Hirdetés

2023.06.06. 13:49

Közösségi tevékenységek erősítése eszközbeszerzés támogatásával

Kacorlak Község Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program keretén belül az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.- 46-5.1-22 kódszámú, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület - Közösségi tevékenységek erősítése eszközbeszerzés támogatásával című felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be.

A „Közösségi tevékenységek erősítése eszközbeszerzés támogatásával” című projektötlet pozitív elbírálásban és támogatásban részesült. A 3389345579 projekt azonosítóval rendelkező elképzelés a 90%-os intenzitású támogatásnak köszönhetően 2 352 396 Ft állami és európai uniós támogatásban részesült. A projekt teljes költsége 2 695 055 Ft, melynek megvalósításához az önkormányzat 342 659 Ft önerőt társít.

A vissza nem térítendő támogatás összege 2 352 396 Ft, amelyet a pályázó a zöldterület karbantartás eszközparkjának fejlesztésére, a projekt előkészítés és a projekt menedzsmentre, valamint a projekttel kapcsolatos kötelezően előírt nyilvánosság, és marketing, kommunikációs szolgáltatások költségei megvalósítására fordít.

Az önkormányzat 1 db Stiga gyűjtős fűnyírótraktort szerzett be, amely kiváló adottságokkal - HONDA léghűtéses motorral és pedállal működtetett, hidrosztatikus sebességváltóval - rendelkezik. Az eszközvásárlás a környezettudatosság szempontjainak a figyelembe vételével történt: anyagtakarékos, környezettudatos döntés születet, mivel a fűnyírótraktor motorja megfelel a legmodernebb előírásoknak.

Az uniós és állami támogatásból vásárolt fűnyírótraktornak köszönhetően a zöldterület karbantartási munkálatai gyorsabb, könnyebbé és hatékonyabbá válnak. A parlagfű terjedését az önkormányzati területeken megakadályozható lesz. Az új alacsonyabb fogyasztású, és kisebb karbantartási igényű fűnyírótraktor révén jelentős összeget takarít meg az önkormányzat, s a gondozottabb településképet eredményez. A község turisztikai vonzereje is megnő, a tájházat látogatók számával együtt. A falu 11 hektárnyi közterülete rendezett állapotokat mutat majd, a vonzóbb településkép a közeli kéktúra útvonalat felkereső bakancsos és a kerékpáros turisták számára vonzó célpontot jelent majd. A település turisztikai vonzerejének növekedése által nő a település megtartó ereje és a helyiek összetartozás érzése.

A fejlesztés hatására csökken a zöldterület karbantartásra szánt idő ezzel együtt nő a tevékenység hatékonysága. A település lakosságának a zöldterületek rendben tartásával kapcsolatban érzett felelősség tudata növekszik, a tapasztalatok a környező települések számára átadhatókká válnak. A projektben vállalt közös megvalósítás eredményeként a helyi vállalkozóval kötött megállapodás alapján az eszköz munkavégzése során keletkező nyesedékek hasznosulnak, zöldtrágyaként. Így csökken a talaj vegyszer terhelése, így a projekt megvalósítása által az önkormányzat áttételesen az élelmezésbiztonságot is támogatja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában