Hirdetés

2021.02.09. 10:11

Hogyan kezeljem a tetőbeázásom?

Ahogy azt mondani szokás, Murphy-törvénye nem kímél minket, ami elromolhat, az el is romlik. Így van ez egy tetőbeázás esetén is, s ha a legkisebb szerencse is elkerül minket, akkor ez akár egy kellemesnek induló estét is érinthet vagy éppenséggel egy hétvégét. Fontos, hogy ne essünk pánikba, így alább taglaljuk számotokra, hogy hogyan is háríthatjuk el a hibát hatásosan!

Forrás: shutterstock.com

Mielőtt bárminek is neki fognánk, fontos felderítenünk, hogy a tetőbeázás milyen problémából eredő:

  • Tetőszerkezet hiba
  • Tetőszigetelési elöregedés
  • Páratechnikai probléma, ami ugyan beázásként hat, de ebben az esetben csak a belső térben lecsapódó pára mutatkozik meg
  • Társasház esetén a felsőbb szinten lévő háztartási gép meghibásodása (mosógép, wc, stb.) vagy esetleg csak egy nyitva hagyott csap
  • Előfordulhat, hogy teljes tetőfelújítás szükséges, ennek árairól itt olvashat tovább: https://qjob.hu/blog/articles/tetofelujitas-arak

    Miután végig vettük a szóba jöhető hibákat, ideje megkeresnünk, hogy mi is az, ami minket érint. Menjünk fel a felettünk lévő szintre vagy padlásra, ahol neki is láthatunk a hiba felkutatásának. A tetőbeázás helyét kell megtaláljuk, viszont előfordulhat az az eset is, hogy nem maga a tetőnk szerkezetében rejlik a hiba, hanem a fűtési rendszer tartályának a tágulása a ludas.

    Fotó: shutterstock.com

    Társasház esetén a közös képviselővel való kapcsolatfelvételt sem szabad elfelejteni, hiszen előfordulhat, hogy a lakóközösség nem minden tagja együttműködő, így a képviselő feladata rendezni a helyzetet és az elégedetlenkedőkkel ellentétben előnyben részesíteni a lakóközösségünk érdekeit.

    Azt követően, hogy a hibát felderítettük, meglévő lakásbiztosítás esetén érdemes mindent lefotózni, hogy a későbbiekben a dokumentálás során ne álljunk a biztosítónk előtt bizonyíték nélkül. Bizonyos lakásbiztosítási csomagok magukba foglalják a szakemberküldést is, mint szolgáltatást. Amennyiben nem ilyen csomaggal rendelkezünk, abban az esetben sincs okunk kétségbe esni!

    A 21. században már létezik pár olyan weboldal, ahol a minket érintő problémánkra villámgyorsan képesek lehetünk megfelelő szakembert találni. Ilyen életmentő weboldal a QJOB.HU is, ahol nem csak mi kereshetünk megoldásra váró feladatok után, de fel is adhatunk egyet – így ha egy esetleges tetőbeázással küzdünk, nem kell kétségbe esnünk, csak adjunk fel egy hirdetést, s a szakemberek jelentkezését követően szabad kezünk van, hogy kit szeretnénk kiválasztani a munkára.

    Mindaddig, míg a szakemberünk meg nem érkezik, van pár dolog, amit mi magunk is megtehetünk. Ha van csöpögő víz, akár egy vödröt, nagyobb edényt tegyünk a beázás helyére, hogy a további károkat megelőzhessük. Mivel a víz tökéletes áramvezetésre, a súlyos sérülések elkerülése érdekében érdemes az ott húzódó áramkört áramtalanítanunk, vagy ha biztosra szeretnénk menni akkor az egész lakással megtehetjük ezt.

    A megfelelő szakember kiválasztása és a szakszerű hibaelhárítás elengedhetetlen, ezt csak alátámasztja számos biztosító által az a kikötés is, miszerint ismételt káresemény után már nem fizetnek. Érdemes tehát mielőbb feltérképeznünk a tetőbeázás forrását, megkezdeni annak elhárítását – természetesen már egy erre rátermett szakemberrel az oldalunkon.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában