Otthon

2017.04.03. 18:05

Kreatív dísztárgyak készíthetők "hulladékból"

Az ember nem is gondolná, mennyi mindenre lehet használni például egy vécépapír gurigát, vagy egy chipses dobozt.

Arany Horváth Zsuzsa

Ha teret engedünk a kreativitásunknak, akár olcsón meg is úszhatjuk a húsvéti ajándékot és még a saját lakásunkat is feldobhatjuk.

Barkácsolni mindenki szeret, ám gyakori, hogy idő vagy eszköz hiányában inkább elhessegetjük a gondolatot és a szemeteskukába hajítjuk például az elhasznált chipses dobozt, annak ellenére, mennyi lehetőség rejlik benne. A cikkben szereplő trükkökhöz semmilyen különleges eszköz nem szükséges, csupán olyanok, amelyek bármelyik háztartásban megtalálhatóak.

Már régóta elérhetőek a boltok polcain az olyan sós nassolni valók, amelyeket zacskó helyett henger formájú dobozban árulnak. Ezek a kiszerelések a kedvenc alapanyagai a kreatív dekoráció szerelmeseinek, hiszen újrafelhasználásuk nagyon egyszerű. Mivel a doboz kartonpapírból van, ezért váza nem lehet belőle, de spagetti tészta tartóként kiválóan használható. Fontos, hogy mielőtt nekiállunk az átalakításnak, egy nedves kendővel töröljük ki a doboz belsejét. A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a dekorálásra, ha pillanatragaszóval bekenjük a külsejét, majd betekerjük a henger alakú dobozt valamilyen csomagolópapírba. Ez lehet akár egyszínű is, de nagyon feldobja a végeredményt, ha szalaggal átkötjük a tetejét, vagy ragasztunk rá gyöngyöket, kagylókat vagy hobbiboltban kapható strasszköveket.

Természetesen nemcsak spagetti tartó lehet a chipses dobozból, hiszen egy kis kreativitással készíthetünk ékszeres dobozt is. A dolog nyitja csupán annyi, hogy az elfektetett doboz egyik felének közepét kell kivágni. Nagyon jól mutat a hálószobában, ha a szélére régi csipkét is ragasztunk.

Egy erősebb ollóval akár ketté is vághatjuk a dobozt, hiszen így tolltartót is készíthetünk belőle. A lyukas felét kartonpapírral könnyen lehet pótolni, csupán megrajzoljuk a formát, kivágjuk, majd ragasztópisztollyal hozzáillesztjük. Szintén bármilyen mintával feldobhatjuk: kék csomagolópapíron például csodásan festenek a sötétben világító csillagmatricák.

A közelgő húsvét újra feladja a leckét: Mit vegyünk a szeretteinknek? A kreatív ajándékok nemcsak olcsóbbak, hanem sokkal személyesebbek is, mint a bolti csecsebecsék. A papírpohárból készített nyuszik akár egy húsvéti buli kellékeiként is megállják a helyüket. Érdemes a habszivacsból készült poharakat választani erre a célra. Mintás papírokból vágjuk ki a nyuszi arcát, színes kartonból a fülét, a szemekhez pedig gombot érdemes használni. Ragasszuk őket a megfelelő helyre, hagyjuk kicsit száradni és kész is van.

Egy kis kreativitással a toalettpapír gurigája is ízléses dekoráció lehet, csak egy kis festék, kartonpapír és némi ügyesség kell hozzá. A gurigát kenjük le fehér temperával, amíg szárad, a nyuszi arcát és füleit vágjuk ki kartonból. A folyamat igazából semmiben sem tér el a nyuszis poharakétól, bár ezek az asztalok és a polcok díszei lehetnek az ünnepi időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!