Otthon

2017.03.28. 14:15

Néhány tipp a húsvét előtti nagytakarításhoz

Zalaegerszeg - Húsvét közeledtével a legtöbb háziasszonyon erőt vesz a takarítási láz, szeretne mindent makulátlan rendben látni az ünnepre. Jöjjön néhány tanács, a teljesség igénye nélkül.

Magyar Hajnalka

Az "aki sokat markol, keveset fog" mondás a nagytakarításra is igaz. Fontos intelem, hogy ne akarjunk mindent egyszerre megcsinálni. Például a spájz, vagy a szekrények selejtező áttekintésére mindenképpen szánjunk egy külön alkalmat, mert ezek időigényes, babra munkák, sok lamentálást igényelnek (kidobjam, ne dobjam), ami kimerítő. Mire minden lekvár sorsa eldől, s végeznénk a spájzzal, hulla fáradtan állnánk neki a lakás egyéb helyiségeinek.

A felülről haladj lefelé elvet minden józanul gondolkodó háziasszony ismeri és követi. A portalanítást a legjobb a plafonig érő könyvespolccal kezdeni, már ha hódolunk még a Gutenberg-galaxisnak. Ha nem akarjuk az összes kötetet egyenként kiszedni, s egymáshoz csapkodva portalanítani, ami szintén roppant időigényes művelet, létezik egy kissé barbár, de célravezető megoldás. Állítsuk fúvás üzemmódra a porszívót, s röptessük ki az évek porát a kötetek közül, mögül úgy, hogy kicsit megmozgatjuk, megbontjuk a feszes rendet. Ha nem szeretnénk a por felét lenyelni, tanácsos eközben szellőztetni, vagy viseljünk szájmaszkot. Most, hogy már az egész lakás jó poros, folytathatjuk a munkát...

Ugyancsak hasznos tipp, hogy minden dísztárgyat, vázát, csecsebecsét gyűjtsünk össze mondjuk a gyerek kiskádjába, s vigyük őket zuhanyozni a fürdőbe. Sokkal praktikusabb, mint egyenként levadászni őket a törlőronggyal. A konyha szó szerint zsíros falat, itt bevetett fegyvertárunkat ecettel, citrommal, szódabikarbónával is kiegészíthetjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!