel, amelyek a megbízható hátteret biztosítják számunkra ehhez a munkához.

– Milyen eseményeket terveznek a Magyarok Kenyere programmal kapcsolatban?

– Az országos rendezvények mellett Zala megyében három rendezvényre készülünk: a hagyományos búzaszentelő, majd a kenyérszentelő ünnepségre, és végül az adományok átadása szerepel a programnaptárban. (X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában