Szponzorált tartalom

2020.10.16. 09:00

Messze és még messzebb: milyen dioptriáig segít a lézeres szemműtét?

Vannak, akiknek minden napjuk homályosan indul, mert segédeszköz nélkül nagyon rosszul látnak. Sokan közülük azt hiszik, hogy számukra csak a szemüveg vagy kontaktlencse jelenthet megoldást, ám ez tévedés! A modern eljárásoknak hála az esetek többségében ők is megtapasztalhatják, milyen érzés már rögtön ébredés után tisztán látni a világot.

Close-up of female eye. Concepts of laser eye surgery or visual acuity check-up

Fotó: blackday

Ha ön is a nagyfokú rövidlátok táborába tartozik, bizonyára tisztában van az ezzel járó kellemetlenségekkel. Szemüvegesként kénytelen megbarátkozni a vastagabb lencsével, ami nem elég, hogy kényelmetlen, de nem is igazán esztétikus. Másik lehetősége, hogy mélyebben a pénztárcájába nyúl, és speciális eljárással vékonyított lencsét vásárol. Ha pedig a kontaktlencsét pártolja, azzal szembesül, hogy magas dioptriás terméket jóval kevesebb gyártó kínál, ezáltal szűk a választási lehetősége. És akkor még nem említettük, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor sem a szemüveg, sem a kontaktlencse nem megfelelő opció – például szaunázáskor, bizonyos foglalkozások esetében, sportoláskor. Jó hír azonban, hogy nem kell beletörődnie abba, hogy csakis segédeszközökkel láthat élesen.

Fotó: sasszemklinika.hu

A lézeres szemműtét határai

Rövidlátók esetében akár -12 dioptriáig, valamint cilinderes hibáknál 5,5 dioptriáig lehetséges lézeres eljárással korrigálni. De miért szükséges ilyen határokat meghúzni? A válasz egyszerű: hogy garantálni tudják a biztonságot. A szem stabilitásának megőrzése ugyanis mindennél fontosabb, ezért a szaruhártya vastagságának csak bizonyos százalékát távolíthatják el az élesebb látás érdekében.

A látásjavító műtétek fejlődésének hála már magas dioptria esetén is szép eredményeket lehet elérni. Az ilyen modern kétlézeres FEMTO típusú lézeres szemműtét ára ugyan lehet, hogy kissé magasabb, mint a hagyományos, egylézeresé, de cserébe a kezelés fájdalommentes és a gyógyulási idő pedig jóval gyorsabb. Manapság pedig az idő egyre nagyobb értékünk.

Fotó: sasszemklinika.hu

Megéri -12 dioptria felett is?

Az extrém rövidlátók esetén egyéni mérlegelés kérdése, hogy érdemes-e elvégezni a kezelést. Ha például egy huszonéves fiatalnak -14 dioptriás lencsére van szüksége, már az is jelentősen megkönnyítheti életét, ha a lézeres szemműtétet követően csupán -2 dioptriás szemüveget vagy kontaktlencsét kell viselnie. Nem beszélve arról, hogy ha valaki progresszív rövidlátó, vagyis az évek előrehaladtával folyamatosan romlik a látása, az eljárás gyakorlatilag segít visszapörgetni az idő kerekét. A várható eredményekről és lehetőségekről minden esetben előre tájékoztatják a pácienseket.

Lézer helyett műlencse

Akkor sem kell elkeserednie, ha már régen ünnepelte huszadik születésnapját, és szeme extrém fokú fénytörési hibája miatt nem alkalmas a lézeres látásjavító műtétre. 45 éves kor felett ugyanis létezik egy világszerte elterjedt, eredményes technika a látás korrigálására. Ez az eljárás a szürkehályogműtéttel megegyező elven alapul: lényege, hogy kíméletes ultrahangos módszerrel a saját szemlencsét kicserélik egy műlencsére. Ezt nevezik tiszta lencsecserének vagy másképpen refraktív célú lencsecserének. A minimális beavatkozással járó kezelés teljesen biztonságos, és mivel megszünteti a fénytörési hibát, képes visszaadni az éleslátás élményét egyéb segédeszköz viselése nélkül is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában