Otthon

2017.01.16. 20:29

Örökzöldek hókabátban

Pufi fehér hókabátba öltöztek a bokrok, az örökzöldek többkilós párnákat tartanak az ágakon. Igazán elragadó látvány, de ha kigyönyörködtük magunkat, óvatosan rázogassuk vagy seprűvel takarítsuk le róluk a havat, mert a megnövekedett súly alatt letörhet az ág. Az örökzöldeknek télen is szükségük van vízre, erről, s általában a gondozásukról írunk mai rovatunkban

Fincza Zsuzsa

Egyetlen dolgot kértem a Jézuskától: fehér karácsonyt. Úgy látszik torlódás volt az égi postán, mert csak háromhetes késéssel kaptam meg az ajándékot. Sebaj. Végre hódolhatok kedvenc sportomnak, a hólapátolásnak.Persze csak mértékletesen - a kertben például felesleges sztrádát kialakítani, a rossz helyre felhalmozott hóval kárt is okozunk.

Mint régi karácsonyi képeslapokon, pufi fehér hókabátba öltöztek a bokrok, az örökzöldek több kilós párnákat tartanak az ágakon. Igazán elragadó látvány, de ha kigyönyörködtük magunkat, óvatosan rázogassuk vagy seprűvel takarítsuk le róluk a havat, mert a megnövekedett súly alatt letörhet az ág, vagy annyira meghajol, hogy nem tud visszaigazodni és a károsodás tartós marad. De csak a friss havat söpörjük le, a már egyszer megolvadt majd ráfagyott réteget inkább hagyjuk az ágakon, mert az ütögetéssel többet ártunk, mint használunk.

Télen is viruló kedvenceink számára minden évszakban igyekezzünk biztosítani az ideális feltételeket. Mivel télen is van lombjuk, a legnagyobb zegernyében is szükségük van vízre, ami hiába van bőséggel, ha a nagy hidegben jéggé fagy, vagyis felvehetetlen. Ezért jó, ha az örökzöldek tövét betakarjuk, hogy körülötte a föld nehezebben fagyjon át.

Az örökzöldekre rakódott hó letörheti az ágakat, óvatosan rázogassuk le, de csak amíg rá nem fagyott Fotó: Fincza Zsuzsa

A fiatalabb növényekre a legnagyobb veszélyt év közben is a száradás jelenti - az idősebbek erőteljes gyökerei a mélybe furakodva találnak maguknak elegendő vizet, de a serdülőket bizony rendszeresen öntözni kell. És nemcsak nyáron, hanem még a száraz teleken is.

Az örökzöldek is rendszeresen frissítik a lombozatukat - a tuja például ősszel hetekig vedlik. Ha nem tudnánk erről a tulajdonságáról, azt hihetnénk, haldoklik, pedig csak piperészkedik, levél-, és ágacskaváltással igyekszik fitten tartani magát. Egyébként a gondjaikat is levélbarnulással, száradással jelzik.

A problémát tartós hatású műtrágyával orvosolhatjuk. A tűlevelűek egy része, hogy terhén enyhítsen, szintén elhullajtja megöregedett, barnás tűleveleit, s bár a látvány meghökkentő lehet, ijedelemre nincs ok.Azért nem árt, ha meggyőződünk róla, nem kártevő fenekedik-e az örökzöldjeinkre.

A borókák, tuják, hamisciprusok legnagyobb ellensége a tujafúró aranymoly. A kisméretű lepke nyár közepén rajzik, a hajtáscsúcsok közelében a pikkelylevelek közé petézik, a júliusban kikelő pár milliméteres hernyók a hajtások belsejébe rágják magukat, ott dekkolnak tavaszig, hogy bebábozódhassanak és minden kezdődjenek elölről. A hernyók aknamunkájának eredményeként a hajtásvégek elszáradnak - ha szétvágjuk, megtaláljuk az üreget, az aknát.

A legegyszerűbb védekezés, ha a fertőzött vagy fertőzésgyanús részeket kora tavasszal, még mielőtt a hernyók előmásznának, lenyírjuk és elégetjük. Nem kell sajnálgatni, a feneketlen bendőjű apró haramiák miatt úgyis elszáradnának, így legalább friss, új hajtás nő helyettük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!