Otthon

2017.02.27. 15:01

Matricák a falakon - A tapétáknál is hódít a természetesség

Tavasszal lakás felújításra készül? Jobb, ha tudja: az élénk színű falak már kimentek a divatból, de a falmatrica még mindig trendinek számít.

Rankasz Brigitta

Egyszerű színek és letisztultság - ezek a szavak írják le a legjobban az utóbbi évek tapéta trendjeit. Míg pár éve reneszánszukat élték a rikító árnyalatok, addig mára a természet ihlette színvilág, mint a világoszöld, a barna és a bézs a divatos.

- A szürkés és a barnás árnyalatok a legkedveltebbek, de sokan választják a jól bevált fehér színt is, ha festékről van szó. Tapasztalataim szerint a virágmintás tapéta egyre inkább megy ki a divatból, helyette a nonfiguratív motívumokkal díszített változatokat részesítik előnyben a vásárlók - mesélte Ekler László, az egyik zalaegerszegi belvárosi festék és tapéta üzlet dolgozója.

A szakértő szerint manapság a nagy mintákkal ellátott tapétákat inkább csak dekorálásra használják, hiszen gyönyörűen tud mutatni, ha például a nappalinak csak az egyik falát burkoljuk be vele. Ez a fajta megoldás még az egyszerű, fehérre mázolt szobát is képes egyedivé varázsolni.

A lakberendezéssel foglalkozó internetes blogok nagy része azt is kiemeli, hogy a metálos felületű, a rajzolható, vagy az állatmintás tapéta igen népszerű lesz a 2017-es évben, ráadásul visszatér a tégla minta és a terrakotta is. A szakboltok kínálata mindenesetre igen széles, szinte mindenki talál kedvéhez, ízléséhez passzoló mintát, de vannak árnyalatok, amelyek már nem igazán kelendőek.

- Az élénk színek szinte teljesen eltűntek a polcokról, ilyenek már a frissebb katalógusokban nem is szerepelnek. Az a tapasztalatunk, hogy ha valaki keresi a merészebb, harsányabb színeket, ő is inkább csak gyerekszobába képzeli el ezt a megoldást - tette hozzá az eddigiekhez Ekler László, majd jelezte: a falmatrica is igen népszerű a kisgyermekes szülők körében.

- A fekete, barna és szürke matricákat választják többen, hiszen ezek a színek passzolnak az új festék trendekhez. A gyermekszobát is nagyon jól fel lehet dobni velük, talán ezekből van a legnagyobb kínálat, például hercegnős, szuperhősös, állatfigurás és még sorolhatnám - avatott be a szakértő.

Mindezt tetézni is lehet, nevezetesen a falmatricán elhelyezett szövegekkel. Falmatrica idézetek is nagy választékban állnak rendelkezésünkre. Ha szemtelen, kedves, inspiráló, megnyugtató vagy energetizáló idézetet szeretnénk, bármelyiket megtaláljuk. (A nem mindig időtálló bölcseletek mellett talán népszerű lehet a humoros szövegrészlet is.)

A divat eredetét egyes vélemények szerint visszavezethetjük a hajdani házi áldásokra, a legendás konyhai hímzett falvédőkre és azok szövegeire. Hiszen minden újban ott rejlik a régi.

Ekler László zalaegerszegi szakértő divatos tapétavariánsokat mutat (fent). Kis képeinken jobbra egyik a némileg letisztultabb, tavaszias hangulatot idéző, a másik a multikulturális városias miliőt jelképező változatra hívja fel a figyelmet. Mindkettő alkalmas lakószobák, nappalik falának a díszítésére.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!