Páka

2016.05.19. 19:35

Wesendorfba látogattak a Pákai Magyar - Német Baráti Kör tagjai

Páka - Közelmúltban a németországi Wesendorfba látogattak a Pákai Magyar - Német Baráti Kör tagjai, kiket a település önkormányzati képviselői közül is elkísértek néhányan.

Korosa Titanilla

A két település kapcsolata a II. világháború idejére vezethető vissza, testvértelepülésként pedig ebben az évben a 25. évfordulót ünneplik. Ez alkalomból a wesendorfi  temetőben nyugvó katonák sírját is megkoszorúzták a pákaiak. Mellettük több Wesendorffal kapcsolatban álló településekről is érkeztek látogatók az évfordulója, így Franciaországból Demowille, Sannervilleés Cuverville településekről, utóbbival a pákaiak is szoros kapcsolatot ápolnak. Mellettük részt vettek az ünnepségsorozaton a lengyel Radziejów képviselői, valamint Litvániából, Vilniusból is érkeztek vendégek.

Fotó: Lukács Tibor

A több napos program során a résztvevők ellátogattak a Harc-hegységbe, Mittelbau-Dora Nordhausenbe, ahol a háború alatt a hegységbe vájtak alagutat a rabok, de itt gyártották a V-1-es és V-2-es rakétákat is. A fennmaradt információk szerint magyarok is raboskodtak Nordhausenben. A program keretében továbbá workshopot is  rendeztek a I. világháború 100., a 2. világháború 70., valamint a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából. A történelmi kitekintés mellett több kirándulást is tettek a résztvevők a látogatás során, például az Elba folyó mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!