2015.09.28. 16:48
Must, akár karácsonykor is
Szüret idején bizonyára sokakban felmerül a gondolat, milyen jó lenne, ha e finom ital fogyaszthatósága nem korlátozódna egy-két napra. Nos, a tartósítás lehetséges, számos módszer áll rendelkezésre.
Van, aki a hőkezelésre esküszik, ha a fémkupakokkal lezárt üvegekbe töltött mustot 20 percig 80 Celsius fokon tartjuk, mellőzhetjük a tartósítószert. Aki az utóbbitól nem idegenkedik, nátrium benzoátot használhat, késhegynyit téve a szűrővásznon átszűrt, üvegbe töltött must tetejére. Előbb tiszta vászondarabbal kötjük le az üvegeket – hűvös helyen tartva –, s egy hónap múlva dugaszoljuk le. Ha felbontjuk az üveget, a tetejéről kb. egy ujjnyit öntsünk le, mert ez a rész tartalmazza a tartósítószert.
Ha van hűtőkapacitásunk, legegyszerűbb a pet-palackba (nem üvegbe!) töltött mustot lefagyasztani. Garantáltan friss marad.