Petrivente

2017.04.26. 17:10

Ahol a cerafát táncolják ki

Petrivente - "Halljunk szót Uraim!" - zendít rá a közismert rigmusra a vőfély Petrivente főutcáján, immár harmadik éve.

Zalai Hírlap

Az alig 400 lelket számláló kistelepülés évről-évre megrendezi hagyományőrző lakodalmas fesztiválját, amelyet archaikus horvát népszokásokkal tarkítanak.

A tavalyi horvát hagyományőrző lakodalmas fesztivál pillanata

Szeptember első szombatján a dél-zalai falu kultúrháza díszbe borul, cimerák ékesítik ajtaját, ablakát. A falu közepén álló Szabadtéri Színpad "Isten házává" alakul, ahol két helyi fiatal fogad örök hűséget egymásnak, felelevenítve az egyre inkább feledésbe merülő tradíciókat.

A község utcáin hömpölygő nászmenet, a humoros kikérő és a cerafa kitáncolása mind-mind olyan hagyomány, melyre sokan emlékeznek Petriventén, s ezen népszokásokat érdemes megőrizni az utókor számára. A feldíszített cerafa kitáncolását követően kezdetét veszi a lakodalmi vacsora és a hajnalig tartó vigasság a vőfély búcsúszaváig: "Elég volt már bizony mára, házigazdát Isten áldja! Balra kelet, jobbra nyugat, Isten áldja mindnyájukat!"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!