Szponzorált tartalom

2021.03.18. 09:40

Nyiss számlát okosan! Igazítsd a fizetésedhez a költségeidet!

Napjainkban már mindenki a bankszámlájára kapja a fizetést, amelynek egyenlege mutatja, hogy pontosan mennyi pénzünk van. Sőt, ma már a netbankok és online fiókjaink segítségével havi és napi lebontásban láthatjuk, hogy mire költünk, mennyi pénzt tudunk spórolni és, mi az, amire a keresetünk nagy része elmegy.

Pretty teenage girl laying on a grass at the park, studying, using laptop computer

Sokan vannak, akiknek a kezei közül csak úgy kifolyik a pénz és sokszor tétlenül állnak afölött, hogyan élhették fel a havi fizetésüket pillanatokat alatt. Ezért nem árt, ha az ember kicsit tudatosabban fog hozzá a pénzügyeinek kordában tartásához és a megtakarításaihoz.

Miért jó, ha az embernek van folyószámlája?

Ahogy már fentebb is említettük, sokkal átláthatóbbá válnak a pénzügyek. Míg régen csak néhány embernek, cégnek volt szüksége számlára, addig ma erre kapják az emberek a fizetésüket és a máshonnan befolyó jövedelmeiket is – legyen az lakbér, ösztöndíj, nyugdíj vagy egyéb alkalmi munkákból bejövő összegek.

A szinte mindennapjaink szerves részévé váló bankszámlákat elsősorban a napi pénzügyeink lebonyolítására és egyéb teendők intézésére használjuk: vásárlás, számlák befizetése, belföldi vagy külföldi ki és befizetések.

A folyószámla praktikus kiegészítői

Ma már nincs olyan, hogy lehetetlen, hiszen a technikának köszönhetően bárhol és bármikor vásárolhatunk és intézhetjük a pénzügyeinket anélkül, hogy készpénzt tartanánk magunknál. A bankkártyák paypassos fejlesztése miatt ma már szó szerint egy érintéssel is fizethetünk a boltban, a benzinkúton vagy ruhaüzletekben. Sőt, ha ez nem lenne elég a telefonunk, az okostelefonok is lehetővé tették azt a lehetőséget, hogy még a bankkártyánknak sem kell nálunk lennie, ha azt is biztonságban szeretnénk tudni.

A legújabb megoldás pedig az okosóra, ami szintén képes kezelni a bankkártya adatainkat és érintéssel fizethetünk vele. A K&H banknál a legnépszerűbb ilyen típusú fizetési módok, a Google Pay és az Apple Pay is elérhető.

Hogyan működik az online számlanyitás?

A 2020-as év alapjaiban megváltoztatta az emberek életét, amelynek következtében – az amúgy is egyre nagyobb teret nyerő – online platformok még népszerűbbek lettek. A felesleges és több órás ügyintézés helyett ma már kényelmesen, otthonról is nyithatunk számlát, méghozzá néhány egyszerű lépéssel. Az első, hogy tisztában legyünk vele, hogy milyen számlát akarunk nyitni, ha ezzel megvagyunk, akkor a személyes okmányainkat előkészítve megigényelhetjük a számlát, amely 5-10 perc alatt a rendelkezésünkre is áll. Szerencsére a szerződéskötés bankfiók felkeresése nélkül is megvalósítható, így egy online videóhívással meg is köthető a szerződés. Az utolsó lépés pedig a számlához tartózó bankkártya átvétele, amelyet postai úton kapunk meg.

A számlanyitáshoz rendelkezni kell érvényes magyar, személyazonosításra alkalmas okmánnyal és lakcímmel, valamint be kell tölteni a 18. életévünket. Saját nevünkben kell eljárni. Ezenkívül rendelkeznünk kell magyar adóilletőséggel, adószámmal. Tehát, ha ezek közül valamelyikkel nem rendelkezünk, akkor sajnos nem valósítható meg a folyószámlanyitás.

Ezekre érdemes odafigyelni!

Nagyon fontos, hogy megtervezzük a számlával járó jóváírásokat, pénzügyi terheléseket. Tehát számoljunk a tranzakciós költségekkel, amely minden banknál eltérő, így nem mindegy, melyiket választjuk, illetve a havi számlavezetésnek is van egy díja, amelyet egyes bankok elengednek, míg más intézményeknél akár két-, háromezer forint is lehet. Fontos szempont lehet az ATM- és fióklefedettsége, ha készpénzre lenne szükségünk.

Miért praktikus az online ügyintézés?

Egyrészt könnyen és egyszerűen lehet digitálisan fizetni a világ minden pontján, másrészt minden elektronikus szolgáltatást el tudunk érni pl.a telefonunkról. Vagyis láthatjuk az egyenlegünket, változtathatjuk a limitünket, a költségkereteinket, állíthatunk be rendszeres utalásokat, köthetünk biztosítást a kocsinkra vagy az egészségünkre, bármikor utalhatunk és kaphatunk pénzt, de ami ennél is fontosabb, hogy rengeteg időt spórolhatunk. Baj esetén pedig le is tilthatjuk kártyánkat a netbankunkban.

Kedvezményes számlanyitás

Az első számlanyitás során olyan kedvezményeket kaphatunk, mint a különböző jóváírások, jobb hitelfelvételi lehetőségek, 1 évig tartó számlavezetési díj elengedése vagy megnövelt hitelkeret.

Az online folyószámla napjainkban az egyik legbiztonságosabb és legköltséghatékonyabb módja annak, hogy kézben tartsuk a pénzügyeinket. Előtte azonban érdemes több bank feltételeiről is olvasni, hogy a számunka legmegfelelőbbet válasszuk ki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában