Hirdetés

2023.06.01. 15:13

A sikeres egri álláskeresés, elhelyezkedés elengedhetetlen kelléke: a minőségi pályázati anyag

Forrás: egerallas.hu

Álláskeresőként a jelentkezéseink sikerességét döntő mértékben a beküldött pályázati anyagunk minősége befolyásolja. Nincs ez másként az EgerAllas.hu weboldalán keresztül történő jelentkezések esetében sem, vagyis mindenképpen minőségi pályázati dokumentumokat célszerű használnunk az itteni álláskeresés során. Íme néhány tanács, ami hasznos lehet ezen anyag összeállítását illetően.

Önéletrajz

Az önéletrajz fontosságát aligha kell bárkinek hosszasan bemutatni, hisz ez a dokumentum gyakorlatilag állandó szereplője az álláspályázási folyamatnak. Segítségével a toborzók egy átfogó képet kaphatnak szakmai életutunkról, megszerzett képesítéseinkről, továbbá az elsajátított kompetenciáinkat, legfontosabb személyes tulajdonságainkat is megismerhetik. Mivel ez az az anyag, ami alapján az első benyomást keltjük az adott cég HR-eseiben, így létfontosságú, hogy valóban minőségi CV-t készítsünk. Ennek kivitelezéséhez számos iránymutatást találunk az EgerAllas.hu „Álláskereső lettem” felülete alatt.

Néhányat azonban itt is összegyűjtünk. Mindenekelőtt például rendkívül fontos, hogy az önéletrajzunk jól szerkesztett, átlátható legyen, hisz a toborzók első körben mindössze néhány percet töltenek azok átfutásával. Tartalmi tekintetben ügyeljünk a megosztott információk relevanciájára, tehát főként azokat a tapasztalatokat, képességeket hangsúlyozzuk, amik valamilyen módon összhangban állnak a megpályázott pozícióval és annak elvárásaival. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy célszerű valamennyi jelentkezésünk alkalmával finomítani a CV-n, és az adott munkakörre szabni azt.

Motivációs levél

A motivációs levél kiváló lehetőséget teremt arra, hogy frappánsan összefoglaljuk a jelentkezésünk indíttatását, valamint kiegészítő információkkal szolgáljunk az önéletrajzunkat illetően. Itt fontos megjegyezni, hogy a motivációs levél a tartalmát tekintve nem egyenlő az önéletrajz megismétlésével, vagyis mindenképpen olyan információkat próbáljunk benne megfogalmazni, amelyek egyáltalán nem, vagy csak részben szerepelnek a CV-ben, emellett pedig alkalmasak lehetnek arra, hogy felkeltsék a toborzók érdeklődését. Ügyeljünk továbbá, hogy a motivációs levél egy hivatalos levél, benne az összes formai elemmel, ideértve a feladót, címzettet, tárgyat, megszólítást és a záró formulát. Ezekről semmiképpen se feledkezzünk meg a dokumentumunk összeállításakor.

Referencialevél

Az esélyeinket jelentősen megdobhatja, ha sikerül egy ajánlást, azaz referencialevelet beszereznünk valamelyik korábbi munkáltatónktól, ezek használata ugyanis korántsem igazán elterjedt Egerben. Ebben a dokumentumban a volt főnökünk részletes leírást adhat az általunk betöltött pozícióról, az ahhoz kapcsolódó felelősségekről, a helytállásunk sikerességéről, az elsajátított kompetenciáinkról, továbbá a legfontosabb erősségeinkről. Mindez pedig igencsak pozitív irányba befolyásolhatja a megítélésünket, tehát ha még eggyel magasabb szintre szeretnénk emelni a pályázati anyagunk minőségét, érdemes lehet egy próbát tenni korábbi feletteseinknél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában