Otthon

2017.07.03. 19:25

Jólesik új színekben látni az otthonunkat

ZALAEGERSZEG A nyári kánikula nem csak a kikapcsolódás időszaka, ideális a lakásfelújításhoz, festéshez, tapétázáshoz, csempézéshez is. Szabó Bernadett lakberendezőt arról kérdeztük, milyen színekkel tehetjük trendivé otthonunkat.

Kiss Gyöngyvér

Ezt az évet a halvány, pasztellszínek jellemzik. Ruházatban és a lakberendezésben egyaránt megmutatkozik. A szakember kiemelte, ha tisztában is vagyunk az aktuális trendekkel, a lényeget sose felejtsük: legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat, a saját stílusunkhoz passzoljon lakásunk, s ne másnak próbáljunk megfelelni vele.

- Eddig a letisztult színek hódítottak, fehérek, feketék, sötétbarnák, ezeket most felváltották a pasztell, fáradt árnyalatok. A hófehér helyett népszerű a törtfehér, amely szürkés tónusa még mindig tisztaságot sugallhat, s tágítja a teret is. Valamint közkedvelt mostanában minden halvány, púderes szín, a fáradt türkiztől a sárga lágyabb verziójáig - mondta Szabó Bernadett, hangsúlyozva ezen árnyalatok praktikus oldalát is, miszerint könnyen dekorálhatók, sokféle dísztárgy passzol hozzájuk, amiket lecserélve máris úgy érezhetjük, mintha lakásunk egy felújításon esett volna át.

A trendi babaszobát is pasztell színekben képzeli el a lakberendező. Egy kisfiú és egy kislány rezidenciája lesz hamarosan Fotó: Illusztráció

- Általában egy homogén falszínt javaslok, amit kiegészítőkkel fel lehet dobni. Fürdőben jó ideje hódítanak a barnás-bézses színek, amelyekhez a modernebb hatás kedvelői egy kis feketét is szívesen bevisznek. A fürdőbe egyébként mindenképpen érdemes melegebb színt választani, ami kiegyensúlyozza a vizes blokk hideg hatását. S bár fénykorát éli itt is a fahatású burkolat, ezzel vigyázni kell, mert kisebb fürdőszobában nyomasztó tud lenni. Alaptétel, kis helyiségben minél kisebb és minél világosabb csempét használva optikailag növelhetjük a teret - tanácsolta a lakberendező.

Kacifántos minták sem igazán trendik, ha valaki több színt szeretne egy helyiségben, a szakember szerint egy-egy oldalt érdemes kiemelnie eltérő árnyalattal, vagy a festett falra tehetünk vastag tapétacsíkot. Ha szimbolikus mintát választunk a szobába, hasznát vehetjük a falmatricáknak is, melyek legújabb változatai a szöveges, idézetes dekorációk. A lakberendező szerint ezeket általában a főfalra tegyük, arra a területre, ami felé ösztönösen fordulunk, ha belépünk.

Szabó Bernadett lakberendező

- Amikor falat festünk, szemügyre vesszük a helyiség tájolását, a nyílászárókat, sőt azt is, hogy mi van az ablakok előtt, hiszen még egy keleti ablak esetében is előfordulhat, hogy nem juttat be direkt fényt, ha másik fal beárnyékolja. Bizonyos súrlófények miatt szintén óvatosan kell nyúlni a színekhez, például a beszűrődő színes árnyékokat mindig szem előtt kell tartani, ahogy a többi fal árnyalatát is - fejtette ki Szabó Bernadett, kitérve a leghatásosabb árnyékolásra, a függönyökre is. - A függönyöknél nagy szerepet játszik a fény színe, ebben érdemes a vásárláskor szakember segítségét kérni, illetve ajánlott az ablak előtt is kipróbálni a választott darabot. Bizonyos színes anyagoknak például az ablak előtt nem látni a színét, ez az egyik oka, amiért manapság már inkább kimondottan dekorfüggönyökkel, vagy sötétítőkkel visznek a színt egy-egy helyiségbe. Erre a célra ideális a lap, vagy római függöny, ezek nem ráncolódnak. A dekorkellékeknél figyelembe kell vennünk az esti fényt: míg a hideg hatású izzó jobban visszahozza a színeket, a sárgás fény elviheti a más irányba - mondta Szabó Bernadett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!