hirdetés

2021.11.11. 08:00

Védőoltások hatékonysága: online előadás a PTE szervezésében

Védőoltások hatékonysága

online előadás a PTE szervezésében

A CABCOS3 projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország együttműködési program 2014-2020 társfinanszírozásában valósul meg, amelynek keretében a Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ Immunológiai és Biotechnológiai Intézete és az Eszék-Baranya megyei Közegészségügyi Intézet közös kutatási programot hozott létre.

A projekt keretében végzett felmérés jelentősége a 2019-2021 közötti időszakban kialakult COVID járványhelyzetben fokozottan érthetővé vált. Ismételten bebizonyosodott, hogy a fertőzőbetegségek elleni leghatásosabb védekezést a védőoltások jelentik. A több évszázados múltra visszatekintő vakcinálás a modern orvostudomány legnagyobb eredményét, a tömeges járványok megszüntetését, ill. gyors leküzdésük lehetőségét eredményezte. Létrejött az igény a védőoltások hatásosságának ellenőrzésére is.

A leginkább fenyegető a kanyaró újbóli megjelenése, mert a hosszabb, megbetegedés-mentes periódust követően mind Magyarországon, mind Horvátországban, kívülről behozott, kis közösségre lokalizált járványgócokat találtak.

Mivel az átoltottság minkét országban a WHO ajánlásoknak megfelelően magas, indokolt a határmenti régió lakosságának szűrése a kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR) elleni védettség feltérképezésére. Ez adja a CABCOS3 projektben végzett kutatások témáját.

A projekt keretében 2021.11.12-én pénteken 14 órakor sor kerül egy online szakmai előadásra, mely kimondottan az egészségügyi szakdolgozók számára nyújt betekintést a projekt eredményeibe. A szervezők minden résztvevőt szeretettel várnak, a részvétel nincs előzetes regisztrációhoz kötve. Részletes program és további információk a projektről az alábbiakban érhetők el: www.cabcos3.hu. Az online csatlakozás a következő linken keresztül lehetséges: https://us02web.zoom.us/j/7469088010?pwd=QW1sZnZ0NUpMTmFkNFBuaWw4YVJ3dz09, belépési kód: 172226.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában