Hirdetés

2022.04.20. 12:38

A mérleg miért hazudik?

A legnépszerűtlenebb dolog az egész háztartásban, mégis szinte mindenkinek van otthon: ez a mérleg. Gyakran jobban bízunk benne, mint a saját tükörképünkben. Ezért jó tudni, hogy a megjelenő szám önmagában megtévesztő. A mérlegek csak az igazság felét mondják el, nem csak a súly a fontos, hanem a testösszetétel is – hangsúlyozzák az orvosi diéta programban.

Forrás: premiumdiet.hu

A súlyunkat befolyásoló titkos tényezők

Valószínűleg mindenki tapasztalta már korábban: egy kellemesebb hétvége után hirtelen két vagy három kilogrammal többet mutat a mérleg. A frusztráció és a bűntudat nagy. Bárki, aki úgy gondolja, hogy a zsírtömeg tiszta növekedése rejtőzik mögötte, téved. Általában ennek oka rövidtávú: a testvíz fokozott tárolása.

3 ok, amiért érdemes inkább a tükörbe nézni, mint a mérlegre
 

1. A testösszetételünk

A testünk a sovány tömegből, (szervek, izmok és csontok) zsírtömegből és vízből áll. Ha megváltozik a súly, azt a mérlegen észre fogjuk venni. Ha erősítő edzéssel izmot építünk, akkor megállhat a fogyás, de akár enyhe növekedést is észlelhetünk a testtömegben, különösen az elején. Azonban ne hagyjuk, hogy ez visszatartson minket. Az orvosi diéta programban felmérik a fogyni vágyók testösszetételét. 

A mögöttes okokat könnyű megmagyarázni:

- a kezdők először felépítik az izomzatot, de ugyanakkor nem veszítik el annyira a zsírtömegüket az elején

- az izomzat nehezebb, mint a zsírtömeg, mert az izomsejtek több vizet tárolnak, mint a zsírsejtek. A következmény: a víz mennyisége a szervezetben növekszik, mikor izmot épít fel

A nagyobb izomtömeg sok szempontból előnyös

- Az izmok lényegesen több energiát fogyasztanak, mint más testszövetek. Több izommal több energiát tudunk égetni, még mozgás nélkül, nyugalomban is. Egy kilogramm extra izomtömeg akár 700 kilokalóriával többet is tud égetni hetente.

- A nagyobb izomzat optikailag is észrevehető: a fenék és a lábak feszesebbé válnak, a has laposabbá.
 

2. A sófogyasztás

A testünk mindig az egyensúlyt keresi - a sókészleteivel is. A rendszeres sófogyasztás, például 10 g/nap azt eredményezi, hogy a szervezet naponta 10 g sót ürít a vizelettel. Ha általában alacsony sótartalmú ételeket fogyasztunk, és aztán hirtelen nagyobb mennyiségben kerül magas sótartalmú késztermék, fast food az asztalra, akkor az gyors súlynövekedést eredményezhet.

Ennek oka meglehetősen egyszerű: általában egy-két napig tart, amíg a vesék alkalmazkodnak a nagyobb mennyiséghez, és ennek megfelelően több sót választanak ki. Mivel a só megköti a vizet a szervezetben, a felesleges bevitel rövid távon növeli a súlyt.

Ezek az ingadozások azonban néhány napon belül ismét kiegyenlítődnek.
 

3. A szénhidrátfogyasztás

A felnőttek 400-650 g szénhidrátot tárolhatnak a májban és az izmokban glikogén (tartalék cukor) formájában. Egy gramm glikogén kb. 3 g vizet köt meg a szervezetben. Ez akár 2 kg-os súlyingadozásokhoz is vezethet – ismét csak a víz egyensúlyának megváltozása miatt.

Következésképpen az orvosi diéta sikere nem egyik napról a másikra válik semmivé, ha egyszer túl sok szénhidrátot sikerül fogyasztanunk – feltéve hogy egyébként igényünknek megfelelően táplálkozunk.

Másrészt, ha sokat mozgunk, akkor kiürülhetnek a szénhidrát-raktárak. A testvíz későbbi fokozott kiválasztása miatt a számok a mérlegen ismét felborulnak.

https://premiumdiet.hu/

Forrás: premiumdiet.hu


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában