Pethőhenye

2014.08.21. 10:55

A hegylakók emlékére - Magától jelzi az idő múlását a hegyi harang

Pethőhenye - Az állami ünnepen idén is népes gyülekezet vett részt a Henye-hegyi kápolna búcsúnapi szentmiséjén.

Horváth László

A henyei Kápolna-hegy tövében élt emberek emlékére szólalt meg a Szent István kápolna tornyában lakó harang, a mise után, pontban déli tizenkét órakor. Idei „búcsúi ajándék" volt, hogy a harang eztán naponta háromszor „magától" jelzi az idő múlását, köszönhetően a templom villamosításának. A több hónapig tartott beruházásban sok jóakaratú ember vett részt, de a legnagyobb felajánlás a Vas megyei Káldon élő Cságoly Jánosnak és családjának köszönhető.

A Cságoly család tagjai és a lelki pásztor a kápolnában. Fotó: Horváth László

– Nagyszüleim hosszú évekig éltek itt a hegyen, miután megfosztották őket vagyonuktól a Rákosi-korszakban – beszélt kötődéséről Cságoly János. – Szóljon ez a harang Isten dicsőségére, nagyanyám, nagyapám és minden itt élt ember emlékére.

A csodálatos magaslaton egyébként közel másfél évszázada áll az Isten háza, melyet a hegyi hajlékokban lakók mindig nagy becsben tartottak. Amíg lakott volt a környék, mindig akadt, aki meghúzta a harangot, mely augusztus 20-tól kezdve ismét nincs némaságra kárhoztatva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!