Hirdetés

2018.04.15. 00:30

9 meglepő, de létező építőanyag (x)

A jövő városait talán már mind környezetbarát építőanyagokból fogják építeni, azonban jelenleg még az építőipara rendkívül lassan reagál az építőanyagok innovációs megoldásaira.

falumuzeum

A hagyományos építőanyagok uralják még a piacot, de számtalan olyan meglepő kezdeményezés van, amelyet már éles környezetben, valódi épületekben is teszteltek.

Egy angol tanulmány szerint talán már 20 év sem kell és ezek az irányvonalak megérnek és kifejlődnek arra a szintre, hogy a mindennapi használat során széles körben elterjedhessenek.

  • Bécsben már épül a 84 méter magas irodaház, amely kizárólag fából épül. A környezetbarát alapanyag segítségével 2800 tonna káros szén-dioxid kibocsátást spórolnak meg. A fa felhőkarcolók kora talán most érkezett el.
  • Egy holland kutatócég néhány éve kinyomtatott egy komplett hidat. A speciális 3D nyomtató segítségével szinte bármilyen fém- vagy műanyag szerkezet elkészíthető. A robotpókként működő szerkezet tulajdonképpen „megszőtte” az első nyomtatott hidat.
  • A Bécsi Műszaki Egyetem munkatársainak új módszerével két órára sincs szükség és felépítenek egy betonkupolát. A technológia lényege, hogy egy felfújható, luftballonszerű légzsákra betontáblákat rögzítenek, majd azt felfújják, így kialakul a klasszikus kupolaforma.
  • A Szilícium-völgyben már néhány évvel ezelőtt bemutatták a világ legelső, teljesen áttetsző napelemeit. A technológia segítségével akár az ablakokkal is tudunk majd energiát termelni.
  • Olaszországban már létezik egy 12 méter magas 3D nyomtató, amely sárból és homokból képes már egy komplett házat nyomtatni!
  • Az ideiglenes építmények reformálása már néhány éve működő technológia. Az Evocative cég szakemberei kifejlesztettek egy olyan gombafonalat, amellyel biológiailag lebomló téglákat tudnak készíteni. A téglákat már többször sikeresen be is építették.
  • Az MIT kutatói fejlesztették ki azt a nyomásérzékeny gélt, amely a túlzott igénybevétel hatására megváltozik. Így malterbe vagy vakolatba keverve korrigálhatja a strukturális és statikai problémákat.
  • A közelmúltban már Magyarországon is alkalmazott kenderbeton ipari kenderből készül és nem csak környezetbarát de tűz és vízálló is, ráadásul rendkívül jó a szigetelő képessége.
  • Talán hihetetlen, de már készíthető a levegő szén-dioxidjából szilárd, nagy teherbírású karbonát-tömböket készíteni. Ezeket falazóanyagként már fel is használhatjuk az építkezéseken.
  •  

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában