Pap Lujza interjú

2020.11.29. 07:00

Az adni akarás vitte a színművészet felé

Pap Lujza, Domján Edit-díjas színművész 1977-ben született Ajkán, 1996 óta tagja a zalaegerszegi színháznak. Az itteni színészképző stúdió neveltje, lassan negyedszázados művészi pályáján több mint 50 főszerepet játszott. A színház díjainak mindegyikét megkapta.

Arany Horváth Zsuzsa

Milyen indíttatás vitte a színművészet felé?

Szerettem édesanyámat megnevettetni kiskoromban. És egy régi színházi katartikus élmény, hogy én is szeretném azt érezni a színpadon, amit a játszó színészek, és hogy olyan élményt, hangulatot, érzéseket tudjak adni másoknak. Igazából az adás, adni akarás.

Ki határozta meg a színésznővé válását?

Fábián Lujza néni, az ajkai színjátszó csoport volt vezetője.

A zalaegerszegi színház meghatározó az életében.

1996 júniusában volt a stúdió felvételije. Egyedül voltam, sem a szüleim, sem a szintén színésznővé lett testvérem nem volt velem. Egyedül kellett kiállnom magamért, a célom elérésének első lépésénél. Izgalmas volt. Őszinte kíváncsiságot éreztem a színház vezetősége részéről és mérhetetlen biztonságot. Tudtam, hogy megérkeztem, hogy jó helyen vagyok. Későbbi tanáraim, vezetőim, rendezőim, a rám bízott szerepek által izgalmas iskolát járhattam ki.

Az anyaszínházban kiket tart mestereinek a rendezők, kollégák közül? Miért, kitől mit visz magával a művészi pályán?

Tucsni Andrást a szelíd, kulturált vélemények megfogalmazása miatt, Ecsedi Erzsébetet a hatalmas pozitív energia, erő miatt, hogy soha ne adjuk fel, Bellus Attilát az alázat, szorgalom, tisztelet miatt, Farkas Ignácot pedig amiatt, amilyen tisztelettel áll a rendezőkhöz, kollégákhoz, és még sorolhatnám. Még sokat kell tanulni.

Melyek a meghatározó szerepei, darabok, amelyek mélyen beivódtak?

Csak felsorolásszerűen. Liliom: Lujza, Üvegcipő: Irma, Régimódi történet: Gizella, Az orleansi szűz: Jo­hanna, Pillantás a hídról: Beatrice.

Koltai Róbert és Pap Lujza a Sose halunk meg című darabban, 2020-ban
Pap Lujza a Kölcsönlakás című darabban, 2020-ban. A színház díjainak mindegyikét megkapta. Fotó: Pezzetta Umberto

 

Más színház, film, egyéb színművészi munka vonzotta-e, próbálta-e?

Egy kicsit éltem Budapesten, így volt szerencsém szinkronizálni kisebb filmszerepeket. Nagyon ­szerettem. A filmezés jobbára Török Marcellhez köt, aki egerszegi fiatal tehetség, 7-8 kisfilmünk van eddig.

Mit jelent a siker, mikor és hogyan érzi azt, hogy egy alakítás úgy sikerült, ahogy tervezte, szerette volna?

Az a siker, amikor szeretetteljes, mosolygós, hálás tekinteteket érzek magamon, hogy jólesett a nézőknek, amit kaptak, amit adni tudtam. Amikor egy szerepet sikerül úgy megalkotni, hogy a bemutató után már csak kicsit kelljen csiszolgatni.

A közönség, a szakma elismerése milyen arányokat képvisel abban, amit sikernek tart?

Siker a hatalmas nevetés, a nagy súlyos csend, az örömmel kitörő taps is az előadás végén. A szakmai elismerések pedig jelzések, hogy talán jó úton haladok, de megnyugvást nem érzek ilyenkor, talán csak aznap este, mert a következő nap, a következő szerepnél újra bizonyítani kell.

Kik azok a nők a szakmából, akiket sikeresnek tart?

Törőcsik Marit, Kováts Adélt, Udvaros Dorottyát, és szívből kívánom, hogy a fiatal Sodró Eliza rendkívül szép és sikeres pályát tudjon betölteni.

Kik azok a nők, akiket más szakmák képviselői közül sikeresnek, fontosnak tart?

Enyedi Ildikó filmrendezőt, Veiszer Alinda televíziós újságírót, Hosszú Katinka olimpikont, Angela Merkel kancellárt.

Legközelebbi feladatok? Magánélet egy-két szóban...?

Remélem 2021 márciusában be tudjuk mutatni a Kőszívű ember fiait, utána a Cigánykerék előadásban fogok próbálni. Remélhetőleg minél előbb egészséges lesz a világ, mert nagyon hiányoznak a szeretteim, szeretném őket nyugodtan megölelni. Addig is igyekszem vigyázni magunkra, másokra és a körülményekhez képest nyugodtan kezelni ezt az állapotot. Egészségesnek maradni. Mosolyogni.

További cikkeink:

https://www.zaol.hu/nokfokuszban/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában