szponzorált tartalom

2020.12.02. 15:40

A film, a mozi történelme

Ma már a mindennapjaink részévé vált a televízió, a mozi és a dvd-k által közvetített filmek, műsorok nézése. Szórakoztatnak, kikapcsolnak, bővítik az ismereteinket, szinte már el sem tudjuk képzelni az életünket a filmek nélkül. De hogyan született meg a mozgókép, a film?

Forrás: mafab.hu

A film, a mozi történelme

Ma már a mindennapjaink részévé vált a televízió, a mozi és a dvd-k által közvetített filmek, műsorok nézése. Szórakoztatnak, kikapcsolnak, bővítik az ismereteinket, szinte már el sem tudjuk képzelni az életünket a filmek nélkül. De hogyan született meg a mozgókép, a film? Ismerjük meg a mozi múltját!

Fotó: mafab.hu

 

Egyszer volt, hol nem volt…

Már a 17.században kivetítették a rajzolt ábrákat, képeket, de ezeket leginkább csak templomokban, vagy kiállításokon lehetett megtekinteni. A 19. század második felében a fényképészet és a nyomdatechnika hatalmas fejlődésen esett át. Eadweard Muybridge 1878-ban, 24 db fázisfotót tett egymás mellé egy vágtázó lóról. A képeket visszapörgetve úgy tűnik, mintha a ló igazából vágtázna. A legelső film 1888-ban készült el. 1895-ben a Lumière fivérek feltalálták a kinematográfot, mely képes volt mozgókép felvételére és vetítésére. Fantasztikus találmányukat bemutatták a közönségnek, és levetítették saját filmjeiket Párizsban. Ezt az időpontot vehetjük a mozi születésének. A kinematográf gyártását a Pathé fivérek kezdték el, miután megalapították a Pathé Fréres céget. Másik cégüket a Pathé Cinema-t pedig filmek gyártására alapították. Mindkét vállalkozásban sikeresek lettek, egy komoly vetélytársuk a Gaumont volt, melyet Léon Gaumont alapított. A cég 1910-ben átvette a vezető szerepet a Pathé testvérektől. Ám 1920-ra az amerikai stúdiók elkezdték filmjeiket külföldön is forgalmazni, így a Hollywood-i filmkészítés kapott nagyobb teret.

A hangosfilm

1922-ben három német mérnök – Hans Vogt, Joseph Massolle és Benedict Engel – elkészítette és bemutatta az első, új technikával készült hangosfilmjét Berlinben. A Warner Brothers A dzsesszénekes című 1927-es filmjével kezdődött a hangosfilm időszaka.Az 1930-as években a Movietone technika vált elterjedtté. A keverésnek köszönhetően hamarosan a film minden hangja azonos hangsávba került. 1940-ben Walt Disney Fantázia című rajzfilmjében használták először a sztereó hangot.A hetvenes években Dolby laboratórium kikísérletezte a zajszűrő rendszert.A 1980-as években pedig már a digitális hangrögzítést is kifejlesztették.

A színesfilmek születése

1909-ben a londoni Palace varietében bemutatták az első színes hatású filmet. 1917-ben a tényleges színes filmet az Amerikai Egyesült Államokban mutatták be, a technicolor eljárásnak köszönhetően. 1936-ban az Agfacolor technika fejlettebb eljárását alkalmazták a színes filmek készítése során. A Technicolor vállalat fejlesztette ki a 3 alapszín keverésével készíthető filmgyártási folyamatot, 1930-ban. Walt Disney találta ki ezt a módszert. A Hiúság vására című filmet 1935-ben készítették, de a színes film igazi bemutatójának,az 1937-ben készült Disney Hófehérke és a hét törpe című egész estés rajzfilmjét tekinthetjük.

Vissza a jövőbe!

Modern világunkban már egyáltalán nem lepődünk meg az egyre újabb technikákon, amiket a filmkészítés során alkalmaznak. Sokaknak van házimozi rendszere, így otthonában is élvezheti a valódi moziélményt. Nagyon fontos, hogy jó minőségű televízión vagy vetítővásznon nézzük a kedvenc mozinkat, de a filmek hangzása talán még fontosabb. Rengeteg féle hifi és audio eszköz kapható a piacon, amiből kedvünk és lehetőségünk szerint válogathatunk. A filmnézés helyszínéül szolgáló szoba akusztikai adottságai meghatározzák a film hangminőségét. A szobákat hangelnyelő és hangszigetelő, illetve diffúz fali panelekkel kezelhetjük, az ablakok elé hanggátló függönyöket, hangszigetelő panelt a padlóra pedig akusztikai szőnyeget helyezzünk el a tökéletes akusztika elérése érdekében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában