Szponzorált tartalom

2019.04.08. 05:00

Ákos visszatér a ZTE-stadionba

Négy évvel legutóbbi, nagy sikerű zalaegerszegi koncertje után újra visszatér a zalai megyeszékhelyre Ákos. A hazai popzene egyik meghatározó dalszerző-előadóművésze május 25-én ad koncertet a ZTE stadionban.

Gyuricza Ferenc

Ákos immár több mint három évtizedes karrierje tele csúcspontokkal és minden korábbi eredményeket megdöntő rekordokkal. Bár a Bonanza Banzai tagjaként indult zenész szólistaként ért fel a csúcsra, rajongótáborának kialakulása még a szintipop műfajában egyedülállóan sikeres trió működésének éveihez kötődik. A Kovács Ákosként 1968. április 6-án született gitáros-billentyűs-dobos-énekes Hauber Zsolttal és Menczel Gáborral 1987-ben alapította meg első igazán mérvadó zenekarát, amelynek munkásságára a Depeche Mode volt legnagyobb hatással.

Közel egy évtizedes működésük alatt nyolc stúdióalbumot készítettek, s hat alkalommal léptek fel az akkor legnagyobb magyarországi fedett téri koncerthelyszínként számon tartott Budapest Sportcsarnokban. Ákos még a Bonanza Banzai működése alatt, 1993-ban készítette el első szólólemezét, a Karcolatok című album zenei anyaga merőben eltért a Bonanzai Banzai megszokott világától, sokkal érzékibb, részben gitárcentrikusabb, egy kicsit a rock irányába hajló dalokat is tartalmazott.

 

A Karcolatokkal új korszak kezdődött Ákos életében, a zenész szólóban folyamatosan változó stílusú, ugyanakkor minden esetben minőségi dalgyűjteménnyel jelentkezett, s ennek köszönhetően még tovább tudta bővíteni rajongótáborát. Koncertjeinek hangzásvilága is folyton változik, akusztikus jellegű, színházi körülményekre szabott turnén éppúgy részt vett, mint szimfonikus programokon vagy harsány rockzenei koncerteken. Fellépéseit mindig a legmodernebb színpadtechnikai elemekkel teszi látványossá, show-ja igényi élményt nyújt a koncertjére ellátogatóknak. Sikereiben fontos szerepet játszanak szövegei – önmagát szakrális előadónak nevezi – melyek gyakran valóban költői mélységűek.

Ákos karrierjét díjak és elismerések sora övezi. Számos alkalommal választották az év énekesének, lemezeit az év albumának, 2016-ban a Petőfi Zenei Díj kitüntetettje lett Az év koncertje kategóriában, 2018 legjobb hazai koncertjének pedig a Papp László Budapest Sportarénában megtartott fellépését választották. Ákos 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át, 2012-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát. Tavaly tavasszal ötvenedik születésnapja alkalmából ünnepi koncertsorozaton vett részt, majd egy fesztiválturné következett. 2019-ben tovább folytatja a koncertezést, miközben friss dalokon is dolgozik. Tavaszi turnéjának egyik kiemelt eseménye lesz a május 25-i zalaegerszegi koncert.

Jegyeket a Zalai Hírlap Ügyfélszolgálati irodáiban megyekártyával rendelkező olvasóink 2.000 Ft kedvezménnyel vásárolhatják meg, továbbá online felületen is elérhetők még a koncertre kíváncsi nagyközönség számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában