Támogatott tartalom

2021.12.18. 08:00

A Széchenyi-egyetem óvári csapata győzött – A legjobb mezőgazdasági fejlesztés ötletével tűntek ki a nemzetközi mezőnyben

Nemzetközi mezőnyben, több mint száz csapat közül bizonyult a legjobbnak a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának Óvári Gazdászok nevű hallgatói gárdája az Agrovirtus országos digitális agrármenedzsment-versenyen. Az elért eredmény az innovációt és a modern agármegoldásokat előtérbe helyező intézmény gyakorlatorientált képzési színvonalát is jól tükrözi.

Dr. Molnár Zoltán, Stencinger Dávid, Torkos Marcell, dr. Zsédely Eszter, dr. Szalka Éva, Zsebő Sándor, Koncz Bátor Menyhért és dr. Kovács Attila

Forrás: Májer Csaba József

A győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának 1800-as évek elejére visszanyúló hagyományai párosulnak a jövőbe tekintő, innovatív szemléletmóddal. Az intézmény rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s a mosonmagyaróvári kar erre építve kutatja a modern mezőgazdasági megoldásokat, a precíziós gazdálkodás fejlesztési lehetőségeit. A magas színvonalú tudományos tevékenység hasonló minőségű oktatással párosul, amely a hallgatók által elért eredményekben is megmutatkozik. 


A kart képviselő Óvári Gazdászok gárdája több mint száz csapat közül bizonyult a legjobbnak az Agrovirtus digitális agrármenedzsment-versenyen. A megmérettetés során a hallgatók piaci környezetet szimuláló feladatokat oldottak meg, s ennek segítségével válaszoltak az agrárdigitalizáció jelentette kihívásokra. A verseny rangját mutatja, hogy idén már húsz ország fiataljai küzdöttek a győzelemért, amelynek során valós agrárvállalatok problémáira kellett lehetséges megoldásokat kidolgozniuk. A legjobb tíz csapat bejutott a döntőbe, ahol a mosonmagyaróvári kar hallgatói végeztek az első helyen, és nyerték el az egymillió forintos fődíjat. 


A csapat tagjai voltak: a növényorvos mesterképzésen végzős győri Koncz Bátor Menyhért, a szintén Győr-Moson-Sopron megyei Dunaszigetről érkező másodéves növényorvos mesterszakos Stencinger Dávid, a Veszprém megyei Zircről származó mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök alapszakos Torkos Marcell és a Komárom-Esztergom megyei Dadon élő Zsebő Sándor PhD-hallgató, akik egy zalai cég fejlődési irányát határozták meg.

A Széchenyi István Egyetem győztes csapata

„Olyan innovatív ötletet kerestünk, amely a mai piaci környezetben valós sikerrel kecsegtet, ezért választottuk az áfonyatermesztést. A tervünkben az öthektáros területről betakarított gyümölcsöt a cég maga dolgozza fel, méghozzá liofilizálással. Az eljárás lényege, hogy a liofilizálógépben mínusz negyven fokra hűtik le az áfonyát, vákuumot képeznek, ennek hatására úgy távozik a nedvesség, hogy a beltartalmi érték nem sérül. Így hosszú ideig eltartható, egészséges élelmiszert állítunk elő” – ismertette a nyertes projektet Zsebő Sándor. Hozzátette: piackutatást is végeztek, és gyakorlatilag nincs az a mennyiség, amit ne venne fel a piac, olyan keresett termékről van szó.


Torkos Marcell a kérdésünkre elmondta, nagyon pozitív kritikákat kaptak a zsűritől, amelynek tagjai igazán innovatív, alapos munkának titulálták a prezentációjukat.


„Az összes előadás közül a legéletszerűbb, gyors megtérülésű, valós piaci igényeket kiszolgáló ötlettel álltunk elő” – summázta. „A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán biztos alapokat kaptunk, olyan képzést, amelynek révén bátran bele tudtunk vágni a munkába, és a tanáraink menet közben is ott álltak mellettünk, segítették a kutatásainkat” – fűzte hozzá Stencinger Dávid. Koncz Bátor Menyhért kiemelte, hogy a versenyen rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, amit később, a munkájuk során is fel tudnak majd használni. A fiatalok hozzátették: a döntő egy jelentős mentorprogrammal párosult, amelynek köszönhetően széles körű kapcsolatokra tettek szert. Neves szakemberek, cégvezetők keresik meg és invitálják találkozókra őket, ami jelentős előnyt jelent a jövőbeni elhelyezkedésük szempontjából. 


A győzteseket dr. Szalka Éva, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának dékánja, valamint dr. Zsédely Eszter, dr. Kovács Attila és dr. Molnár Zoltán dékánhelyettesek köszöntötték.


„Nagy büszkeség a hallgatóink kiváló szereplése, hisz 116 csapat közül ők nyújtották a legjobb teljesítményt. A zsűri értékelése az egyetemünk és karunk felé is nagy elismerés” – emelte ki a dékán, aki nemcsak gratulált a nyerteseknek, de arra is kérte őket, hogy az utánuk jövő fiatalokat mentorálják, segítsék a hasonló sikerek elérésében.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában