Otthon

2017.02.13. 17:00

Megújult mintákkal, formákkal divat a jacquard

Zalaegerszeg - Végre lassan besüt a nap az ablakon. Valószínűleg ilyenkor a háziasszonyok előbb az ablaktisztításra gondolnak, de előfordul, hogy a függöny is cserére szorul.

Zalai Hírlap

A hetvenes évekből új köntösben visszatérő jacquard (ejtsd: zsakard) típusú függönynek már tavaly is sikert jósoltak a lakberendezők, amikor egy éve bemutatták kollekciójukat a lakástextil gyártók. Ekkor tűntek fel ugyanis a jacquard fényáteresztő függönyök. Akkor a szakértők dicsérőleg jegyezték meg: "már csak a nevükben emlékeztetnek nagyanyáink "bazsarózsás textiljeire".

A zalaegerszegi szaküzletben az organza, a gyűrt és a voile típusú függönyt is sokat keresik, mondta Szakály Istvánné. A voile magyarul fátyolszövetet jelent. Ezt a függönyt díszítheti hímzés, nyomás, jacquard eljárással szövött és még számos más technológiával készült minta Fotó: Pezzetta Umberto

A modern kor szellemében újragondolva a jacquard függönyök új alapanyagokból készültek. Küllemükben, összetételükben, mintáikban kellemes, trendi, összhangot alkotnak. Előnye, hogy nem igényel vasalást, mosás után még nedvesen felfüggeszthetjük, súlya miatt magától kisimul. Több szövési kapcsolódási ponton rögzül a függönyszál - a szövési technikának köszönhetően, így formatartó, nem nyúlik-vetemedik. Könnyen kezelhető, többnyire poliészterből készül, de a kézi horgolt textilek hatását utánozza. Általában fehér, vagy tört fehér színű, de van színezett mintával készült fajta is.

A jacquard színes mintás változatai letisztultabb formavariánsokkal jelentkeznek Fotó: Pezzetta Umberto

Elegánsabb a légiesen könnyed, finoman lengedező fehér Fotó: Pezzetta Umberto

Honnan a név, mi az eredet?

A konyhába, vagy előtérbe panoráma szabású formaként is jól megállja a helyét Fotó: Pezzetta Umberto

Joseph Marie Jacquard francia szalmakalap készítő mester 1801-ben feltalált egy újfajta szövőgépet, amit róla neveztek el, találmánya a mai napig alkalmazásban van. A nagy lánc-mintaelemű szövetgyártás technikai hátterét teremti meg kétszáz éve. A szövőgép működése inspirálta a 20. században a számítógép programozás kezdetleges technikáját, a lyukkártyák használatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!