Hirdetés

2022.02.15. 08:00

Miért betegszünk meg könnyebben télen?

Miért gyengül le könnyebben az immunrendszerünk télen? Azonosítsuk be az okokat, s lássuk, mit tehetünk szervezetünk erősségének megőrzéséért!

Forrás: UNSPLASH

#1: Alacsony hőmérséklet

A téli hónapok során lecsökkenő hőmérséklet a megbetegedések kiugró számának egyik fő okozója. Miért? 

  • Az alacsony hőmérséklet lassítja a kémiai reakciókat, így a vírusok lebontását is.
  • A hideg időjárás hatására összehúzódnak az erek, így romlik a szervezet vérellátása.
  • Csökken az immunvédelemért felelős sejtek hatékonysága.

A hideg okozta, szervezetben végbemenő változások miatt legyengült immunrendszer fokozottan ki van téve a vírusok okozta támadásoknak. A réteges, meleg öltözéken kívül a folyamatos hidratálás is segítséget nyújt a belső hőmérséklet megóvása érdekében.

Tipp: A forró gyógyteák fogyasztásával két legyet ütünk egy csapásra – meleg itallal hidratáljuk szervezetünket, s egyben értékes, immunerősítő antioxidánsokhoz is juthatunk. 

Termékajánló: Mecsek Echinacea tea 20x1 g; Mecsek Csipkebogyó tea 100 g

#2: Száraz levegő

Az alacsony hőmérséklettel párhuzamosan az alacsony páratartalom okozta, száraz levegő (zárt, fűtött terek és tömegközlekedési eszközök) szintén próbára teszi immunrendszerünket. Hogyan?

A száraz levegőjű belső terekben töltött idő alatt az orr és a felső légutak nyálkahártyája hamar kiszárad. A kiszáradt nyálkahártyán – mely megfelelő nedvesség esetén „védelmi vonalnak” számít a kórokozókkal szemben – keresztül a vírusok könnyebben jutnak be szervezetünkbe. 

A folyamatos hidratálással (víz, zöldség- és gyümölcslevek, gyógyteák) megelőzhetjük a torok szárazságát, az orr kiszáradása ellen pedig orrspray-jel vagy orrolajjal védekezhetünk. A légtisztító párásító beszerzése szintén segítséget nyújt a kórokozókkal szembeni védekezésben – használata esetén fontos  tudni, hogy az ideális páratartalom 40-60% közé esik. 

Termékajánló: Natur Tanya Tengeri sós és propoliszos orrspray 20 ml 

Forrás: UNSPLASH

#3: Kevesebb vitamin- és ásványianyag-bevitel 

A megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-fogyasztás fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni - az immunrendszer téli időszakban való legyengülésének egyik kiváltó oka, hogy kevesebb napfényhez, ezáltal kevesebb D3-vitaminhoz jutunk. A megfelelő D-vitamin bevitel kulcsfontosságú szereppel bír az immunerősség megőrzésében, így a késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban érdemes D-vitamin étrend-kiegészítők szedésével pótolni a szükséges tápanyag bevitelét.

A D-vitamin mellett elengedhetetlen a megfelelő C-vitamin bevitel is, továbbá figyeljünk arra, hogy étrendünk elegendő mennyiségben tartalmazzon B- és E-vitaminokat, továbbá vasat. Indokolt esetben a különböző étrend-kiegészítő kapszulák, tabletták, ampullák és cseppek segítségével hozzájárulhatunk a napi vitamin- és ásványianyag-bevitel fedezéséhez.

Termékajánló: A Multi-vitamin.hu webáruház legnépszerűbb terméke – BioCo C+D duo 1000 mg C-vitaminnal és 2000 NE D3-vitaminnal

Amennyiben szeretne többet tudni a különféle vitamin és ásványi anyag étrend-kiegészítőkről, látogasson el weboldalunkra! A multi-vitamin.hu-n számos különböző, kiváló minőségű táplálékkiegészítő közül válogathat, melyeket készletről, akár másnapi házhozszállítással is megrendelheti, vagy átveheti személyesen 5 budapesti üzletünk egyikében. 

Jó egészséget kíván Önnek a Multi-vitamin.hu csapata!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában