Reklám

2016.09.21. 21:41

Amit az építészmérnök szakmáról tudni kell (x)

Azt a személyt nevezzük építésznek, aki munkája során elsősorban épületek tervezésével foglalkozik, de az építész a kivitelezésben is rész vehet szervező vagy lebonyolítóként.

Az építészmérnöki alapképzés 8 féléves, és az épületek kivitelezéséhez és a megvalósítás előkészítéséhez ad képesítést. Az építészet széles körű műszaki ismereteket követel meg, ezért is tartozik a mérnöki szakmák közé. Az építészeti oktatás a műszaki ismeretek mellett nagy hangsúlyt fektet az esztétikára is. Az építész és az építőmérnök közötti különbség is ebben rejlik, hiszen az építőmérnök vonalas létesítményekkel dolgozik, az építészmérnök pedig inkább emberi tartózkodásra alkalmas helyeket, építményeket, házakat tervez. Számára fontos, hogy ezek esztétikai élményt nyújtsanak és a kényelmi funkcióknak is megfeleljenek.

Az építészeti oktatás felkészíti a tanulókat, hogy mind esztétikailag, mind műszakilag olyan épületeket tervezzenek, amelyek minden kívánalomnak megfelelnek. Magyarországon ma 5 egyetem közül választhatnak azok a diákok, akik építészmérnöki képzésben szeretnének részesülni. Építészmérnök képzés van Budapesten két egyetemen – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán –, Debrecenben, Pécsett és Győr városában. A képzések lényege, hogy tartalmazzák az építészettörténetet, elméletet, műszetet és műszaki stúdiumokat is.

A tanulóknak meg kell ismerkedniük például a várostervezéssel, amely magába foglalja az társadalom, a környezet, az épületek kapcsolatát, de a szerkezettervezés és a technológiai alapismeretek is a képzés része kell hogy legyen. Az építészet rendkívül összetett tudomány.

Kétféle építészképzést ismerünk: az osztatlan, 5 éves képzés inkább az építészet művészeti vonásaira fókuszál, a három éves alapképzésben pedig inkább a műszaki és a technológiai jelleg az erősebb. 2003-ban azt a törvényt hozták meg az oktatásról, hogy legalább 5 évesnek kell lennie az elméleti képzésnek, amelyet egy 3 éves gyakorlati stúdium követ. A szakmai gyakorlaton a diák már a menedzsmentet, a vezetői és a kommunikációs ismereteket is elsajátítja. Magyarországon építészeti jogosultságot az nyer, aki osztatlan képzésben vett részt, vagy a többciklusú rendszer MSc végzettségével rendelkezik. Építészmérnököket keresnek a versenyszféra és az állami szféra felől is. A munkaerőpiac kimutatásai szerint a pályakezdők inkább az építőiparban kapnak munkalehetőségeket. A piaci cégek keresnek tervezői, műszaki előkészítői, fejlesztői munkakörökbe szakembereket. Építészmérnök elhelyezkedhet projektmenedzser, projektvezető, projektmérnök, építésvezető, műszaki vezető, létesítményvezető állásba is. Mivel az államgazdasági szerveknél szükséges az építéshatósági ügyintéző és a városi főépítész is, ezért akár állam szférában is van építészmérnök állás.

Az építészmérnöki munka a kreativitáson is alapul, de óriási szakmai tudást igényel egy épület megtervezése vagy kivitelezése. Az alkotói folyamat rendkívül összetett. Tervezőként és kivitelezőként is hozzájárulhat egyéni vagy társadalmi igények kielégítéséhez, az épített környezet fejlesztéséhez, szépítéséhez is. Az építészmérnök szakma többféle kreativitást igényel, például szociális, szervező, konstruktív és gazdasági téren is. Az építészmérnök leggyakrabban építőmérnökökkel dolgozik együtt hiszen az építőmérnök végzi el azokat a statikai számításokat amelyek az építész nem tud elvégezni.

Az építészmérnök tehát a megszerzett elméleti tudást a gyarkorlatban alkalmazza, képes arra, hogy megtervezze és kivitelezze a megtervezett épületeket. Az építészmérnöknek szükséges, hogy az elméleti és a szakmai tudáson felül ismerje a gazdasági és a humán tárgyakat is, hiszen ezek is sokszor hozzákapcsolódnak munkájához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!