Otthon

2017.03.27. 14:55

Húsvéti tojásfa vagy koszorú barkából

Zalaegerszeg - A szürke napok után alig várjuk a harsogó színeket, a napsütést idéző sárgákat, üde zöldeket. A húsvét jó alkalom arra, hogy tavaszi pompába öltöztessük az otthonunkat.

Arany Horváth Zsuzsa

Kezdjük mindjárt a bejárattal. Nemcsak karácsony előtt, de ilyenkor is hívogató az ajtódísz és kopogtató, amely készülhet például barkából.

A barka a legstrapabíróbb tavaszi növény, mely jól viseli a vízhiányt is. Ezért tökéletes koszorú-hozzávaló válhat belőle. Nem lesz másra szükség, csak néhány ágra belőle, hungarocell koszorúalapra, valamint ragasztópisztolyra.

A tojásfestés optimális esetben családi együttlét, vidám barkácsolás, miközben felidézhetők a régi húsvétok közös történetei Fotó: Shutterstock

A beszerzett barkaágat kisebb darabokra törjük, majd szorosan egymás mellé szúrjuk, hogy tömött hatást keltsenek. Ha nem elég stabil, ragasztóval ráerősíthetünk. A kész koszorút egy szaténszalag segítségével kössük fel az ajtóra. A hobbiboltokban kaphatók műanyag és hungarocell tojások dekorálva és szalaggal összefűzve jól mutatnak a bejárati ajtón.

A tojásfa Németországból és Ausztriából ered, ahol a hagyományos húsvéti dekoráció részét képezte. Később vették át a szokást az amerikaiak a német bevándorlóktól, ma már hazánkban is sokan akasztanak hímes tojásokat a kertben álló fa, vagy a vázában lakó barka ágaira.

A tojásfa ma már szinte egyetlen lakásból sem hiányzik, a tavalyi dekoráció könnyen újrateremthető, ha kéznél van néhány szépen ívelő, esetleg megmunkált faág

Sokféle műanyag tojás kapható dekorboltokban, de az egyediséghez és persze a ráhangolódáshoz az kell, hogy mi magunk ügyeskedjünk. Kulcskérdés a felfüggesztés: nagyobb varrótűbe fűzzünk szalagot, és a lyukakon áthaladva vezessük át a kifújt tojáson. Csomót kötünk az aljára, a tetejére hurkot, így akasztjuk a fára. Ugyanezt hurkapálcával is megtehetjük, igazi tojáscsokor lesz kitartásunk jutalma. Akár a kertben, akár a lakásban készítjük, a tavaszi virágok sem hiányozhatnak mellőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!