Várhatóan 2021 decemberében zárul a projekt

2020.03.17. 07:00

Élményalapú, fenntartható kulturális attrakció – Megújul a Göcseji Múzeum

A 21. századi technika lehetőséget ad rá, hogy az ember látványos, interaktív módon ismerkedhessen a történelemmel. Ezt szem előtt tartva újul meg a zalaegerszegi Göcseji Múzeum.

A komplex várostörténeti kiállítás az egyes történelmi korszakok városlakóinak mindennapi életén keresztül mutatja meg a zalaegerszegieknek, hogyan éltek elődeik ugyanott, ahol ma ők

A megújításra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program nyújt segítséget a TOP-6.1.4-16-ZL1-2017-00002 Göcseji Múzeum épületének felújítása és kiállító tereinek fejlesztése című projekt révén. A TOP-keretből 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre, a kormányzati hozzájárulás (a Modern Városok Program részeként) pedig további 550 millió forintot jelent. Összességében tehát 1,850 milliárd forintból újulhat meg a múzeum. A projekt befejezésének dátuma 2021 decembere.

A komplex várostörténeti kiállítás az egyes történelmi korszakok városlakóinak mindennapi életén keresztül mutatja meg a zalaegerszegieknek, hogyan éltek elődeik ugyanott, ahol ma ők
A fejlesztés fontos célja a 21. századi közönségigények kiszolgálása Fotók: Látványterv

A Göcseji Múzeum megújítása több okból is szükséges. Az épület állagmegóvása érdekében elengedhetetlenné vált a hiányzó szigetelések pótlása, a tető, valamint a homlokzat rendbetétele. A fenntarthatóbb üzemeltetés érdekében indokolt az elavult, pazarló módon működő fűtési rendszer, a nyílászárók felújítása. A belső terek ésszerű átalakításával, használatával átláthatóbb látogatói útvonal alakítható ki, s egy mai intézményben elvárható szolgáltatások kapnak helyet. A múzeum korábbi állandó történeti kiállítása nem felel meg a 21. századi látogatói igényeknek, megújítása kulcsfontosságú a további működtetés szempontjából – különösen az épület szomszédságába tervezett Mindszenty Zarándokközponthoz való kapcsolódás miatt.

A leendő komplex várostörténeti kiállítás az egyes történelmi korszakok városlakóinak mindennapi életén keresztül mutatja meg a mai zalaegerszegieknek, hogyan éltek elődeik ugyanott, ahol ma ők. A kiállítás gerincét egy fiktív zalaegerszegi pár, Egerszegi Mihály és Borbála adja. E karakterek az egymást követő történelmi korokban az adott időszak legjellemzőbb zalaegerszegi lakói képében jelennek meg. A várostörténeti kiállítás mellett a múzeum létrejöttének állomásait is bemutatja egy kisebb tárlat, illetve megyei kitekintést szintén kaphat a közönség. Lesz mód virtuális sétára, lesznek hagyományos játékok a gyerekek és a vállalkozó kedvű felnőttek számára, de azt is ki lehet majd próbálni, milyen nehéz karddal küzdöttek a végvári vitézek. A multifunkcionális közösségi tér alkalmas lesz a múzeum profiljába illő időszaki kiállítások megrendezésére, vándorkiállítások fogadására, szemináriumok, előadások tartására, közösségi programok lebonyolítására, magánrendezvényekre való bérbe adásra.

Állandó kiállításon csodálhatja meg a látogató Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884–1975)Kossuth-díjas szobrászművész, Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, a nemzet művésze alkotásait, s a tervek szerint a szintén Kossuth-díjas Fekete György belsőépítész életművével is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A belsőépítészeti tervek készítője a budapesti Konkrét Stúdió, a grafikai munkáé a Pazirik Informatikai Kft.

A fejlesztés célja a város meglévő kulturális és turisztikai attrakciójának megóvása, a 21. századi közönségigény kiszolgálása. A rehabilitációval, a kiállítási terek modernizálásával, a gyűjtemények bemutatásának korszerű formáival a település meghatározó kulturális tere kel új életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában