Szponzorált tartalom

2018.08.16. 19:00

25. évfordulót is ünnepeltek a családi napon

Schneider Zala hosszú távon is stabil munkahelyet, további lehetőségeket jelent dolgozóik és Zalaegerszeg számára is.

Fotó: Lengyel Balázs

25 évre tekinthettek vissza szombaton a hagyományos, minden évben megrendezett családi napjukon a Schneider Electric zalaegerszegi gyárának dolgozói.

Ahogy Myasnikov Andrej gyárigazgató köszöntőjében kiemelte, legfontosabb érték az ember; az a tudás és tapasztalat, melyet munkatársaik felhalmoztak, valamint az a pozitív, támogató légkör, melyben dolgoznak. Ennek erejét mutatja, hogy többen már 25 éve mondhatják munkahelyüknek a Schneider Electricet. Szombaton 10-15-20, illetve 25 éves törzsgárda-tagságukért 28-an vehettek át emléklapot. Köztük Horváth-Murger Éva, aki 1993 áprilisában az elsők között csatlakozott a Schneiderhez.

- Több mint ötven jelentkezőből hármunkat választottak ki, és Franciaországban sajátítottuk el a villamos kismegszakító automaták szerelését – idézte fel. – Csoportvezetők lettünk, ezt követően mi tanítottuk be itthon a többi dolgozót – tette hozzá és elárulta, 15 éve már minőségügyi ellenőrként járul hozzá a termeléshez. Megfogalmazása szerint számára a munka mellett a kollektíva, a családias légkör a fő megtartóerő. Hasonlóképpen vélekedett Nágliné Osvald Katalin, aki 20 éve lépett be a céghez. Kereskedelmi végzettséget szerzett, de a középiskolából kikerülve szakmáját azonnal operátori munkára cserélte és nem bánta meg.

- Szeretek itt dolgozni, a szerelés mellett sorvezetőként, vagy gyakran műszakvezető-helyettesként is helyt kell állnom, olyankor száznál is több dolgozó munkáját irányítom – magyarázta.

Szintén pályát változtatott a Schneiderért Zólyomi Margit, aki 1998 nyarán férfiruha-készítő szakmával a tarsolyában döntött úgy, hogy a szintén finom kezet, figyelmet és szorgalmat igénylő munkát választja.

Mint meséli, nagyon keresett hely volt anno a Schneider, ismerőse szólt, hogy felvétel van, és azon kevesek közé került, aki sikeresen pályázott az állásra.

- Komoly kiválasztási folyamaton estünk át, nem volt könnyű bekerülni – mondta Zólyomi Margit, aki a gyártás mellett az ellenőrzésben is rendszeresen kap feladatot. Nemrég pedig két hetet a dél-franciaországi Alès városában töltött, ahol egy új készülék gyártását tanulta meg. Emellett megismerkedhettünk a környékkel, nagyon szép helyeken jártunk, jól éreztük magunkat _ mondta, és hozzátette, számára is a munkahelyi légkör az egyik legnagyobb vonzerő a Schneidernél. – Olyan társaság alakult ki, amely összetart minket – mondta.

Kis túlzással pályaelhagyónak tekinthető a törzsgárdatagság első, 10 éves fokozatát idén elért, eredetileg polgári légiközlekedési mérnök végzettségű Myasnikov Andrej, aki ez év márciusától gyárigazgatóként vezeti a gyárat. A három gyermeket nevelő férfi családjával együtt Oroszországból költözött Zalaegerszegre. Az itt élők nyitottságának és kedvességének köszönhetően nagyon hamar beilleszkedtek, a magyar nyelv tanulását is tervezi a család, a nyelvi akadályok leküzdése érdekében. Myasnikov Andrej tizedik éve dolgozik a Schneidernél, Zalát megelőzően is gyárigazgató volt Oroszországban. Fontosnak tartja Zalát a Schneider cégcsoporton belül, hiszen itt világszínvonalú termékek készülnek. Számára kiemelt terület a biztonság, és nagyon büszke rá, hogy augusztus 10-én a zalaegerszegi gyárban meghaladták az 1500 napot kiesett nappal járó baleset nélkül. Ezt meg is ünnepelték, egy-egy süteménnyel köszönték meg a dolgozóknak, hogy figyelnek egymásra, a biztonsági előírásokra. A rendszeres oktatások és tréningek mind-mind a munkatársak biztonságtudatosságának növelését szolgálják, emelte ki az igazgató. Ahogy fogalmazott, a biztonságba a jövőben is invesztálnak. Az üzlet növekedésével fontos a munkavállalók képzése, hiszen ők mindennek a mozgatórugói. A jövőben további beruházások valósulnak meg, például az épület modernizálása, a fűtési és világítási rendszer korszerűsítése, ami javítja az energiahatékonyságot. A meglévő épület korszerűsítése már az előző években elkezdődött: ablakcsere, szigetelés, festés.

A gyárigazgató annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Schneider Zala a jövőben hosszú távon is stabil munkahelyet és további lehetőséget jelent dolgozóik, valamint Zalaegerszeg számára is.

Apropó, a beszélgetésben Schneiderként említettük a céget, de érdemes némi történelmi visszatekintést tenni.

Két mérnök, Paul Merlin és Gaston Gerin 1920-ban Franciaországban, Grenoble városában hozta létre az első gyárat Merlin Gerin néven. A közép- és nagyfeszültségű kapcsolóberendezéseket a kezdetektől, a kisfeszültségű mágneskapcsolókat pedig 1928-tól gyártanak. Termékeik biztosítják a folyamatos energiaellátást, vezérlik és védik az elektromos berendezéseket, az embereket világszerte.

A villamosipar területén a Schneider Electric a világ egyik vezető vállalata, 100-nál több országban működik, és több mint 160 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Termékeikkel, megoldásaikkal jelen vannak az energiamenedzsment és a villamosenergia-elosztás, az ipari folyamatok irányítástechnikája és automatizálása, az épületautomatizálás és biztonság, a kritikus energiaellátás és hűtés, az installációs rendszerek és vezérlés területén. Nemzetközileg ismert, villamosenergia-elosztási termékeiről és kapcsolóberendezéseiről, ezek piacán az egyik legnagyobb beszállító.

Zalaegerszegen 1993-ban – Európában a negyedikként – alakult meg az Merlin Gerin Zala Kft. Az üzem telepítését a legnagyobb kismegszakító-gyártó, a franciaországi Merlin Gerin Alès végezte. A cég akkoriban öt főből álló csapattal indult. A Merlin Gerin Zala Kft. 2008-ban elsőként csatlakozott Magyarországon a Schneider Electric világméretű cégcsoporthoz. Ennek fő célja az energiafelhasználás jelentős csökkentése volt a saját gyáraikban. Ettől kezdve, a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. részeként működik a Zala telephely, biztosítva 400-nál több dolgozó megélhetését. Ezen kívül alvállalkozóként hasonló létszámot foglalkoztat. A zalai kismegszakítógyár szállít a nemzetközi és helyi elosztóközpontokba, valamint más Schneider Electric gyárakba. A termelés folyamatos átrendezése és bővítése tavaly kezdődött el a hatékonyság növelése, az új projektek előkészítése érdekében. A Schneider Zala évente 23 millió kismegszakítót és további 10 millió kiegészítő alkatrészt gyárt. Az elmúlt években folyamatosan fogad Zala új termékeket, illetve a meglévő termékei portfólióját is szélesíti. Emiatt a létszám és a meglévő épület kihasználtsága is bővült. Míg 2016-ban 6522 m2-en zajlott a termelés, idén ez a terület már 9687 m2-re bővült. A Schneider Electric Zala folyamatos fejlődését és stabilitását szemlélteti a 2018 közepétől piacra került új termék, ami a jelenlegi gyártás közel 45 százalékát fogja kiváltani a következő években. A vevői elvárásoknak maximálisan megfelelő, könnyen szerelhető kismegszakító kategóriájában egyedülálló. Míg a termék összeállítása a zalaegerszegi gyárban történik, a hozzá szükséges műanyag alkatrészek nagykanizsai beszállító közreműködésével készülnek, ezzel is segítve a dél-zalai térség gazdasági fejlődését.

A zalaegerszegi gyár cégcsoporton belüli vezető szerepének köszönhetően jelenleg is folyamatban van egy már Schneider által gyártott termék szerelésének áthelyezése Franciaországból Zalába. Ez közel 1 millió darab termékkel növeli majd a gyártást. A folyamatos fejlődés, bővülés a létszám gyarapodásával is jár. Elsősorban összeszerelő munkatársakra, operátorokra lesz szükség, emellett minőségbiztosítási és folyamatmérnököket keresnek.

A cég régi dolgozói tanúsíthatják, jól dönt, aki a Schneidernél keresi boldogulását. Minden bizonnyal ez is szóba került a szombati családi napon. A külső helyszínen megrendezett program minden korosztály számára kikapcsolódást nyújtott.

Rendőrségi, tűzoltó- és kutyás bemutató, kézműves játszóház, interaktív gyermekműsor, egészségügyi szűrések, kulturális előadás segített múlatni az időt. Az éhség csillapításáról, a fő étkekről pedig a főzőverseny 13 csapata gondoskodott. A hozzávalót a gyár finanszírozta, a tudást a kuktaszerepbe bújt dolgozók adták hozzá. Idén a karbantartók öttagú csapata nyert, csülkös babbal. A győzelmet jelentő recept néhány részletét vezetőjük, Németh Attila árulta el. E szerint a 30 adaghoz 3 kiló comb, 2 hátsó füstölt comb, 1 kiló kolozsvári szalonna, sok hagyma jelentette az alapot. Hozzá saját kertben termelt zöldségek, házilag készített csipetke, no meg türelem, sok-sok kóstolás. A tálaláshoz a csülkös babra a tányérban pirított kolozsvári szalonna, koktélparadicsom és paprikakarika került, melléje zöld paprikába töltött piros paprika és finom vörösbor járt. Desszertként pedig a Schneider Zala 25. évfordulója alkalmából 500 szeletes torta is várta a vendégeket. Mindezt kiegészítette a jótékonysági sütivásár, mert a gyár évtizednél régebben támogatja a Remény Gyermekei Alapítványt és a Nyitott Ház EGYMI gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézményt. A dolgozók készítette süteményekért kapott bevételt pedig az alapítvány kapta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában