Hirdetés

2018.04.03. 15:21

Hogyan varázsoljuk hangulatossá kertünket? (x)

Minden kert feldobható apró részletekkel, kicsibe, nagyba igazi hangulat varázsolható.

Aki tetszetős, békés, harmonikus és stresszűző, az otthon kényelmes, lelket melengető „feelingjét” megteremtő kertre vágyik, ahová bármikor jó érzés kiülni, érdemes benne bármi módon időt tölteni, mert feltölt, megnyugtat és kikapcsol, az néhány trükkel megvalósíthatja ezt az álmát, kertépítő és tájrendező segítsége nélkül is. A mindennapok fáradalmait és gondjait egy kis törődéssel meghitté és esztétikussá alakított kertecske mindenképp segít kipihenni, emellett egy ilyen helyen még a baráti vagy rokoni összejövetelek is pazarabbak, élvezetesebbek és emlékezetesebbek lehetnek.

Alapok

Egy udvarkert kitűnő kikapcsolódási helyszín lehet, amennyiben szánunk rá némi időt és energiát. Az elhanyagolt, kopár, gazos kertből, és az elsőre kihasználhatatlannak látszó helyekből is hívogató tér hozható létre, ha egy kicsit kreatívak vagyunk és használjuk a fantáziánk.

A külső élettér sokféleképp alakítható, amihez először tisztázni kell, hogy nappal vagy este használnánk-e többet, milyen tájolású a kert (keleti tájolásnál a délelőtti órák kellemesebbek, nyugatinál a délutániak), milyen célt fog szolgálni, s milyen iránymutató hangulatot kívánunk magunk körül látni. Létrehozhatunk nosztalgikus, ódon érzetű kertet, buliterepet, relaxációs zen kertet, modern kialakítású minimalista zugot, családi terepet vagy éppen meghitt, békeszigete pihenő sarkot, esetleg különféle égtájakra vagy népcsoportokra jellemző kertet (pl. mediterrán).

Ötletadó tippek

Helykitöltő, hangulatba hozó, kedélyjavító virágágyásoknak mindenképp helye van a legtöbb kertben, mely akár magasított, díszként is szolgáló oldalfallal is elválasztható a tértől – javasolja a Ketkes. Ha viszont ez nem férne el hely hiányában, akkor díszes cserepekbe vagy nagyobb dézsákba kihelyezett, kevés törődést igénylő virágok, dísznövények, vagy örökzöld növények adhatják az alap hangulatot.

A víz jelenléte frissít, hűsít, felüdít, kellemes hangja megnyugtató és lelket elsimító hatású. Nem kell helyigényes, nagy kerti tavakra gondolni, mivel aprócska változatban is kialakíthatóak, de egy díszes öntött beton madáritató, vagy egy mutatós kövekkel körberakott, kisméretű csobogó is kellemes látványt nyújt. Hasonló élményben részesít egy terméskövekből álló sziklakert pár szárazságtűrő, kisebb növénnyel.

Formázott, unalmasságot nélkülöző járdák, ösvények. Sokat lendíthet a kert hangulatán és látványán egy-egy kacskaringós utacska, melyet érdemes kőhatású járólapokkal, vagy földbe süllyesztett deszkákkal kirakni, ami a két oldalán elhelyezett világítással vagy növényekkel (pl. díszfű) vezetheti a szemet.

A megfelelő megvilágítás remekül hangulatba hoz. Elérhető vele nosztalgikus érzet, romantikus légkör és parti hangulatot is teremthet. Igény szerint lehetnek a kertben lelógó lampionok, fák közé vagy kötélre kihúzott kültéri égősor, járda mellé leszúrt fáklyák, vagy süllyesztett kerti mécsesek.

További ötletek

Tűző nap és kíváncsiskodó tekintetek ellen: rózsalugas, pergola felfuttatott növénnyel vagy fényt megszűrő nádborítással, bő lombkoronájú fák (gyümölcs, szomorúfűz), szűkös hely esetén pedig kúszó növények térelválasztó fa- vagy kovácsoltvas rácson. Pihenő, napozó és étkező alkalmatosság: fadeszkás, megemelt terasz, dobogó, babzsák fotel, antik jellegű díszes asztalka hozzávaló székekkel, faragott fapad, hosszú sörasztal, hinta, hintaágy. Sütögető, tűzrakó hely: kövekből vagy téglákból, amit körül lehet ülni, grillsarok. Dekoráció: inspirációdús, kedves kis kerti szobrok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában