hirdetés

2019.12.21. 07:28

4+1 dolog, amire oda kell figyelni fedezet nélküli hitel felvétele előtt

Az életben bármikor előfordulhatnak olyan esetek, amikor egyszerűen muszáj felvenni hitelt, hogy a kialakult szituáció a lehető leggyorsabban megoldódjon. Egy csőtörés, egy nagy költségű orvosi beavatkozás, vagy az egyetemi tanulmányok során keletkező költségek is sokak számára gondot jelenthetnek.

Banker Counting Cash Money. Caucasian Bank Worker with Dollar Banknotes in Hands. Closeup Photo.

Ilyenkor jön jól a fedezet nélküli hitel, vagy személyi kölcsön, viszont nem mindegy, hogy melyik bank ajánlatát választjuk. Nézzük meg, mit érdemes szem előtt tartani, mielőtt aláírnánk az első bank szerződését.

1. Jól hangzik a fedezet nélküli hitel, de a THM mértéke már annyira nem

A Financer.com személyi kölcsön gyűjtőoldalán könnyű átlátni a rengeteg banki ajánlat között az eltérő THM értékeket, így egyaránt lehet találni 8,7%-os, illetve akár majdnem 20%-os értékeket is, ami nagyban befolyásolja a visszafizetendő összeget.

Mindezek ellenére mégis sokan döntenek e hitelkonstrukció mellett, mert az ügyintézés általában maximum két héten belül megtörténik, s mivel a személyi kölcsönnek pont az a lényege, hogy a lehető leggyorsabban jusson el a kérvényezőhöz, így sokan úgy gondolják, hogy még így is a fedezet nélküli hitel az egyik leggyorsabb megoldás.

2. Fedezet nélküli hitellel az egyéb felvett hiteleket is könnyebb törleszteni

Mivel rengetegen kényszerülnek diákhitelt, jelzáloghitelt vagy hitelkártya-adósságot fizetni, így egy személyi kölcsön felvétele csökkentheti az egyéb hitelek kamatlábát, ami nagyban megkönnyíti a havi törlesztést, pláne azért is, mert így egy helyről történik az összes hitel visszafizetése, amit így kényelmesebb is havonta menedzselni.

Sokan nem tudják ezt az opciót, pedig a néhány évvel ezelőtti svájci frank alapú hiteleket sokkal egyszerűbben tudták volna visszafizetni az adósok, de mivel negatív élményük volt az egész hitelezési rendszerrel, így rengetegen gondolják azt erről a megoldásról, hogy több hitelt már nem akarnak felvenni, s inkább kinyögik valahogy a megnövekedett törlesztőrészleteket.

3. Érdemes odafigyelni a hitelező díjszabására is

Sajnos gyakori, hogy a bankok az apróbetűkben rejtik el azokat az esszenciális információkat, amelyek a jövőben egy egész családot képesek az utcára kényszeríteni. Mivel a személyi kölcsönhöz nem kell fedezet, így a bankok mindenféle rejtett konstrukciókba bújtatják bele a gyakran arcátlan visszafizetési struktúrához tartozó szabályokat.

Érdemes emiatt független szakértői véleményt kérni, s csak azért, mert a bankkártyánk adott banknál van, még nem feltétlenül biztos, hogy a személyi kölcsönt is ott lesz a legoptimálisabb felvenni.

4. Csak akkor vegyünk fel hitelt, ha tényleg kell

Számos olyan eset van még mindig a mai napig a bankok feketelistáján, ahol az ügyfél nem kényszerből vett fel hitelt, hanem azért, mert nem bírta ki idén nyaralás nélkül, kellett a gyereknek karácsonyra egy új okostelefon és a család is örült az új tévének.

A fedezet nélküli hitel nagyon jól hangzik, hiszen nincs olyan széleskörű eljárás a hitel felvételekor, mint például egy komolyabb jelzálog hitel esetében, így szinte bárki felveheti, mert azt hiszi, hogy ez olyan, mintha csak kölcsön kérne egy kis pénzt a banktól.

Igaz, hogy tényleg kölcsönt kér, viszont egy nyaralás vagy egy luxus termék nem feltétlenül ér annyit, hogy 8-20%-os THM-mel kelljen majd visszafizetni az árat.

+1 Növelje a hitelképességét

A fedezet nélküli hitel felvételét követően a törlesztőrészleteket próbálja meg időben, vagy akár egy hónapban többször is befizetni, hogy növelje ezzel a hitelképességét, s minél jobb konstrukciókkal tudja így visszafizetni a felvett összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában