Szponzorált tartalom

2021.05.17. 11:24

5 dolog, amit érdemes figyelembe venni ágaprító vásárlásánál

Ha az ember kertes házban él, akkor nem kérdés, hogy időről időre rengeteg időt és energiát spórolhat azzal, ha a kerti szerszámok között egy ágaprító is akad. Hiszen ennek használatával a nagy méretű kerti hulladékok is kényelmesen eltávolíthatók, ráadásul az így végzett munka nyomán egy olyan környezetbarát és természetes körforgás alakítható ki a kertben, amely mindenkinek jó. Nekünk komfortossá válik a kültéri munka, a növények pedig hálásak lesznek azért, hogy naturális módon látjuk el őket a megfelelő tápanyaggal. Ezt a fajta gondoskodást pedig gyönyörű és illatos virágokkal és ízletes gyümölcsökkel, zöldségekkel hálálják majd meg.

De mégis melyik az ideális típus e szerkezetek közül és mi mindent kell figyelembe venni vásárlás előtt? Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel, valamint a növényi hulladék praktikus felhasználásával kapcsolatban.

 

1. Maróhengeres vagy forgókéses

Ha eldöntöttük, hogy ágaprítót szeretnénk vásárolni, akkor bizony sokan elbizonytalanodhatnak, látva a széles választékot. Nos, ennek kapcsán jó tudni azt, hogy alapvetően két szempont alapján sorolhatjuk csoportokba ezeket a szerkezeteket.

Típus alapján ugyanis létezik maróhengeres és forgókéses ágaprító is, amelyek bár mind nagyon hatékonyak, egészen eltérő elvek alapján működnek. A forgókéses variációk alapvetően gyors és hatékony munkavégzésre képesek, viszont az ágakat csak egyenként, megfelelő előkészítést követően lehet csak betolni a gépbe, amelynek a működése egyébként igen hangos. Ezzel szemben a maróhengeres változat lassabban dolgozik, ám ennek oka az, hogy nem vágja, hanem töri az ágakat, amelyek behelyezése során semmilyen előkészítésre nincs szükség.

Forrás: szerszámkell

2. Elektromos vagy benzines

A másik lényeges szempont, amely alapján különbséget lehet tenni az ágaprítók között az, hogy elektromos vagy benzinnel működik. Bár jóval gyakoribb az elektromos változat, amely nagyon egyszerűen működtethető, ám ugyanakkor a zsinór hossza valamennyire lekorlátozza a mozgásteret. A benzinnel működő verzió esetében főleg arra kell figyelni, hogy mindig legyen kéznél megfelelő mennyiségű üzemanyag, ha pótlásra lenne szükség.

 

3. A teljesítmény

A teljesítmény kapcsán a legfontosabb amit figyelembe kell venni, hogy a választott gép lehetőség szerint a 4-5 centiméteres átmérőjű ágakat is képes legyen megsemmisíteni. Emellett lényeges, hogy átgondoljuk, jellemzően milyen nagyságú munkafolyamatok során vetnénk be a szerkezetet és mennyire gyakran használnánk azt. Hiszen egészen más teljesítményű ágaprítóra van szükség akkor, ha egy szezonban alatt csupán néhányszor kerül elő a gép, mintha komolyabb feladatokat is rábízunk egy nagyobb birtokon, akár egy esztendő alatt több alkalommal is.

4. A biztonság

Mivel egy nagyon erős gépről van szó, amely akár balesetveszélyes is lehet, nem kérdés, hogy a biztonságot is figyelembe kell venni az ideális típus kiválasztása előtt. Ezért mindenképpen ajánlott olyan ágaprítót választani, amely biztonsági kapcsolóval van felszerelve és általa biztosított a vészleállás funkció is, ha esetleg baj történne.

5. Gyűjtőzsák

A vásárlás előtt továbbá mérlegelési pont lehet az is, hogy mekkora méretű gyűjtőzsák csatlakoztatható a géphez, hiszen ettől függ, mekkora mennyiségű zúzalékot képes tárolni a munkafolyamat alatt. Egy nagyobb birtoknál ugyanis kifejezetten hátrány lehet, ha újra és újra meg kell szakítani a munkát is kis méretű gyűjtőzsák ürítése miatt.

Használjuk fel hasznosan a kerti hulladékot!

Az apróra összevágott növényi hulladék nagyon hasznos lehet a kertben levő többi növény számára, hiszen komposztálás segítségével a hulladékok idővel mind értékes, a kertben használható tápanyaggá bomlanak le. Ennek felhasználásával pedig rengeteg fontos tápanyag jut vissza a talajba, táplálva ezzel a növényeket. Vagyis egy olyan természetes körforgás alakítható ki az udvaron ezáltal, amely környezetbarát és nagyon hatékony is.

Forrás: szerszámkell

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában