Otthon

2011.02.08. 06:05

Gótikus legyen vagy rusztikus? Hódító lakástrendek

Vajon mi a különbség a vintage és a retro stílus között? Nos, előbbi a 20-as évektől a 70-es évek közepéig viselt öltözékekre, lakberendezési tárgyakra vonatkozik, míg a retro a 75-től a 90-es évekig divatos holmikat jelenti.

Magyar Hajnalka

A fentiekre Rónaszéki Erzsébet belső tér tervező-lakberendező jóvoltából derül fény, amikor az épp hódító lakástrendeket vesszük számba.

– Idén a vintage mellett a gótikus, a rusztikus és a minimalista stílus is hódít, színek tekintetében pedig 2011 minden eddiginél kellemesebbnek ígérkezik, hiszen egyebek közt a rózsa, az avocado, az antik moha, a meténg-kék és az angórafehér uralja a palettát – ad betekintést a friss áramlatokba a szakember.

Rónaszéki Erzsébetre sokan talán még ma is divatesemények, bemutatók, modellstúdiók szervezőjeként emlékeznek. Pedig a szépségiparban edződött hölgy immár 18 éve belsőépítészettel, lakberendezéssel ugyancsak foglalkozik. Végül is nem oly nagy a különbség, hiszen a külcsín, a kényelem, és a testreszabottság ruházatban és lakókörnyezetben egyaránt alapkövetelmény.

 

 



– Volna... – teszi hozzá kis malíciával. – A mi szakmánkat sajnos még ma is övezi némi idegenkedés. Sokan valamiféle extra rongyrázásnak vélik, míg mások szimpla bútortologatásnak. Természetesen egyik sem igaz. A belsőépítészet is egy szakma, amit meg kell tanulni. Nagyon sokan gondolják, megy ez önerőből is, ám megkeseredik a szájíz, amikor a komód nem fér be a sarokba, az árnyalatok nem passzolnak, vagy már attól ideges lesz az ember, hogy reggel megfőz egy kávét.

Hiszen utóbbinak az is oka lehet, hogy a konyhában nem működik a műveleti sorrend, nincs minden karnyújtásnyira, útban vannak a bútorok, felesleges szaladgálással, kapkodással kezdődik a nap.

A mai, pangó ingatlanpiacon leggyakrabban felújításhoz, belső tér újrafogalmazásához kérik a segítségét, s nem is csak magánemberek. Dolgozott megyén kívüli szállodáknak, irodaházaknak, de az egyik zalaegerszegi bank, s az Űrhajós úti óvoda is neki köszönheti kellemes atmoszféráját. Utóbbiban olyan anyagok alkalmazására is módja nyílt, amelyek már a 21. századot képviselik.

– Padlószőnyeget terveztem a csoportszobába, s ettől először mindenki visszahőkölt. De aztán elfogadták, hogy létezik már ennek is könnyen tisztítható, egészséges fajtája, ami akár kórházakban is alkalmazható.


Ha családi ház a feladat, az az ideális, ha már az építésszel együtt munkához láthat. Így időben fel lehet mérni az életvitelből fakadó igényeket, s a kívánatos stílust egyaránt. A divatvilágban szerzett tapasztalatai szintén nem vesztek kárba, otthonosan mozog a stílusjegyek, a színharmónia világában. Ennek köszönhetően fel tudja mérni, hogy az egyes emberek milyen színvilágban érzik jól magukat, s összehangolva a családtagok igényeit, ennek megfelelően tesz javaslatot.

– Az átlagember élete során legfeljebb kétszer-háromszor költözik, így nincs igazán tapasztalata a lakberendezésben. De az is megesik, hogy rutin hiányában nem sikerül átlátni a belső arányokat, elképzelni, milyen is lesz a választott megoldás, és rossz döntést hoznak. Volt már olyan munkám, ahol bontatni kellett a frissen emelt falat... A tervezőasztalon megszületik egy elképzelés, de annak a gyakorlat próbáját is ki kell állnia. Az elmúlt évek során megszerzett tapasztalatom révén elméletben már egy kicsit villanyszerelő, egy kicsit asztalos is lettem, hiszen a lakás komplex üzem, nem válhat el a szépség és a funkció... 


SZAKEMBER ADATBÁZIS 
Az ördög a részletekben rejlik... Csak az tudja, mennyi múlik egy megbízható kivitelezőn, aki már megtapasztalta a hanyag munka következményeit – mondja. A családi béke is odavész, az egész építkezés élményét megkeserítheti az a rengeteg bosszúság, veszekedés, ami egy-egy rossz szakember ténykedését övezi. A vége pedig az, hogy olcsóbb sem lesz a munka, s a reményeket sem váltja be. Mindezek megelőzésére adatbázist vezet a kipróbált szakemberekről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!