SZPONZORÁLT TARTALOM

2020.04.03. 10:29

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és tíz iskolája helytáll a bajban

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrumnak és 10 iskolájának a különleges tanrend bevezetésével nagyon rövid idő alatt kellett reagálni a megváltozott körülményekre és az új típusú feladatokra. Maszkokat gyártanak, hogy segítsenek

zaol.hu

Komoly stratégiai és szakmai problémákat kellett megoldani, ezeket a jogszabályoknak megfelelően kezelni.

Készülnek a maszkok a Munkácsy-iskola tanműhelyében
Fotók: Pezzetta Umberto

Március 16-án létrehozták az operatív munkacsoportot (a ZSzC vezetősége, pénzügyi, jogi, felnőttképzési, szakmai, informatikai vezetők részvételével), amely március 19-től napi online videókonferenciák révén folytatja a szakmai munkát és tartja a kapcsolatot. Intézkedési tervet állítottak össze az NSZFH számára a rendkívüli munkarend szerinti oktatási és képzési feladatok ellátásának rendjére, megvalósítására és ellenőrzésére. Közben a pedagógusok és a diákok körében felmérték a digitális oktatás feltételrendszerét, és a lehető legtöbb dolgozó részére biztosítottákfeltételrendszerének biztosítása office home a home office feltételrendszeréthoz, ezzel is támogatva a biztonságos munkavégzést.

- Fontos feladatunk a járványügyi intézkedések megvalósítása, a folyamatos tájékoztatás dolgozóink és tanulóink körében – olvasható a szakképzési centrum tájékoztatójában. – Ennek érdekében az általános óvintézkedések, valamint a kontaktuscsökkentés szabályainak betartására, az infekció elkerülése érdekében, ajánlást fogalmazott meg az operatív csoport a munkavállalók részére.

A ZSzC számítógépeket szerzett be pályázati és saját forrásokból, s fontosnak tartja azt is, hogy az iskolák megosszák egymással jó gyakorlataikat.

– Kiemelt fontosságú feladatunk, hogy tanáraink számára biztosítani tudjunk olyan szakmai digitális tananyagtartalmakat, amelyekkel a gyakorlati képzést úgynevezett elméletigényes gyakorlati feladatokkal tudják a kritikus időszakban pótolni. Kiváló jó gyakorlataink vannak: otthonról online főzés, a saját szoba felmérése festéshez és parkettázáshoz, ehhez árajánlat készítése, videóra venni a családnak elkészített terített asztalt és a felszolgálás menetét, stb. Az első három hét tapasztalatai alapján kijelenthető: tanáraink rugalmasságból és kreativitásból jelesre vizsgáztak. Természetesen vannak nehézségeink, de minden erőnkkel azon vagyunk az igazgatókkal, hogy ezeket közös erővel le tudjuk küzdeni. Folyamatosan érkeznek a különböző cégektől, kiadóktól is a felajánlások a digitális oktatás támogatására – ezek koordinálása, bevezetésük támogatása tovább erősíti a szakmai oktatást.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum tagintézményeiben a tanárok, diákok és szülők összefogása teszi lehetővé a tantermen kívüli oktatási forma megvalósítását, amelyhez az intézmények és a szakképzési centrum vezetősége biztosítja a megfelelő támogatást, a felmerülő gondok és problémák gyors megoldását.

A ZSzC folyamatos kapcsolatot tart a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával-val: a cégekhez kihelyezett, de a képzést jelenleg biztosítani nem tudó, tanulószerződéses tanulók gyakorlati képzésének megoldása komoly terhet ró a rendszerre.

– Szeretnénk, ha cégek éreznék támogatásunkat a nehéz helyzetben is, ezért kérjük őket, hogy a kamarán keresztül vegyék fel velünk a kapcsolatot, hogy segíteni tudjuk őket a digitális tanrend kialakításában – kéri a ZSzC.

Szabó Károly kancellár koordinálásával két városban is mosható arcmaszkok gyártása folyik. Keszthelyen Csótár András igazgató vezetésével részben az Asbóth-iskola tanműhelyében, részben otthoni munkavégzéssel további kollégák és végzős tanulók vesznek részt a gyártásban. Zalaegerszegen Léránt Viktória, a ZSzC stratégiai és felnőttképzési osztályvezetőjének vezetésével folynak a munkálatok kétműszakos munkarendben, a Munkácsy-iskolaa ruhaipari tanműhelyében. A két helyszínen napi 250–300 maszk készül, ezt a zalaegerszegi és a keszthelyi önkormányzatnak ajánlották fel, ezzel is segítve az egészségügyi, a szociális és egyéb területen dolgozók, valamint a lakosság maszkkal való ellátását.

Külön köszönet illeti a ZSzC Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma, a ZSzC Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a ZSzC Deák Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a ZSzC Ganz Ábrahám Szakgimnáziuma, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziuma, a ZSzC Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a ZSzC Széchenyi István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a ZSzC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatóinak példamutató együttműködését, amiért a szakképzett és nem szakképzett dolgozóikat is rendelkezésünkre bocsájtották, és a dolgozóinknak, akik helytállnak, hogy minél hatékonyabban tudjunk tevékenykedni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában