Támogatott tartalom

2020.11.29. 07:00

Családbarát munkahely és munkabarát család

Tudatos tervezés eredménye, hogy egy szervezet, vagy cég hatékonysága növekedjen. Ebben a dolgozók motivációs szintjének, elkötelezettségének óriási szerepe van, amit nagyban javíthatnak olyan családbarát kezdeményezések a munkahelyen, amelyek gyakran még pénzbe sem kerülnek, csak némi empátia és odafigyelés kell hozzájuk.

Jóna István

Fontos, hogy a cég tartson aktív kapcsolatot a szülési szabadságon lévő édesanyákkal, ez ugyanis megkönnyíti visszatérésüket Fotó: Shutterstock

A Család és KarrierPONT Zalaegerszeg irodájának szemléletformáló kampánya a családbarát munkahelyek előnyeit és a kisgyermekes anyák munkába való visszatérését ­mutatja be.

A családbarátság a munkahelyen annyit jelent, hogy a vezetők figyelembe veszik: a dolgozóknak van családjuk, magánéletük, vannak családi kötelezettségeik. Csak akkor teljes az életük és akkor nyújtanak jó teljesítményt, ha ez a két terület, a munka és a család egyensúlyban van. De ne csak a munkahely legyen családbarát, hanem a család is ­munkabarát, hiszen összességében az egyensúly a lényeg.

Az biztos, hogy a „családbarátsághoz” és a humanisztikus szervezeti kultúrához jó adag bizalom és kellő rugalmasság kell a munkaadó és a munkavállaló részéről egyaránt. A családbarát munkahelyeken dolgozók sokkal lojálisabbak és jóval nagyobb teljesítményre képesek, mint rugalmatlanabb keretek között tevékenykedő társaik.

A nők szélesebb körű foglalkoztatásából eredő előnyök, valamint az új típusú, rugalmas foglalkoztatási formák jelentős része választ kínál azokra az igényekre, amelyeket az új trendek, tendenciák hívtak/hívnak életre. Szerencsére hazánkban is egyre több vállalat belátja, hogy komoly versenyelőnyt jelenthet számára a munkaerőpiacon, ha figyelembe veszi családos dolgozói igényeit.

A családbarát munkahelyi környezet megteremtésének számos apró eleme van, ezek nem is annyira pénzt, mint inkább megfelelő hozzáállást, szemléletmódot igényelnek.

Élvezzenek előnyt a gyesről, gyedről visszatérő kisgyerekes szülők, akiknek kínáljon maximálisan rugalmas, atipikus ­formában betölthető munkalehetőséget a munkahely.

Tegye lehetővé minden dolgozó számára, hogy atipikus foglalkoztatási formát válasszon (részmunkaidő, távmunka, rugalmas időbeosztás, megosztott munkakör, home office lehetőség biztosítása), ezek segítségével megszüntethetők a túlórák és azok plusz költségei, a munkatársak nagyobb önállósága motivált munkaerőt eredményez.

Alkalmazzon hibrid munkaköröket, melyek előnye, hogy nagyobb az átjárhatóság egymás helyettesítésére, kevesebb a stressz az esetleges kiesések miatt.

A családbarát munkahely mellett fontos elősegíteni a kismamák munka világába való visszatérését, többek között a munkába állást megelőző munkahelyi megbeszélésekre való becsatlakozás lehetőségével.

A hivatásuknak élő nők többségének egyik legnagyobb félelme, hogy az anyasággal elveszítik önmagukat. Nyomás alatt állnak, ami arra kényszeríti őket, hogy bizonygassák: az anyasággal semmi sem változik, minden mehet tovább ugyanúgy, mint előtte. Ez a bizonyítási kényszer tovább fejleszti a személyiségüket, amelyből profitálhat a ­munkáltató is. Az édesanya tudatos készülése mellett nagyon fontos az is, hogy a munkáltató ne engedje el teljesen az anyuka kezét. A szülési szabadságon lévő édesanyákkal való aktív kapcsolattartás nem hagyja eltávolodni az anyát a munka világától, egyben visszatéréskor segíti a könnyebb beilleszkedést. Kisebb cégeknél ez hatékonyabban működik, nagyvállalatoknál akár formális programot is kialakíthatnak erre a célra, hírleveleken keresztül tájékoztatva a kismamát.

A dolgozók megtartása érdekében tehát érdemes a családbarát megoldások felé mozdulni, mert ami rövid távon hátrányosnak tűnhet, az hosszú távon igenis kifizetődő.

A kampány az EFOP-­1.2.9-­17-­2017-­00116 azo­no­sító számú „Zala­eger­szegi NŐ-KÖZ-PONT” Esélyteremtő programsorozat a Zalaegerszegi Járásban élő nők számára című projekt keretében valósul meg. (x)

További cikkeink:

https://www.zaol.hu/nokfokuszban/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában