Pókaszepetk

2017.02.23. 18:40

Interaktív érzékenyítő foglalkozás

Pókaszepetk - Egy esélyóra keretében iskolánkban találkozhatott gyermek és fogyatékkal élő, hogy a felnövekvő generáció megérthesse, milyen is, amikor a hétköznapokban az egyszerű, rutin dolgok is nehezen megvalósíthatóak.

Civil Tudósítónktól

Ebben volt segítségünkre a Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, akik meghívásunkra szívesen tettek látogatást a Festetics Kristóf Általános Iskolába, számolt be az óráról Kovács Ferenc testnevelő, a diákönkormányzat segítő tanára.

Ezt az interaktív érzékenyítő foglalkozást - esélyórát - osztályfőnöki óra keretében, diákönkormányzati kezdeményezésre szerveztük iskolánk minden évfolyamán.

Célunk volt a programokkal a társadalmi szemléletformálás, egyéni szociális kompetencia fejlesztése.

A látássérültségről tartottak előadást segítő kutyával; képünkön a 7. osztályban Hosszú Beatrix bekötött szemmel végzi a gyakorlatot Fotó: Kovács Ferenc

A látássérültek helyzetével ismerkedhettek meg a fiatalok, életkori sajátosságuknak megfelelően, 45 perces foglalkozás keretében. Ezen órákon kiemelt hangsúlyt kap a toleranciaépítés. Ennek érdekében az előadók saját életük bemutatásával, játékos gyakorlatokon keresztül ismertetik meg a diákokat az érintett fogyatékossággal, a hátrányos helyzettel. Kipróbálhatnak különböző segédeszközöket, és élethelyzet gyakorlatokkal saját maguk is megtapasztalhatták az érintett területen jelentkező nehézségeket, a helyes segítés alapjait.

Nálunk látássérült témában volt előadás segítő kutyával. A gyermekek nagyon élvezték, kellemes oldott hangulat alakult ki, melyért nem kis részben a terápiás kutya is felelős volt. Az előadók rávilágítottak az állat, a segítőeszközök és az embertársak toleranciájának fontosságára. Diákjaink pedig saját „bőrükön tapasztalva" bepillantást nyerhettek egy látássérült hétköznapjaiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!