szponzorált tartalom

2019.11.28. 15:33

A legjobb fiatal zeneművészek díja

Idén is fiatal, tehetséges zeneművészeket díjazott az MVM.

Fotó: Kondella Misi Photography

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenkettedik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott.

A magyar zeneművészet kiválóságaiból álló zsűri döntése alapján idén a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájában Balázs Elemér György zongoraművész, Cseh Péter jazz-gitárművész, Csőke Flóra gordonkaművész, Dobszay Péter karmester, Jenei Erzsébet hárfaművész, Korossy-Khayll Csongor hegedűművész, Megyimórecz Ildikó operaénekes, Scheuring Kata fuvolaművész, Szokolay Ádám Zsolt zongoraművész, valamint Tóth Kristóf hegedűművész vehette át a fejenként kétmillió forint támogatással járó díjat.

„Nem véletlen, hogy a Junior Prima Díj az MVM Csoport számára az egyik legfontosabb társadalmi ügy. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt bő évtizedben már több mint száz kiemelkedő fiatal zeneművésznek nyújthattuk át ezt az elismerést, közülük sokan a nemzetközi zenei élet kiemelkedő tagjává váltak. Kötelességünknek érezzük a kulturális értékteremtésben résztvevő fiatal tehetségek elismerését, erkölcsi és anyagi támogatását. A fiatal művészek támogatása egy kivételes befektetés, hiszen ők jelentik szellemi életünk megújuló energiaforrásait” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Junior Prima Díj zsűrijének tagjai a magyar zeneművészet szaktekintélyei közül kerülnek ki. A zsűri elnöke dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A testület tagja volt Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, Vásáry Tamás Kossuth- és Szent István Rend-díjas zongoraművész, karmester, a Nemzet Művésze, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének vezetője, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetője, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének vezetője, Fülei Balázs Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életműdíjas hangversenyrendező, Szentpáli Roland tubaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tubatanára, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tubása, valamint Fazekas Gergely zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense.

„A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mindig is hitt a tehetség erejében, folyamatos jelenlétében és ma is töretlenül folytatja tehetséggondozó tevékenységét. A tehetség azonban önmagában sokszor kevés a sikerhez, gyakorlás, erőfeszítés nélkül nem juthat a felszínre. Megfelelő hozzáállás, alázat, megbízhatóság, akarat – azaz kőkemény munka – nélkül nincs igazi siker. Ha mindez együtt is van, meg is valósul, megfelelő anyagi és erkölcsi támogatásra is szükség van a kibontakozáshoz. A Junior Prima Díj éppen ebben, a siker megszületésében segíti és inspirálja a fiatal művészeket, ma ez számít ifjú zeneművészek körében a legnagyobb presztízsű elismerésnek” – tette hozzá dr. Vigh Andrea, a zsűri elnöke.

 

BALÁZS ELEMÉR GYÖRGY

zongora

2000. december 16-án született Budapesten zenész család sarjaként. Hivatalosan 6 évesen kezdte zongora tanulmányait Práda Ágnes tanárnőnél, kicsivel előtte már saját darabokat komponált. A Bartók Béla Konzervatóriumban végzett klasszikus zongora és zeneszerzés szakon. Jelenleg a Zeneakadémia első éves hallgatója, Dráfi Kálmán növendéke. Creative Art-díjas (2017), az Országos Zongoraverseny nagydíjasa, illetve különdíjasa, amit a legjobb Bach-interpretációért nyert el (2018). Részt vett Takács-Nagy Gábor kurzusán. Édesapja felkérésére komponált vonósokra írt darabjait a Budafoki Dohnányi Zenekar játszotta fel. Ez a lemez (Örök szerelem) Fonogram-díjat kapott. Első színházi zenéje Weöres Sándor Octopus c. darabjához íródott, mely az Ódry Színpadon az évad előadása lett (2018–2019). Klasszikus szóló zongoristaként fellépett már a Zeneakadémián, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Müpában, a Magyar Rádióban, a BMC-ben, az MTA Zenetudományi Intézetében, az Óbudai Társaskörben, a Miskolci Nemzeti Színházban, Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében, Neversben és a Párizsban. A 2019-es Bartók Világversenyen legfiatalabbként bejutott a legjobb 28 közé. Legnagyobb példaképe, Bartók Béla elképzelését szeretné megvalósítani, a magyarzenekultúra javát és fejlődését szolgálni, illetve a valódi értékeket képviselni a talmi csillogással szemben.

CSEH PÉTER

jazzgitár

A Zeneakadémia jazzgitár szakos hallgatója. 1992-ben született, 10 éves kora óta tanul zenét. Tanulmányait klasszikus gitáron kezdte

Budaörsön a Leopold Mozart Zeneiskolában. A komolyzene mellett a könnyűzene is régóta érdekli, így szinte a kezdetektől elektromos gitáron is játszik. A Konzervatórium színeiben indulva 2018-ban az Év Fiatal Jazz Zenésze verseny döntőjébe került. Szintén ez idő tájt a Shaibo zenekarral több tehetségkutató első díját nyerték el (Éter Plusz Zenei Verseny, Müpa Garázsband Fesztivál, Öröm a Zene), rögzítettek két stúdiólemezt, és megkapták a Hangfoglaló Program Induló Előadói pályázatának támogatását is. A 2017/18-as tanév végén OKJ vizsgát tett a Bartók Konzervatóriumban, és felvételt nyert a Zeneakadémia Jazz Tanszakára. A Nagy Emma Quintet formációval 2018 áprilisában a II. Belvárosi Jazzversenyen a Fekete-Kovács Kornél–Ávéd János–Cseke Gábor által alkotott zsűri döntése alapján 1. helyezést ért el, ugyanitt Kiemelt Szólista Díjban részesült. 2019-ben a Müpa Jazz Showcase nemzetközi zsűrije neki ítélte a verseny fődíját. Idén adták ki a kizárólag saját szerzeményeiket tartalmazó bemutatkozó nagylemezüket, amelyet lemezbemutató koncertek keretében prezentáltak a közönségnek. Az elmúlt években különböző formációkkal olyan helyszíneken koncertezett, mint a Müpa, a Zeneakadémia, a Várkert Bazár, az Opus Jazz Club vagy az A38 hajó, olyan rendezvényeken szerepelt, mint a Művészetek Völgye, a Sziget Fesztivál, a Debreceni Bor- és Jazznapok és az Alba Regia Jazz Fesztivál.

CSŐKE FLÓRA

gordonka

2000-ben született, 8 évesen 3. helyezett lett az Országos Friss Antal Gordonkaversenyen. 2013-ban felvételt nyert a Zeneakadémia előkészítő szakára, ahol Déri György csellóművész volt a tanára. 2013-ban 2. díjat nyert a David Popper Nemzetközi Gordonkaversenyen. Rendszeresen koncertezik Magyarországon zongoraművész édesanyja és számos zenekar kíséretével. Részt vett Fenyő László, Varga István, Perényi Miklós, Onczay Csaba, Rohmann Ditta, Alexander Gebert, Matias de Oliveira Pinto, Susan Moses, Peter Stumpf, Amir Eldan, Reinhard Latzko, Lluís Claret, Mrs. Professor María de Macedo, Sol Gabetta, Várdai István, Kangho Lee és Takács-Nagy Gábor kurzusain. 2015-ben fellépett a Magyar Rádióban. 2015-ben 1. helyezett lett a Dolny-Kubin-i Nemzetközi Gordonkaversenyen. 2016-ban meghívást kapott, hogy a Talents for Europe nemzetközi verseny megnyitóján közreműködjön a Szlovák Kamarazenekar kíséretével. 2016-tól egy Stradivari-modell mestercsellón játszik, amit a MOL által támogatott Új Európa Alapítvány pályázatának nyereményéből finanszírozott. 2017-ben elnyerte Bloomingtonban (USA) a Jacob School Summer Academy és a Bergenben (Hollandia) rendezett Music Festival Hermann ösztöndíját. 2018-ban az Anima Musicae Kamarazenekar kíséretével Haydn C-dúr csellóversenyét játszotta a Zeneakadémia Nagytermében. 2018-ban elnyerte a Bank of China, 2019-ben a Zeneakadémia Baráti Kör és a bayreuthi Richard Wagner ösztöndíjat. Jelenleg a Zeneakadémia másodéves hallgatója, tanára Varga István.

DOBSZAY PÉTER

karmester

Korosztályának egyik legfoglalkoztatottabb karmestere és legsokoldalúbb muzsikusa, a Dohány utcai Zsinagóga és a gazdagréti Szent

Angyalok templom első orgonistája. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen orgonistaként és karmesterként diplomázott, számos orgonakurzus mellett részt vett Eötvös Péter karmesterkurzusán. Világszerte ad koncerteket, Japánban vezényelte a Kyotói Zenei Fesztivál Zenekarát, Oroszországban a Jekatyerinburgi Muszorgszkij Akadémia Zenekarát, Németországban a Philharmonisches Orchester Altenburg-Gerát és Romániában a Nagyváradi, valamint a Szatmárnémti Állami Filharmóniát. Orgonált Izraelben a jeruzsálemi Szent Sír bazilikában, Svájcban a genfi Zeneakadémia Nagytermében, Bécsben a Stephansdomban, továbbá Macedóniában is. Koncerten dirigálta a Nemzeti Filharmonikusokat, rendszeresen dolgozik a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral, visszatérő vendégkarmester a Magyar Állami Operaház Zenekaránál, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekaránál, a Pannon Filharmonikusoknál, a Győri Filharmonikus Zenekarnál, a Savaria Szimfonikus Zenekarnál, a Szegedi Szimfonikus Zenekarnál, a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál és a MÁV Szimfonikus Zenekarnál. A 2018/2019-es évadban mutatkozott be az Óbudai Danubia Zenekarnál, a Budafoki Dohnányi Zenekarnál, a Zuglói Filharmóniánál és a Duna Szimfonikus Zenekarnál. Döntőse és közönségdíjasa volt a 2017-es Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenynek. Fontosnak tartja a kortárs zene jelenlétét a hangversenyéletben: rendszeresen dirigálja a Studio 5 zeneszerző formáció koncertjeit, karmesteri minőségében több Z-felvételt készített a Magyar Rádió számára. Számos különböző ősbemutató is fűződik a nevéhez.

JENEI ERZSÉBET

hárfa

A Farkas Ferenc Zeneiskolában kezdett hárfázni nyolcéves korában, tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Batta Judit tanítványaként. 2014-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre Vigh Andrea és Razvaljajeva Anasztázia osztályába. Egyetemi évei alatt az Erasmus program keretein belül a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián tanult Jana Bouškova osztályában. Bank of China és Köztársasági Ösztöndíjas volt 2016–2017-ben. Rendszeresen vesz részt zenekari projektekben olyan neves karmesterekkel, mint Medveczky Ádám, Madaras Gergely, Dennis Russell Davies és Pinchas Steinberg. Részt vett Alexander Boldachev, Catrin Finch, Anneleen Lenaerts és Maria Graf mesterkurzusain. Több Országos Hárfaversenyen 1. és 2. helyezéseket ért el. Szóló koncertet adott a 19. és 20. Jubileumi Nemzetközi Hárfafesztiválokon. Szenvedélyesen kamarazenél: jelenleg csellóval duó, fuvolával és brácsával trió formációban. Fontosnak tartja hangszere és a komolyzene szélesebb – a koncerttermeket nem látogató – közönséggel való megismertetését, ezért olyan fellépéseket is elvállalt már, mint a Sokszínű Hárfa-sorozat gyerekeknek és a Sziget Fesztivál. Kortárs zeneszerzők műveinek tolmácsolásában előszeretettel vesz részt. Ilyen volt Malek Miklós Oboaversenyének és Szathmáry Zsigmond Orgonaversenyének ősbemutatója, Hidas Frigyes Hárfaversenyének – 10 év mellőzést követő – előadása, továbbá szóló repertoárja részét képezik Philippe Hersant és Bernard Andrès darabjai. BA diplomáját 2017-ben kitüntetéssel szerezte, az MA-n 2019-ben végzett.

KOROSSY-KHAYLL CSONGOR

hegedű

1998. szeptember 2-án született. 8 évesen kezdett hegedülni Érden Részegh Benedeknél, majd Ácsné Szily Évához került Budapestre.

13 évesen vették fel a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályába, ahol Perényi Eszter és Banda Ádám, később Kokas Katalin és Kelemen Barnabás keze alatt tanult. Egyetemi tanulmányait Szenthelyi Miklósnál kezdte meg. Jelenleg a Zeneakadémia harmadéves hallgatója, tanára Kokas Katalin, kamara tanárai Kováts Péter és Gulyás Márta. Számos hazai és külföldi verseny győztese és díjazottja, melyek közül a fontosabbak: 2011-ben a Luigi Zanuccoli Nemzetközi Verseny (Olaszország) 1. díjasa; a „Zene Határok nélkül” 25. Nemzetközi Muzsikustábor (Balassagyarmat) Nagydíjasa; a Talents for Europe Nemzetközi Vonósverseny (Szlovákia) 2. helyezettje; 2013-ban a Telemann Nemzetközi Hegedűverseny (Lengyelország) 4. helyezettje. Fellépett már szólistaként a Budapesti Fesztiválzenekarral Fischer Iván vezényletével, a MÁV Szimfonikusokkal és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Hegedült a Zeneakadémia Nagytermében, a Solti teremben, a budapesti Dohány utcai és a Szegedi Zsinagógában, a Debreceni Református Nagytemplomban, a Pesti Vigadóban, a Budapesti Kongresszusi Központban. Kamarazenészként is aktív, triójával képviselte a Zeneakadémiát a Societa Umanitaria Nemzetközi Zenei Versenyén. Alapító tagja és első hegedűse a Korossy Kvártettnek, amellyel 2019-ben megnyerte az Országos Weiner Leó Kamarazenei Verseny vonósnégyes kategóriáját. Koncertmestere volt a Zeneakadémia első, hagyományteremtő Újévi Koncertjének. Az idei évben Fischer Annie ösztöndíjra méltatták.

MEGYIMÓRECZ ILDIKÓ

ének

1992-ben született Pécsen zenész családban. A Pécsi Művészeti Gimnáziumban tett érettségije után a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus ének tanszakára nyert felvételt Marton Évához. Az ő mentoráltjaként szerezte kitüntetéses opera-énekművész diplomáját 2019-ben. A III. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen a Magyar Művészeti Akadémia kiemelt különdíját nyerte el. A Magyar Állami Operaház társulatának tagjaként Kenessey Jenő Az arany meg az asszony című operájának női főszerepében debütált nagy sikerrel, noha rendkívül kevés idő állt rendelkezésére a felkészüléshez. Rendszeres meghívott vendégművész Szenthelyi Miklós Budapesti Kongresszusi Központban rendezett koncertsorozatán. Az elmúlt időszakban számos operaelőadáson és koncerten lépett fel, többek között a Veszprém Feszt Rigolettójában, a Kaposvár Aréna megnyitó gáláján, a Pesti Vigadóban, a Zeneakadémián és a Pécsi Kodály Központban. Énekelte Mozart Idomeneo című operájában Elektra szerepét, a Figaro

házasságában a grófné szerepét, Puccini Mannon Lescaut-jában Mannont, Bizet Carmenjének Michaeláját, Haydn Armidáját. Együtt dolgozott Káel Csabával, Vásáry Tamással, Medveczky Ádámmal, Kovács Jánossal. Részt vett Marton Éva, Rost Andrea, Nicholas Clapton és Frank Hilbrich mesterkurzusain. A Wagner Társaság állami ösztöndíját egyedüli magyarként nyerte el, és képviselhette hazánkat Bayreuthban 2018-ban.

SCHEURING KATA

fuvola

1992-ben született Budapesten, majd gimnáziumi érettségijét követően 2011-ben a Zeneakadémiára nyert felvételt. Egyetemi évei alatt

számos nemzetközi versenyen dobogós helyezést ért el (Pozsony, Kijev, Novi Sad, Kolozsvár, München), illetve kamarazenészként is sikeresen szerepelt versenyeken. Részt vett többek közt Emily Beynon, Philipp Boucly, Christian Studler, Emmanuel Pahud, Carol Wincenc, Felix Renggli, Andrea Lieberknecht és Adorján András mesterkurzusain. 2014-ben egy szemesztert töltött a helsinki Sibelius Academyn Petri Alanko osztályában, majd 2017- és 2018-ban tagja volt az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának. Kamarazenészként fellépett Brüsszelben, Helsinkiben, Novi Sadban, Bukarestben, New Yorkban és Bécsben is. 2016-ban lehetősége adódott Takács-Nagy Gábor vezényletével Mozart G-dúr fuvolaversenyét előadni a Zeneakadémia Nagytermében, ahol ugyanebben az évben Oross Veronika növendékeként kiváló diplomakoncertjét adta. Szólistaként játszott a kijevi, szatmárnémeti, pozsonyi, nagyszebeni és kolozsvári zenekarokkal, illetve a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Váci Civitas Zenekar koncertjein. 2015-ben elnyerte az E.On ösztöndíját, 2016-ban a Bank of China ösztöndíját, majd 2018- és 2019-ben a Fischer Annie Zenei Ösztöndíjat. 2015-ben felvételt nyert a Magyar Állami Operaház zenekari akadémiájára, majd 2017-ben az Operaház zenekarába első fuvolás állásra, ahol azóta is zenekari zenészként dolgozik.

SZOKOLAY ÁDÁM ZSOLT

zongora

Négyéves korában kezdett zongorázni édesanyja irányításával, majd nyolcévesen felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára, ahol tanárai Keveházi Gyöngyi, Eckhardt Gábor, Várjon Dénes és Némethy Attila voltak. 2015-től a New York-i Bard College Konzervatóriumában Peter Serkinnél tanult, 2018-tól pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója Weimarban, ahol Grigory Gruzman osztályában tanul. Részt vett olyan kiemelkedő zenészek mesterkurzusain, mint Rados Ferenc, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Claudio Martinez-Mehner, Mikhail Voskresensky és Richard Goode. Nagybátyja, Szokolay Balázs zongoraművész gyermekkora óta mentorként segíti zenei kibontakozását. A fiatal zongorista 2019-ben a Bartók Világverseny I. díját nyerte el. Számos nemzetközi verseny győztese és díjazottja, többek között a Carl Filtsch Nemzetközi Zongoraversenyről, a Ferenczy György Nemzetközi Chopin Zongoraversenyről, a Yamaha Fiatal Előadóművészek Versenyéről és a Stecher & Horowitz New York-i Nemzetközi Zongoraversenyről vitt haza díjakat. Munkájáért Magyarországon Bíró Sári Emlékdíjban és Fischer Annie ösztöndíjban részesült. 2017-ben tanulmányai során saját zenekart alapított a New York-i Bard Konzervatórium tanulóival, akikkel Rachmaninov 2. zongoraversenyét és Gershwin Rhapsody in Blue-ját adta elő. 2019-ben Bartók Béla 1. zongoraversenyét játszotta a magyar Nemzeti Filharmonikusokkal, Hamar Zsolt vezényletével.

TÓTH KRISTÓF

hegedű

2000-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait 4 évesen kezdte Soltész Ildikó tanárnőnél. 14 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára Kokas Katalin osztályába. 2017–2019 között Szenthelyi Miklós osztályában tanult. Számos hazai, illetve nemzetközi verseny első helyezettje, többek között a 2010- és 2013-as Országos Koncz János Hegedűverseny,

a 2014-es Zathureczky Ede Emlékverseny, a XXI. Nemzetközi Mladi Virtuóz Hegedűverseny, a XXIV. Cataniai Nemzetközi Gianlucha Campochiaro Hegedűverseny (2015) és az I. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny (2017) első díjazottja. A Korossy Quartet tagjaként szintén 1. helyezett a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen (2019). Szólistaként fellépett többek között a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az Anima Musicae Kamarazenekarral, a Győri és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, az Osztrák–Magyar Haydn Zenekarral, a Kolozsvári Filharmonikusokkal, a Budapesti Vonósokkal, a MÁV Szimfonikus Zenekarral. 2017-ben bemutatta, majd egy évre rá lemezre vette Csemiczky Miklós Hegedűversenyét. Szólistaként, illetve kamarazenészként fellépett többek között az Egyesült Államokban, Kínában, illetve Európa számos országában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában