Hirdetés

2022.06.20. 06:00

Egyéves lett a zalaegerszegi Viva Plazma Center – Szülinapi parti és adományátadás a jeles napon

Egy évvel ezelőtt, 2021. június 14-én nyitotta meg kapuit a zalaegerszegi Viva Plazma Center, s ebből az alkalomból egész napos szülinapi partit és nyereményjátékot szerveztek DJ Oszi közreműködésével. Az évforduló alkalmából ezúttal a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetét támogatták 250 ezer forintos adományukkal.

Forrás: Viva Plazma Center

Kellemes hangulat, pörgős zenék, szerencsekerék és finom minitorta várta az aznap betérőket a zalaegerszegi központban, miközben a plazmaadók közül egy szerencsés a nap fődíját, egy tabletet is nyert. Móricz-Horváth Ágnes, a Viva Plazma centerkoordinátora délután a helyszínen adta át az adományt, amit dr. Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének igazgatója vett át.

- Ez a nap különösen fontos számunkra, hiszen június 14-e a véradók világnapja. Ezt a jelentős összeget ajándékvásárlásra fordítjuk, ugyanis Keszthelyen 100 főnek szervezünk összejövetelt. Nagyon hálás vagyok ezért a felajánlásért, s remélem, hogy a két szervezet továbbra is jó kapcsolatot ápol majd a jövőben. Úgy gondolom, hogy egymást segítve még jobban fel tudjuk hívni a figyelmet a plazmaadás és a véradás fontosságára.

Az igazgató ezt követően megtekintette az intézményt, s elismerően szólt az ott folyó munkáról. 

Forrás: Viva Plazma Center

S hogy mennyire volt sikeres a zalaegerszegi Viva Plazma elmúlt egy esztendeje? Arról Móricz-Horváth Ágnes számolt be.

- Pontosan egy évvel ezelőtt, június 14-én volt az első alkalmassági vizsgálatunk, majd a 8. napon, június 21-én történt az első plazmaadás. Ez a két dátum jelenti számunkra a hivatalos kezdést.  Nagyon gyorsan elmúlt ez az egy év. Zökkenőmentes volt az indulás. A kezdeti 20 fős csapatunk mára 35 főre emelkedett - amit a plazmaadók számának növekedése eredményezett - ezt sikerként értékeljük. Büszkeséggel tölt el minket, hogy ezzel a város munkaerőpiacán is megjelentünk, állandó és stabil munkalehetőséget biztosítunk.

Forrás: Viva Plazma Center

- Egy plazmaadó nemcsak ad, hanem készpénzes juttatást és enni-, innivaló finomságokat is kap. Ráadásul a Viva Plazma folyamatos adományokkal járul hozzá helyi szervezetek támogatásához.

- Nagyon fontos a cég számára a társadalmi szerepvállalás, ezért rendszeresen adományozunk. A kedvezményezettek körét legtöbbször az egészségügyből választjuk, köztük például a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítványt, a Zalaegerszegi Kardiológiáért Alapítványt. A szervezetek mellett nemrég egy hemofíliás magánszemélyt is támogattunk. Köztudott, hogy a hemofília az egyik olyan betegség, amit vérplazmából előállított készítménnyel lehet szinten tartani. Egy hemofíliás beteg 1 heti gyógyszeradagjának elkészítéséhez 25 plazmaadóra van szükség. Egy plazmaadó így évente 45 alkalommal segíthet embertársain. 

Forrás: Viva Plazma Center

Dr. Kovács Nikoletta Hajnalka donorvizsgáló orvos hozzátette, hogy a vérplazma olyan gyógyszerek alapját képezi, amelyek szintetikus úton nem állíthatóak elő, de számos súlyos beteg számára azonban életmentő gyógyírt jelentenek. Az immunvédekezési zavarban, vérzékenységben és májbetegségben szenvedő embertársaink, szervátültetésen átesett és égési sérült betegek számára elengedhetetlen gyógyszerek csakis emberi vérplazmából állíthatók elő. Egyébként általánosan a heti egyszeri plazmaadás javasolt. 

Forrás: Viva Plazma Center

Plazmaadó lehet bármely egészséges, 18 és 60 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező férfi és nő, aki az előzetes alkalmassági vizsgálaton megfelelt. Aki csatlakozik a plazmaadó közösséghez, azonkívül, hogy beteg embertársain segít, havonta akár 50.000 Ft-hoz is juthat, méghozzá készpénzben, valamint rendszeresen orvosi és laboratóriumi vizsgálatokon vehet részt térítésmentesen.

A zalaegerszegi Viva Plazma Center továbbra is várja az önzetlen segítőket, akik többféle módon – telefonon, email-ben, személyesen, applikáción keresztül vagy a honlapon - kaphatnak tájékoztatást, illetve foglalhatnak időpontot a https://zalaplazma.hu/  weboldalon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában