Otthon

2009.07.23. 02:24

Ha árnyékra vágyunk otthon

Nagykanizsa - Hacsak nem vagyunk mániákus napfürdőzők, jól tesszük, ha (megelőzendő a hőgutát) árnyékba húzódunk a tűző napsütés elől. Ha nincs árnyék, csináljunk magunknak - a szakember elmondja, hogyan.

zaol.hu

A nagykanizsai Ifjabb Simon Sándor elöljáróban leszögezi: ma már annyira fejlett az árnyékolástechnika és oly sokféle megoldás van, hogy mindenki igénye kielégíthető, méghozzá úgy, hogy közben nem teljesül az olcsó húsnak híg a leve közhelynek tűnő axiómája. Ugyanis már viszonylag kevés pénzért is esztétikus és praktikus árnyékolást kapunk.

- Az árnyékolástechnikai megoldásokat alapvetően két kategóriába soroljuk aszerint, hogy a nyílászárón kívül, vagy belül helyezkednek el - mondta. - A külső árnyékolók feladata nemcsak a fény kizárása, hanem a hőszigetelés is, ami különösen télen jön jól. Köztudott, hogy ebben a kategóriában a leginkább bevált megoldás a redőny. Ez készülhet fából, alumíniumból és műanyagból is, ma már az utóbbi a gyakoribb. A fa sajnos, aranyáron kapható, az alumínium és a műanyag viszont olcsóságával hódít. Előbbit nem tudja szétszaggatni a jégeső sem, ellentétben utóbbival, amelynek a javára írható, hogy olcsó, könnyen cserélhető, s a hőszigetelésben ugyanazt tudja , mint az alumínium. Színben a legmegfelelőbb a fehér, ennek a legjobb a fényvisszaverő képessége. A redőnyön kívül szóba jöhet még a zsaluzia is, ami ugyanolyan, mint a reluxa, csak szélesebbek a lamellái. Ha pedig egy teraszt akarunk árnyékolni, ott van a napernyő - tudni kell azonban, hogy ez nem tartozik a legolcsóbb alternatívák közé.

A technológiai fejlődés itt is érzékelhető: a napernyők ma már szél- és fény-érzékelővel készülnek, azaz, ha a tulajdonos elutazik otthonról, nem kell arra hazatérnie, hogy egy óriási szélvihar átvitte a szomszédba az árnyékolót. Az érzékelőnek köszönhetően ugyanis egy motor az érzékelő utasítására automatikusan visszahúzza azt. Egy mondat erejéig térjünk vissza még a redőnyökhöz: az automatika ezek esetében is jelen van már, például időzítő is beépíthető a rendszerbe, amely a beállításnak megfelelően magától leengedi, vagy felhúzza a lefutót. Ez akkor hasznos, ha a ház ura elmegy nyaralni a családdal, mert úgy tűnik, mintha otthon tartózkodnának - elvileg így távol tarthatók a bűnöző elemek.

A szakember hozzátette: a belső megoldások közül a legolcsóbb a reluxa, mellyel azonban két alapvető gond is van. Az egyik, hogy felforrósodva melegíti a környezetét, s e hő a reluxa előtt lévő szigetelt üveg miatt nem tud eltávozni. A másik: könnyen porosodik, s nehéz tisztán tartani. Cserébe viszont mindenféle színben választhatunk, a citromsárgától a lilán át az egyszerű fehérig. Sőt, olyan is volt, aki feketét kért, vagy (Fradi-szurkolóként) zöld-fehéret. Reluxa készül trópusi fából is, ami a fa nyílászárókhoz ajánlott - ez azonban lényegesen drágább, a luxus kategóriába tartozik. És ott van még a szalagfüggöny, ami ma már a családi házakban is kedvbetté vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!