Otthon

2017.02.12. 13:45

Fókuszban a baba biztonsága - Egyméteres szabály és egyéb óvintézkedések a lakberendező tanácsai alapján

Zalaegerszeg - Elfeledett konnektor, alsó fiókba rejtett kés, rossz helyen hagyott vegyszeres flakon. Felnőtt szemmel a felsoroltak apró figyelmetlenségnek tűnhetnek, ám egy totyogó a legizgalmasabb játékokat látja mindezekben, szülői perspektívából pedig ez egyenként is mind maga a horror.

Kiss Gyöngyvér

Szabó Bernadett lakberendezőt a bababiztos otthonról kérdeztük.

Egy újszülött esetében még viszonylag egyszerű a helyzet, mondja a szakember. Ekkor a három fő pillér a gyerekágy, a pelenkázó és a fürdőkád. A kiságynál a bababarát festék fontosságát hangsúlyozza Szabó Bernadett, és a textil fejvédő biztos rögzítését s a rácstávolságot, amely a szabványnak is belőtt 7,5 centinél jó, ha nem nagyobb.

- Egy rosszul elhelyezett pelenkázó tipikus veszélyforrás, így már a babaszoba tervezgetésénél érdemes szem előtt tartani, hogy az öltöztetésnél minden kéznél legyen, illetve kizárólag oldaléllel ellátott pelenkázót vásároljunk.

A fürdőkádak kapcsán megjegyezte: az esti pancsolásnál segítségünkre lehetnek a biztonsági támaszok, amelyek minden kis kádba elhelyezhetők, ezeket a nagyobbaknál már felváltják a csúszásgátlós gumiszőnyegek vagy az ugyanerre a célra szolgáló mókás kis korongok.

Szabó Bernadett

Az igazi kihívás persze csak később jön, amikor már helyváltoztatásra is képes a gyerek, s félelemérzet nélkül, kúszva-mászva, majd tipegve-totyogva nézelődik és kukucskál szobákba, fiókokba, szekrényekbe. A szakember tanácsa, hogy ebben az életszakaszban se a picit korlátozzuk, inkább teremtsünk körülötte olyan környezetet, amelyben a játék és a világgal való ismerkedés veszélytelen.

- Direkt erre a célra szolgáló csúszásmentesítőket vehetünk a szőnyegek alá, de ha nem akarjuk mozgatni a szőnyeget, kétoldali ragasztó is megfelel. Ugyanígy az asztalok és szekrények sarokvédőit is helyettesíthetjük saját kezűleg fabrikált eszközökkel. Az üvegajtóra érdemes biztonsági fóliát tenni, s amennyiben úgy látjuk, hogy ezek nyitogatása gyermekünknél kitüntetett figyelmet kap, az ajtótámaszok is hasznosak lehetnek. Nyitott ajtóhoz vagy lépcsőhöz érdemes biztonsági rácsot helyezni. Szintén fontos, hogy mindenképpen legyen a lépcsőknél korlát, biztonsági ajtó és csúszásmentesítők, még ha csak pár fokos emelkedőről is van szó.

S bár sok minden saját kezűleg megoldható, amit érdemes megvenni: a vakdugó. Szabó Bernadett felhívta a figyelmünket, hogy az úgynevezett gyermekvédős dugaljakkal is jobb vigyázni, mivel a kicsik hihetetlen fantáziájukkal találhatnak olyan eszközt, ami, ha a 220-szal érintkezik, megrázhatja őket az áram.

Szabó Bernadett azt tanácsolja, hogy ne a gyereket korlátozzuk, inkább teremtsünk körülötte olyan környezetet, amelyben a világgal való ismerkedés veszélytelen... Fotó: Archív

Szó esett az egyméteres szabályról is:

- Gyógyszereket, vegyszereket elzárva érdemes tárolni, vagy minimum egy méter magasságban - tanácsolta a szakember, hozzáfűzve, hogy mindez áll a gyerekzáras kupakkal ellátott termékek esetén is, hiszen pár csepp kifolyhat minden üvegből, ami szájba kerülve akár mérgező is lehet. - Figyeljünk, hogy nyitott ablakhoz, erkélypárkányhoz a gyerek ne tudjon felmászni, ezért ne tegyünk egyik elé se stokedlit, tárolót vagy bármilyen bútort, amire felkapaszkodva a kicsi eléri a "rizikós zónát". A függönyt pedig rendesen rögzítsük, hiszen az is gyakran felkelti a kicsik érdeklődését - hangsúlyozta Szabó Bernadett. Majd áttértünk a konyhában lapuló veszélyforrásokra: - Manapság divat, hogy a munkapult magasságába teszik a sütőt. Ez kifejezetten jó biztonsági szempontból, még ha az újabb típusú tűzhelyeknél már nem is forrósodik át az ajtó. Illetve fontos megjegyezni, hogy a konyhaszekrénybe a szúróeszközök, törékeny dolgok lehetőleg ne alul legyenek. Itt szintén az "egyméteres szabályt" javaslom vagy gyerekzár használatát.

A játékokkal kapcsolatos esetleges veszélyforrásokról is megkérdeztük a szakembert.

- A játékok és játszószőnyegek szigorú vizsgálaton esnek át, így a KERMI által engedélyezett termékektől nem kell tartanunk. Ezeknél az ellenőrzéseknél is figyelembe veszik, hogy a gyerekek "csodalények", bármit képesek a funkciójuktól eltérően kipróbálni, megkóstolni. Ha mégis eltörik valami, azt azonnal dobjuk ki, hiszen az éles, szúrós tárgy balesetveszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!