Hirdetés

2019.02.07. 11:06

A lakásfelújítás kulcsa a jó felszerelés

Az elmúlt év a lakásvásárlások, építkezések és felújítások éve volt: rekord mennyiségű hitelt vettek fel az emberek, és a korábbi éveket jóval lekörözve pörgött az ingatlan szegmens.

Ne vegyük meg azért, mert olcsó

A lakásfelújítások számának megugrását okozta az a tény, hogy egyre drágábban kínálják az ingatlanokat – az újépítésű lakások ára például Budapesten egyes kerületekben akár 30 százalékkal is megnőtt -, így sokan választanak olcsóbb, rosszabb állapotú, de még menthető lakást vagy házat.

Ha használt ingatlant veszünk, akkor a vétel előtt mindenképpen nézessük meg szakemberrel. Az első kérdés ugyanis az, érdemes-e egyáltalán kiadni rá a pénzt. Előfordulhat például, hogy olyan rejtett hiba bujkál egy hatvanas években épült, vagy még régebbi házban, lakásban, amit kijavítani akár milliókba is kerülhet.

Csak egy valós életből vett példa: ha szűk a lefolyócső, elavult a vízvezeték egy ház alatt, akkor lehet, hogy egyszerűbb lenne kutat fúrnunk az udvarba, mint felbontani az egész ház alatt a padlót, és kicserélni a vízvezetékeket teljes hosszában.

Különösen akkor nézessük meg alaposan a felkínált ingatlant, ha ismeretlen okból ‘remek vétel’, azaz gyanúsan olcsón jutnánk hozzá.

 

Az ‘újszerű’ panelek is megkövetelik a felújítást

Ahhoz, hogy sikeresen rendbehozzuk felújítható állapotú lakásunkat, előzetesen jól gondoljuk át a teendőket, és szerezzünk egy jó csapatot. Ez utóbbit érdemes időben elkezdeni, mert a megbízható szakemberekért sorbanállás alakult ki; ha valakinek nincs referenciája és már holnap jönne, arra inkább ne bízzuk az otthonunkat.

Ne feledkezzünk meg az energetikai felújításról sem. 2018-ban megugrott a homlokzati hőszigetelés népszerűsége, és általában szívesen költenek a tulajdonosok az energetikai korszerűsítésre.

A most nagyon nagy számban vásárolt panellakások esetén ‘adja magát’, hogy változtatni kell a meglevő szigetelésen, vagy nyílászárókon.

 

A jó munkához jó állvány kell

 

A profi szakmunka alapfeltétele, hogy meglegyenek a biztonságos, professzionális eszközök. A biztonságot, akár benti, akár kinti honlokzati munkáról van szó, a minőségi létrák és állványok szavatolják. A jól megválogatott felszerelésről a jó felújító brigádot is megismerjük.

Persze, ha sokszor végzünk kisebb szereléseket otthon, a háztartásban is elfér egy úgynevezett félprofi eszköz.

A nagyobb felületű kinti-benti festéshez a legpraktikusabb az állvány, amit az igazán profik jól tudnak. Egy létránál is jobb szolgálatot tesz, mert a szakember mellett elhelyezhetőek a szükséges szerszámok, például a festékes vödör. Kényelmesebben, több helyet használva, és biztonságosabban is dolgozhatunk így.

A gurulóállványok, amelyekből számos verzió elérhető és többféleképpen összerakhatóak, egyszerűen mozgathatók, minden időjárási körülmény esetén használhatóak. A nyolc kerekes változat például több ember munkáját teszi lehetővé egyszerre, mivel kimondottan nagy dobogófelülettel rendelkezik.

Az ehhez hasonló eszközök meggyorsítják a szakipari munkát, csökkentik a visszajavítandó hibák számát. A rövidebb idő alatt elvégzett felújítás pedig sokkal olcsóbb, mint egy elhúzódó munka – remek befektetés tehát a profi létra és állvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában