Szponzorált tartalom

2018.09.13. 13:14

Hogy változtatja meg a távmunka az irodákat?

A technológiai cégek átírják az irodapiac hagyományos szabályait. Már most más igények jelentkeznek az irodabérlők részéről, mint korábban, de még jobban megváltoznak a munkahelyek a jövőben. Mit mondanak a szakértők, milyen lesz a következő évtized irodája?

Sláger a coworking iroda, de működik is?

A jelenlegi munkakörök sokat változtak a múlthoz képest, újfajta pozíciók és cégszerkezetek jelentek meg. Az új generáció már nem szeretne ‘fakkokban’ vagy kicsi szobákban dolgozni.

Egyre több és több munkakörhöz bőven elegendő egy ‘munkaállomás’, ami leginkább egy asztalt és egy notebookot jelent, amin lehet dolgozni. De még asztal sem feltétlenül kell, számtalan feladat egy ipaddel és egy mobillal is elvégezhető. Egy weboldalt le lehet programozni, munkatársakat lehet toborozni akár egy parkból vagy egy kávézóból is.

A coworking irodák egyedül tevékenykedő bedolgozóknak, illetve teameknek kínálnak munkahelyet – ahonnan akár egyik napról a másikra továbbállhatnak.

Persze a ‘digitális nomádságot’ sem szabad misztifikálni, hiszen az elmélyült, koncentrált munkához zavartalan környezet szükséges. Bármilyen fantasztikusan néz ki egy medence széle Rióban mint munkaállomás, a hatékonysága mindig jobb lesz egy csendes és nyugodt, klimatizált irodai szobának.

 

Az adminisztratív feladatokból egyre kevesebb lesz

A digitális munka felértékelődése tovább folyik, és a betanított vagy szaktudás nélküli, illetve adminisztratív munkaerő iránti igény visszaesik, állítják a szakértők. Épp ezért ezek a munkakörök megszűnnek, és ‘összehúzódnak’ a vállalati csapatok méretei.

A cégek egyre kisebb irodákat fognak inkább igényelni. A fenti okok mellett azért is, mert sok munkakör adatvezérelt, és távmunkában is elvégezhető lesz.

 

A magányos munka olyan tevékenység, ami van, akinek beválik, másnak nem; már eddig is látható volt egy kiáramlási folyamat a hagyományos munkahelyekről, ami után kiderült, sokan mégis inkább tudnak ‘odabent’ az irodában, csapatban dolgozni.

Mi ennek az oka? Az ember társas lény, és sokkal hatékonyabb munkavégzésre képes csoportban. Ezért az irodák sosem fognak megszűnni, csak átalakulni.

A jövőben a munka hatékonyságát maximálisan segítő munkahelyek jelennek meg közösségi és elszeparált helyekkel. Ilyeneket már ma kínál például az In-Management. A digitális üzleti modellek hightech környezetet igényelnek – a jelek szerint a digitális óriáscégek beszállnak a rendkívül jövedelmező ingatlanpiacra, és nagy beruházásokkal szupermodern irodákat fognak létrehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában