Otthon

2017.09.06. 14:31

Hogyan árnyékoljunk hőségnapokon? (x)

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a szeptember is tartogathat tartós kánikulai időjárást.

Hogyan árnyékoljunk hőségnapokon?

Éppen csak túl vagyunk az idei negyedik hőhullámon, amikor is 40 C fok felett hőmérsékleteket mértek országszerte.

Noha már augusztusban járunk az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a szeptember is tartogathat tartós kánikulai időjárást, a klímakutatók pedig határozottan figyelmeztetnek: egyre melegebb várható a Kárpát-medencében.

Sajnos úgy tűnik a nyári hőség egyre erősebb lesz, és erre a hazai háztartások nincsenek felkészülve. A hazai lakásállomány jelentős része a rendszerváltást megelőzően épült, és abban az időben alig törődtek a lakások szigetelésével, ami meglátszik fűtésköltségeinken, de manapság egyre nagyobb problémát jelent a nyári hőségnapokon is. A rosszul szigetelt nyílászárók és falfelületek ugyanis azt eredményezik, hogy az épületek gyorsan felforrósodnak, és nagyon nehéz elviselni bennük a tartósabb hőhullámokat.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan innovatív, de még elérhető árú épület-felújítási megoldást, amely segíthet a hőség elviselésében.

Modern árnyékolástechnika

Sokan árnyékolnak a hőségben, de ez gyakran keveset ér. A belső terekben lévő sötétítő függönyök nem hatékonyak a felmelegedés ellen. Ma már kaphatóak azonban olyan modern árnyékolók, amelyek hármas kialakításúak. Az első réteg a hővédelmet biztosítja, a második a fényzárást biztosítja, míg a harmadik réteg hatékonyan tartja kívül a rovarokat. Az ablak külső felületére elhelyezett hővédő roló önmagában képes 5 C fokkal csökkenteni a felmelegedés mértékét, úgy hogy közben nem sötétíti be a helyiséget. Tudjuk mennyire fontos az elegendő fény a szervezetünk számára, ezért sem jó megoldás az elsötétítés a nyári hónapokban. A hővédő rolók ezért jelentenek jobb megoldás ma már az ablakfelületekre.

Modern otthon

Ha ennél tovább szeretnénk lépni, akkor a hosszú távú megoldás az otthonaink automatizálása, azaz az okos-otthon. Első hallásra talán futurisztikusnak tűnik ez a megoldás, de valójában apró lépésekkel is automatizálhatjuk otthonainkat.

Ma már Magyarországon is elérhető az VELUX INTEGRA rendszer, amelynek segítségével egy érintőképernyőn vezérelhetjük a különböző, a cég által gyártott nyílászárókat.

A rendszer képes arra, hogy például napjában négy alkalommal 15 percen keresztül szellőztessen teljesen automatikusan. A nyári hőségre való tekintettel sokkal fontosabb, hogy a külső körülmények alapján aktiválja a nyílászárókat a hővédő rolókat, vagy a redőnyöket. Így ha este nem tartózkodunk otthon, a rendszer képes arra, hogy beengedje a már hűvösebb levegőt otthonainkba. Vagy ha éppen betűzne a nap, akkor aktivizálja a hővédő rolót, megvédve a helyiséget a felmelegedéstől, majd ha ismét árnyékos lesz a szoba biztosítsa az elegendő napfény bejutását például a szobanövények számára.

Az ilyen okos-otthon rendszerek nem csak kényelmesek, de az épület energiamérlegén is sokat javítanak, ami jelentős anyagi megtérülést is hozhat.

Van tehát megoldás a nyári hőség ellen, akár kis, akár nagyobb léptékben. Érdemes ezeket alkalmazni, mert hosszabb távon lényegesen olcsóbb és környezetbarátabb megoldást jelentenek, mint például a légkondícionálók, amelyek végső soron csak még tovább növelik a globális felmelegedés mértékét.

És természetesen ezek a rendszerek nem csak a nyári meleg, de akár a téli hideg kivédésére is alkalmasak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!