Otthon

2017.05.08. 16:45

Rajzverseny, tapasztalatcsere, virágültetés a Házunk, kertünk, udvarunk programon

Házunk, kertünk, udvarunk címmel első ízben tartott kertészeti kiállítást és vásárt vasárnap az Apáczai Művelődési Központ. A sikeren felbuzdulva a szervezők kijelentették: nem utoljára.

Fincza Zsuzsa

Bár szombaton felállították a sátrakat az udvaron, a reggeli eső miatt a résztvevők bemenekültek az épületbe, szerencsére itt is jutott bőven hely mindenkinek. Flaisz Gergő, a Keresztury Városi Művelődési Központ igazgatója elmondta: az idén igyekeztek a kertváros „profiljába" illő újdonsággal is kirukkolni. Az elgondolás sikerét a szép számú érdeklődő mellett az is jelzi, hogy a rajzpályázatra, amelyet a témában kiírtak, az óvodákból és az Eötvös-iskolából közel nyolcvan alkotás érkezett. Elhangzott, a rendezvényt a bemelegítő első év után tovább bővítik.

Bognár Ákos önkormányzati képviselő a rajzpályázattal kapcsolatban a tudatos nevelés szerepét emelte ki, hiszen a feladat, hogy megmutassák, mennyire fontos, hogy szép környezetet teremtsenek maguk köré, s a gyerekek számára ez válik természetessé - ezt tükrözik az alkotásaikban. A település vezetésének is egyszerűbb a közterületeket karban tartatni, ha a lakosság a saját portáját, környezetét gondozza, szépíti, rendben tartja.

A rajzverseny díjazottjainak egy csoportja (b-j): Proszenyák Dóra, Petrics Kristóf, Balázs Kitti, Takács Jázmin, Horváth Mátyás, Kuzma Panna

A rajzpályázatra beérkezett műveket Dienes Gyula, a Zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium művésztanára és Polgár Péter, a Keresztury VMK grafikus munkatársa bírálta el. Az óvodások korcsoportjában az első díjat Petrics Kristóf, a Petőfi utcai, a másodikat Tapaszti Dorka, a Kodály úti, a harmadikat Proszenyák Dóra, a Kosztolányi téri, a különdíjat Kuzma Panna, ugyancsak a Kosztolányi téri óvoda növendéke érdemelte ki. A kisdiákok között Takács Jázmin az első, Horváth Mátyás a második, Balázs Kitti a harmadik, Melles Lili pedig a különdíjat kapta - ők valamennyien az Eötvös-iskola tanulói. Amúgy minden gyerkőc, sőt, a kíséretükben megjelent szülők, pedagógusok is kaptak ajándékot, Mutyi bohócnak ugyanis életkorra tekintet nélkül mindenkit sikerült megnevettetnie.

A földszinten bejárattól-kijáratig akadt nézelődnivaló, kipakolta kerti portékáját a barkácsáruház, környékbeli kertészetek palántái, gyógy- és dísznövényei kellették magukat. Nem hiába, többen itt szerezték be az anyák napi cserepest, s nem mindenki tudott ellenállni a különleges bogyós csemetéknek, kiviknek, áfonyáknak, fanyarkáknak és mézbogyóknak sem. Akinek telt rá, a közeli falu kertészetében termett szamócát is megkóstolhatta, sőt, aki hírét vette, a pózvai Ruzsics István legutóbbi fesztiválon első díjat nyert szamócapálinkáját is megízlelhette.

Aki amit ültetett, haza is vihette. A kép bal oldalán elöl a Bertalics család: apuka ölében Lili, mellette a babát váró anyuka, jobb oldalt Milley Istvánné és Gergye Ferencné, aki a mellette szorgoskodó Tamás Kristóf Ádámot okítja a virágültetés fortélyaira Fotó: A szerző

Délután szép számmal akadt hallgatósága az előadásoknak: tanácsot kaphattak a kertek berendezésére, a munkát megkönnyítő gépek kiválasztására, a balkonnövények gondozására. A szakorvosok is szerepet kaptak, elmondták, miként kerülhetjük el, hogy kedvenc növényeink allergiát váltsanak ki, s az esetleg asztmává fajuljon.

A gyerekeket játszóház várta, közben ajándékot is készíthettek az anyukáknak. A legsikeresebbnek ez ügyben is a virágültetés bizonyult, a kertbarátkör szakértői, Milley Istvánné és Gergye Ferencné gardírozásában a flakonokból kis kerámia edénykékbe telepítették át a növénykéket, s azt adták az édesanyáknak. Tamás Kristóf Ádám, az Ady-iskola szorgos kisdiákja végül már kertészinasnak is beállhatott volna, a két és fél éves Bertalics Lili apukájával, Krisztiánnal és a pocaklakó kistestvért hordozó anyukával, Lőrinc Erzsébettel együtt balkonjukat díszítendő nyíló bársonyvirágot ültetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!