Otthon

2016.06.20. 17:15

Minden része hasznos

A diófa egész évben kincset ér, ilyentájt érdemes a levelét és a zöld diót gyűjteni, ajánlja szakértőnk, Éder Katalin dietetikus.

Arany Gábor

- A diófa hazánkban honos növény, hasznosítása több évezredes múltra tekint vissza. Szinte minden részét hasznosíthatjuk; fáját, kopácsát, levelét, termését éretten, vagy zölden - magyarázta Éder Katalin. - A diólevelet a népi állatgyógyászatban hasmenés, bélféreg és külső élősködők ellen régóta használják A levelet száráról lefosztva akkor gyűjtsük, ha a dió termése már fele nagyságát elérte. A fiatal, sötétzöld, illatos levelek juglont, flavonoidokat, illóolajat, antibakteriális hatású cseranyagokat tartalmaznak. Ezért főzetét gyomor-, bélhurutra, hasmenésre használhatjuk, emellett gyulladáscsökkentő, féreghajtó és gombaölő - mondta.

Éder Katalin: A dió szinte minden részét hasznosítjuk
Fotó: A szerző

- A dióbél tartalmazza a legértékesebb tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Kiemelkedő mennyiségben találni benne kalciumot, káliumot, foszfort, a fejbőr, a haj számára fontos értékes aminosavakat is. A vitaminok közül az E, B1, B2 említhető meg. Energiapótlónak is jó, hiszen 65 kcal-t tartalmaz 100 grammban - emelte ki.

A befőttje, a szirupban eltett zöld dió kiváló csemege húsokhoz, és remek alkotóeleme lehet a sajttálaknak is. Desszertként bátran fogyasszuk gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, vagy fagylaltféleségekhez. A szirupban eltett zöld dió elkészítése azonban némi kitartást igényel, a kéthetes váltott vizes áztatás után ugyanis fűszeres szirupban kell három egymást követő napon felfőzni. Ezért álljon itt az egyszerűbben készíthető likőr receptje. Nyár elején a zöld dióból többfajta fűszer kombinációjával emésztést segítő italt készíthetünk. Az alap, az éretlen zöld dió, valamint csillagánizs, ánizs, fahéj, szerecsendió, s használhatunk kardamom-magot, kálmosgyökeret, gyömbért, vaníliarudat, mert ezektől még ízletesebbé válik a likőr. Az összetevők kiválasztásánál nem tévedhetünk, bármelyik keverékkel sikert érünk el. A zöld dió legyen kifejlett, de még nem csontosodott. Akkor jó, ha a magja még kocsonyás, nem kemény, tűvel átszúrható. A gyűjtéséhez, feldolgozásához használjunk kesztyűt, mert rendkívül erősen színez.

Hozzávalók a likőrhöz: 1 liter, lehetőleg semleges ízű égetett szesz, 0,5 liter desztillált víz, negyed kiló cukor, 10-15 darab zöld dió, 8 darab szegfűszeg, 2 fahéjrúd, 1 szerecsendió, 3-4 szerecsendió-virág, 5 csillagánizs, 1 csipet ánizs, 1 csipet fehérüröm. A megmosott zöld diót félbevágjuk, a fűszerekkel együtt befőttes üveg aljára tesszük, felöntjük a szesszel és hűvös helyen hat hétig állni hagyjuk. Időnként összerázzuk. Ezután desztillált vízből és cukorból szirupot főzünk, amit kihűtve a leszűrt likőrhöz adunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!