Szponzorált tartalom

2018.02.22. 19:16

Hogy tényleg egyszerű legyen a bankváltás (X)

A bankszámla éppolyan pénzügyi termék, mint bármi más: bármikor átválthatunk egy másikra, ha annak a feltételei kedvezőbbek. Mégis az emberek - főleg az idősebb generáció - hajlamosak akár örökké ugyanannál megrekedni.

Amerikai vizsgálatok azt mutatták, 30-40 évig is megmaradnak az emberek egy szolgáltatásnál, pedig ez egyáltalán nem nevezhető kifizetődő megoldásnak. A banki termékek folyamatosan változnak, évről évre jelennek meg új, kedvezőbb megoldások, érdemes lépést tartani.

Kifizetődő a pénzügyi tudatosság

Ugyanígy a hitelünk helyett is bátran választhatunk másikat időről időre. A pénzintézeteknek is csak előny, ha olyan kölcsönünk van, amit vissza tudunk fizetni.

2016 óta létezik idehaza az egyszerűsített bankváltás lehetősége, melynek segítségével nagyon könnyen szüntethetünk meg számlát egy pénzintézetnél, és indíthatunk újat egy másiknál, úgy, hogy csak a választott banknál kell jelezni a szándékunkat.

Nekünk elvileg semmilyen utánajárás nem feladatunk, mindent elintéz a két bank egymás közt. A változtatás óta a lehető legkönnyebben átkerülhetnek a másik bankhoz és számlához a  rendszeres megbízások (rendszeres fix összegű utalások, csoportos beszedések), anélkül, hogy nekünk ez ügyintézésbe kerülne. Mindössze a váltás kért időpontját kell megadnunk, és a folyamat beindul.

És már nem is olyan egyszerű

Ámde az egyszerűsített bankváltás tartalmaz buktatókat, amelyeket jó ismerni, ha például kinéztünk egy remek új vállalkozói számlát. A bankkártya például megakasztja a folyamatot.

Az esetek jelentős részében az ügyfeleknek van bankkártyájuk a számlájukhoz, hiszen nem mindenki szeret személyesen bejárni pénzt ki- és betenni a fiókba.

Az egyik pénzintézetnél gond nélkül, automatikusan megszűnik a kapcsolódó bankkártya szerződés a számla lezárásakor – hiszen a kártya kikerül a forgalomból, és nem fizetjük utána tovább a díjat.

Viszont számos olyan cég van, ahol ezt nem oldják meg nekünk, hanem be kell mennünk, és lepapíroznunk a megszüntetést. Ha ezt nem tesszük meg, letilthatják a kártyánkat, és – nem túl ügyfélbarát módon – visszautasíthatják erre hivatkozva a bankváltási kérelmet is.

Ha tartozunk, nem léphetünk át

Ugyanígy porszem kerül a gépezetbe, ha több tulajdonos kapcsolódik a számlához, és csak egyik kérelmezi a bankváltást. A társtulajdonosok csak együtt tudják átvitetni a számlájukat máshová.

Maga a számla megszűnése is kerülhet nekünk pénzbe – amennyiben fél éven belül nyitottuk -, és ha történetesen nincs pénz a számlánkon, akkor ez tartozásként jelenik meg a régi banknál. Ha ilyen, vagy más tartozásunk van, a számla lezárását innentől már csak személyesen, és a megfelelő összeg kifizetésével tudjuk megoldani.

De más esetekben sem tudjuk átvándoroltatni a számlánkat az egyszerűsített megoldással. Ha például a számlánkat hitel feltételeként nyitottuk, és még törlesztünk, szintén némi plusz papírmunka az átlépés. Emellett innentől számíthatunk rá, hogy változni fognak a kölcsön feltételei, vagyis a bankváltás eredményeként magasabb lesz a törlesztőnk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában