Otthon

2017.06.12. 13:35

Gyógykenőcs készült a Harangláb egyesület fűvésznapján

ALSÓNEMESAPÁTI Könnyű helyzetben volt a faluért immár 14. éve ténykedő Harangláb Kulturális és Faluszépítő Egyesület, amikor a fűvésznapján közkívánatra felvállalta a gyógynövényes kenceficék készítését is.

Fincza Zsuzsa

A Bodzatanyának nevezett főhadiszállásukon ugyanis fűszer- és gyógynövénykerttel is rendelkeznek, s tagjaik sorában hozzáértőkben sem szűkölködnek. A közéjük tartozó könyvtáros, Krápicz Lászlóné Ilona a természetszeretetét már a munkahelyén sem rejti véka alá: minden egyes beiratkozott tag nevét ugyanis különleges kis bagolyfigurára róják, és ezekből állítják össze a bibliotéka dekorációját. Fáradozásának köszönhetően mára már egész erdőre való fülesbagoly díszíti a kultúrház nem túl nagyméretű, de annál gyakrabban látogatott termét. A falu könyvtárnoka a fűvésznap „Kencefice" foglalkozásán a körömvirágkrém készítését mutatta be az érdeklődőknek.

- Az orvosi körömvirágnak ott a helye minden kiskertben, hiszen az egyik legtöbbféleképpen felhasználható fűszer-, és gyógynövényünk - kezdte a herbaórát Ilona. - Már a középkorban alkalmazták mindenféle belső nyavalyák, bélzavarok, májbajok esetén. Élénkítő és görcsoldó hatású, bevált medicina asztmára, köhögésre, álmatlanságra. Egyszerű, forrázással készített teaként megkönnyíti az emésztést, kiváló gyomorfekélyre, vértisztításra. Gyulladás gátló, antibakteriális és fertőtlenítő erővel bír.

Krápicz Lászlóné (középen) minden apró fortélyát megmutatta a körömvirág kencefice készítésének. A késztermékből mindenki vihetett haza egy kis tégelynyit Fotó: A szerző

Ez utóbbi tulajdonságát kihasználva készítettek az alsónemesapáti amatőr fűvészek körömvirágkrémet, falusiasan kenceficét, amely vágások, horzsolások, kisebb sérülések, napégések, bőrpír esetén hatékony házi medicina. Puhítja a száraz bőrt, enyhíti az ekcéma és a bőrgyulladások tüneteit, kezeli a fekélyeket, segíti eltüntetni az irritációkat, a pattanásokat és jótékony hatású a csecsemők, a gyermekek és az idős emberek érzékeny bőrére.

- Negyed pohár szárított körömvirágszirmot egy fél pohár olívaolajban melegítsünk alacsony hőmérsékleten 3 órán át. Konyharuhán keresztül nyomkodjuk ki az olajat a szirmokból, a folyadékot fogjuk fel egy pohárba. Nyolcad pohár méhviaszt tegyünk serpenyőbe, adjuk hozzá a körömvirágos olajat és kis lángon melegítsük.

Ha több időnk van, a virágszirmot az olívaolajban ne melegítsük, hanem zárjuk üvegbe és pihentessük két-három hétig úgy, hogy minden nap legalább egyszer jól felrázzuk. Amikor az olaj már aranybarna, azután jöhet hozzá a méhviasz, hangzott végül a megszívlelendő szakmai jótanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!