Hirdetés

2022.10.25. 16:33

Hogyan készítsük fel kertünket a téli évszakra?

Az ősz az utolsó alkalom a nagyobb kerti munkák elvégzésére, ezért célszerű a meleg hétvégéket kihasználni a téliesítésre.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan feladatot, mit semmi esetre sem szabad elmulasztani ezekben a hónapokban!

Fűnyírás

Az elmúlt évek időjárását vizsgálva azt látjuk, hogy az utolsó fűnyírást november első harmadában érdemes elvégezni. Fűkasza használatakor felmerülhet a kérdés, hogy a nyesedéket megéri-e a felületen hagyni. Ez tulajdonképpen csak megszokás kérdése, hiszen megfelelő tápanyag utánpótlás esetén nincsen erre szükség.

Mowing,The,Grass,With,A,Lawn,Mower,In,Early,Autumn.
Forrás: encierro / shutterstock.com

Az utolsó nyíráskor mindenképpen vágjuk a szokásosnál alacsonyabbra a füvet, mivel ez a csapadékos téli időszakban segíti az átszellőzést. 

Permetezés

Ha sok gyümölcsfánk vagy termést hozó növényünk van jó ötlet lehet az őszi lemosó permetezés. Ilyenkor a kerti fa bútorokat, sőt még a fakaput és kerítést is kártevő mentesíthetjük ilyen módon, hiszen a növényekre rossz hatással lévő kártevők ezeket a tárgyakat is választhatják telelési helyükül.

Ha ilyen célra szeretnénk az elérhető permetezők közül választani, mindenképpen olyan modellt vásároljunk, ami alkalmas arra, hogy bő lével, alaposan lemossuk a kertet.
Az őszi lemosó permetezést mindenképpen még a fagyok beállta előtt végezzük el.

Last,Season,,Autumn,Spraying,In,The,Orchard,And,Garden.,Sprayer
Forrás: vladdon / shutterstock.com

Egyéb teendők

Ne feledkezzünk meg a kerti vízvezetékek elzárásáról még az első fagy előtt, és az olyan, hidegre érzékeny anyagokat, mint például a műanyag helyezzük el fedett helyre. Ne hagyjuk kint télire a szöveteket sem hiszen az ilyen kerti textil bár időjárásálló, a fagy könnyedén kárt tehet benne.

Ha a kertészkedés számunkra is kedves hobbi, nem szabad megfeledkeznünk az őszi teendőkről, hiszen ha elmulasztjuk a téliesítést azzal tavaszi munkánkat fogjuk nehezebbé tenni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában