Hirdetés

2019.12.06. 12:23

A szúnyoghálót betervezted felújításkor?

Biztos hallottad már az ismerőseidtől, esetleg saját tapasztalatod is van arról, hogy milyen kimerítően stresszes tud lenni egy felújítás. Mindig felmerülnek meglepetések és váratlan kiadások, amik az egekbe lökik a vérnyomásod akkor is, ha alapvetően felkészültél a helyzetre. Van néhány tippünk, mire figyelj, hogy csökkenjen a nyomás menet közben.

Itt nem maradt el a tervezés

Részletek, amik jellemzően kimaradnak a nagy tervből

Végülis az otthonod a legdrágább tulajdonod. Jó lenne, ha nem csak az idegeskedésről szólna a felújítás, mert akkor biztosan kimarad valami, amit később sajnálni fogsz. Nem rakatsz a vezetékeknek csövet a falba, vagy kihagyod a szúnyoghálót. Helyette lenne alkalmad örömmel megélni a családod életterének kialakítását, hogy hosszasan élvezhessétek a gyümölcsét. Bemutatunk néhány bakit, amit jellemzően újra és újra elkövetnek a felújítók.

Ebben az állapotban kell a legjobban észnél lenni

1, Ne vágj bele tervrajz nélkül!

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz. A képmentegetés a Pinterestről még nem fog segíteni megtervezni a házadat. Egy tervrajz tartalmazza a magasságokat és az alaprajzot. Segítségével nem csak te fogod tisztán látni, hogy hogy fog kinézni az otthonod, hanem a kiviteleződ is pontosan fogja érteni, hogy mit kell építenie. Az engedélyek nem tervek.

2, Légy tisztában a költségvetéseddel!

Sok tényezőt figyelembe kell venni a felújítás költségeinek meghatározásához. Ha van egy elképzelés a fejedben a költségvetésről, könnyebb lesz ahhoz igazítani a felújításodat. Gondold végig, milyen kifizetésekre lesz szükséged a szerkezeti átalakításokon kívül, például: engedélyek díja, illetékek, munkadíjak. Hol fogsz lakni, amíg tart a felújítás? Gondoltál rá, hogy külön keretet különíts el az útközben felmerülő vészhelyzetekre?

3, Készülj fel a stresszre!

Nem számít, általában mennyire veszed könnyen a dolgokat. A stressz kéz a kézben együtt jár a felújítással, és ez téged sem fog elkerülni. Nagyon nagy esély van arra, hogy átmenetileg furcsán fogsz viselkedni mielőtt teljesen elkészülne az otthonod. Például olyan eltéréseket fogsz meglátni a habarcs színében, amiket soha korábban. Ilyenkor végy egy nagy levegőt, és ne mondj semmit 36 órán keresztül. Mivel érzelmileg kötődsz az ingatlanhoz, hajlamos lehetsz túl komolyan venni a helyzetet. Akkor segítesz mindenkinek (igen, magadnak is) a legtöbbet, ha ilyenkor töltesz magadnak egy pohár bort. Ha van terved és költségvetésed a felújításhoz, és tisztában vagy vele, hogy őrültek háza lesz, akkor mindent megtettél, amit meg lehet.

Itt nem maradt el a tervezés

4, Válaszd a minőséget a mennyiség helyett!

A költségvetés összeállításakor gyorsan ráébredhetsz, hogy az erre vagy arra kiadott tízezrek a végén több százezerré állnak össze. Ne a legolcsóbb alapanyagokon és munkaerőn akard behozni az árát! A legnehezebb napod az a nap lesz, amikor ki kell fizetned a minőséget. De utána már hálás leszel azért, hogy ekkora összeget szántál jó minőségű termékekre és vállalkozókra!

5, Azok a bizonyos részletek…

Íme egy lista azokról a dolgokról, amikről a felújítók hajlamosak elfelejtkezni a renoválás során:

  • Szerezz be olyan szellőzőrácsot, amire szívesen nézel rá! Elég bosszantó lesz az otthon töltött idő 80 százalékában egy olyan rácsot bámulni a konyhában, amitől felfordul a gyomrod.
  • Az erősítőhöz vagy az elosztóhoz tartozó vezetékeket a falba rejtett csőben is elvezetheted! Sok kellemetlenségtől óvod meg magad, ha már a tervrajzon feltünteted ezt az igényedet.
  • Ne felejs lámpákat felszerelni a szekrényekbe! Hiszen azokhoz energiaforrást is ki kell alakítani, ezért nem árt tisztában lenni vele még a villanyszerelés fázisában.
  • Szánj elég helyet a cipőknek az előszobában! Pláne, ha családtervezés előtt állsz!
  • Ne felejtsd ki a terasz vízszigetelését! A legkevesebb, hogy feljön a járólap a teraszon, ha elmarad a vízszigetelés. Súlyosabb esetben a teljes homlokzat kerül veszélybe, mert sorban leválnak a rétegei.
  • Ne a szúnyoghálón spórolj! Egy alumínium keretes szúnyogháló nagyon egyszerű megoldást jelent, hogy nyugodtan aludhass éjszaka és a nappalokat is gondtalanul élvezhesd odabenn. Megvédenek a szúnyogoktól és az éghajlatra jellemző bogaraktól egyaránt. Érdemes méretre szabatni, amit akár fix, akár oldalra húzható verzió választásakor is megtehetsz.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában